İzmit Körfezi'nin Balıklandırılması İçin İmzalar Atıldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla yürütülen İzmit Körfez Balıklandırma Projesi'nin sponsorluk sözleşmesi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Nuh Çimento A.Ş. arasında imzalandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü - TAGEM) ile birlikte yürütülen İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi'nin sponsorluk sözleşmesi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Nuh Çimento A. Ş. arasında imzalandı. Sponsorluk sözleşmesi imza töreni öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Nuh Çimento CEO'su Kamil Gökhan Bozkurt, Balıklandırma Projesiyle ilgili bilgi verdi.
İZMİT KÖRFEZİ'NDE BALIK TÜRLERİNİN ARTTIRILMASI
"İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi" sponsorluk imza protokolüne Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Ali Yeşildal, Gökmen Mengüç, Doğan Erol, Mustafa Altay, Büyükşehir yetkilileri ve Nuh Çimento CEO'su Kamil Gökhan Bozkurt katıldı.
PROTOKOL İMZALANDI
Proje ile, İzmit Körfezi'ndeki, mevcut balık tür ve çeşitliliğinin zenginleştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin korunarak sürdürülebilir kılınması, bölgenin ekonomik gelişmişliğine ve halkın denizden faydalanmasına katkı sağlanması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ona bağlı Enstitüler ile işbirliği çerçevesinde imzalanan protokol ile İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi'ne start verilerek çalışmalara başlandı.
ÇEVRE PROJELERİNE DESTEK VERİYORUZ
Sponsorluk sözleşmesi imza töreninde konuşan Nuh Çimento CEO'su Kamil Gökhan Bozkurt "Çevre projelerine her zaman destek veriyoruz. Bizde Kocaeli'mizin en büyük sanayi kuruluşlarından bir tanesiyiz. Burada para kazanıyoruz. Burada üretiyoruz. Buradan Türkiye'ye ve dünyaya yayılıyoruz. Marmara denizi bizim için önemli bir deniz çünkü ihracatımızı buradan yapıyoruz. Dolayısıyla denizimizle ilgili böyle bir proje bizi ziyadesiyle memnun ettim. Öncelikle bu projeyi ayağa kaldıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu'na teşekkür ediyorum" dedi.
KÖRFEZ İÇİN ÇOK ÇALIŞTIK
Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu "2004 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğimizde en büyük hedeflerimizden bir tanesi de İzmit Körfezi'ni pırıl pırıl bir hale getirmekti. Gerçekten çok çalıştık özellikle kirletmeme konusu üzerinde durduk. Zaten körfez nüfusunun yüzde doksanı kıyıda yaşıyor. Öncesinde körfez zehirli atıktan dolayı kokuyordu. Yaptığımız alt yapı çalışmalarıyla evsel atıkları engelledik. Sadece Evsel atıkları engellemekle kalmadık sanayi kuruluşlarından gelen zehirli atıkların da arıtma tesisleriyle denize ulaşması engellendi. Allah'a şükür yaptığımız çalışmalarla körfez bir akvaryum haline geldi" dedi.
BALIK ÇEŞİTLİLİĞİ ÇOĞALACAK
Yapılan çalışmalarla körfezdeki bir yer balık tutulabildiğini belirten Karaosmanoğlu, özellikle ağlarla balık tutulmasının sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Karaosmanoğlu "Balıklandırma projemizi tamamladıktan sonra sonucunda iyi olmasını temenni ediyorum. Getirilen balıklarla körfezin balık çeşitliliğinin çoğalacak. Biz de bu projeye destek veriyoruz. Nuh Çimentoya teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun" dedi.
SPONSORLUK SÖZLEŞMESİ
Yapılan sponsorluk sözleşmesi kapsamında; Nuh Çimento A.Ş. tarafından temin edilecek olan 2 adet arazi aracının, proje çalışmalarında kullanılmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığı koordinasyonunda TAGEM'e teslim edilmesi sağlanıyor.
BALIKLAR TEKRAR YUVALARINA DÖNÜYOR
Protokol süresi 18 ay olan proje 2017 ilk ayında başladı. Büyükşehir Belediyesi, TAGEM ile birlikte İzmit Körfezi'nde örnekleme yaptı. İzmit Körfezi'nden Anaç balıklar (kalkan ve levrek) toplandı. Bu balıklar Trabzon'a götürülerek, bu balıkların yavruları alındı. 6 aydır Trabzon'da büyütülen balıklar tekrar yuvaları olan İzmit Körfezi'ne salınacak. Olgunlaşan balıkların belli periyotlarla İzmit Körfezi'ne bırakılması planlanıyor.