İzmit'te Simitçi Kavgası
İzmit Belediyesi'nin daha önce ayda 30 ile 80 lira arasında işgaliye bedeli aldığı simit satış noktalarını, ayda 1500 ile 3 bin lira arasında değişen rakamlarla kiraya vermesi, simitçileri ayaklandırdı.
İzmit Belediyesi'nin daha önce ayda 30 ile 80 lira arasında işgaliye bedeli aldığı simit satış noktalarını, geçtiğimiz günlerde ihaleyle ayda 1500 ile 3 bin lira arasında değişen rakamlarla kiraya vermesi, simitçileri ayaklandırdı. 43 simit satış noktasından en yoğun olan bölgelerdeki 23 simit tezgahı, ihaleyle kiralanmasına rağmen bu rakamları ödeyemeyen simitçiler bir yandan mahkemeye başvururken, bazıları da protesto için tezgahlarını parçaladı.
İzmit Belediyesi 25 Ocak 2012 tarihinde yapılan ihalede daha önceden 30 ile 80 lira arasında aylık işgaliye ücreti alınan simit tezgahlarını aylık 1000 ile 3 bin lira arasında değişen tahmini bedellerle satışa çıkardı. Bu durumu önce protesto eden simitçiler, yıllardın satış yaptıkları noktaları kaybetmemek için ihaleye girdi ve buralarını 1500 ile 3 bin lira arasında deağişen rakamlarla kiralayıp sözleşme yaptı.
TEZGAHI ÜSGEÇİTTEN YUVARLADI
Ancak günler geçtikçe bu paraları kazanamayacağını anlayan simitçiler bir bir mahkemeye başvurup bu ihalenin iptalini isterken, dün de bir simitçi D-100 karayolu üzerinden geçerken simit sattığı tezgahı protesto için aşağı yuvarladı. Kendisini de aşağı atmak isteyen Enver Türkkan adlı simitçinin intihar girişimi son anda engellendi.
Konuyla ilgili olarak bugün bir açıklama yapan İzmit Belediye Başkanı AK Partili Nevzat Doğan, "Tezgahını atan simitçinin heralde iki tezgahı var" diyerek şunları söyledi:
"Devlet ve belediye yönetiminde hukuk kuralları işler. Simit tezgahlarının bulunduğu yerler milletin emanetidir. Belli bir raiç bedelle açık ihale yapılıyor. İhaleden bir gün önce 'bu kadar para verilir mi?' diyenler 30 katını verip tezgahları aldılar. Bunda bir terslik yok mu? Onlara kimse zorla ihaleye gir demedi. Bir kişi belki daha da fiyatları arttırsa onun da üzerine çıkacaklar. Bunlar yüksekse değerlendirmesini belediye yapar. Kiracı yapmaz. Bir tezgahın kirası 100 TL ise 2 bin 900 TL nerede kalıyordu. Biz halkın delikli kuruşunu ziyan etmeyeceğimize ve kimseye kaptırmayacağımıza halkımıza söz verdik. Bu tür tepki ve değerlendirmeler olabilir. Bizim uygulamalarımızı değiştirme imkanı yoktur."
BİZ ONLARI KENDİ BÜNYEMİZDE ÇALIŞTIRIRIZ
Simit tezgahlarını bireysel olarak çalıştıran ve kira ödeyemeyecek olanlarla ilgili de projeleri olduklarını söyleyen Nevzat Doğan, "Tezgahlarda çalışıp eğer kendisine kira fazla gelip kirayı veremiyorsa biz o tezgahlarda çalışanları kendi bünyemizde çalıştırırız. Orada aynı satışı da yaptırırız. Simit satış noktalarının çok azı tek vatandaşımız işlettiği yerler. Buraları bir kaç işadamı tarafından çalıştırılan yerler. Burada yapılan işlemin içersinde halkımız ve çalışan açısından mağduriyet yoktur" diye konuştu.
SİMİTÇİLER BİR İKİ AY SONRA BU İŞİ YAPAMAZ
Simitçilerin zor şartlar içersinde yaşam mücadelesi verdiklerini bir çok simitçinin de kiralar nedeniyle bu işi yapamayacaklarını söyleyen Yaşar Karadağ, "Fethiye Caddesinde olan tezgahıma 2 bin TL istendi. Bunun bir senesini de peşin ödeyeceğiz. Şu anda ilk ay için çalışıyoruz. Para biriktirmeye çalışıyoruz. Biz karnımızı doyuramıyoruz ki nasıl bu parayı biriktireceğiz? Zaten kirada oturuyor ve zor şartlar altında çalışıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bir çok simitçi bir iki ay sonra bu işi yapamaz" dedi.
Kirayı çıkartamadıklarını söyleyen kardeşi Şahabettin Karadağ, ise "İhalelere mecbur kaldık ve girdik. Yaklaşık 20 yıldır bu işi yapıyoruz. Yapacak başka bir işimiz de yok. Yetkililer bir gelip baksınlar, bu parayı burada kazanıp çıkartabiliyor muyuz. Gelir ve giderimizi tespit etsinler" diye konuştu.
- Kocaeli / İzmit