İzmir Üniversitesinden 'Çocuklarımızı Kazanalım Projesi'
İzmir Üniversitesinin AB destekli ilk projesi Çocuklarımızı Kazanalım, düzenlenen açılış toplantısı ile çalışmalarına başladı.
Karabağlar İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis birimine destek veren İzmir Üniversitesi'nin "Çocuklarımızı Kazanalım" projesi, Avrupa Birliği'nden 50 bin Euro hibe kredi desteği ile çalışmalarına başladı. "Dezavantajlı Çocukların Topluma Kazandırılması" ana fikri ile çalışmaları yürütülen proje, 30 Toplum Destekli Polis birimi çalışanının eğitilmesi ile 90 dezavantajlı çocuk ve ailelerine ulaşarak Karabağlar'da çocuklar tarafından işlenen suç oranını yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyor. Projenin açılış toplantısına başta Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ve Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata olmak üzere Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilciliği Daire Başkanı Ayşe Zeybek, İl Emniyet Müdür Yardımcıları Bahadır Engin ve Osman Aral, Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç, Konak Kaymakamı Ahmet Önal'ın yanı sıra çok sayıda Toplum Destekli Polis Birimi çalışanı ve akademisyen katıldı.
Sosyal sorumluluk projeleri bilimsel platforma taşınıyor
Açılış konuşmasında İzmir Üniversitesi'nin bugüne kadar içinde yer aldığı sosyal sorumluluk projelerine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Erciyeş şunları aktardı:
"Öğrencilerine meslek edindirme ve bilim dünyasına katkıda bulunma görevlerini her yıl yenilenen alt yapısı ve teknolojisi ile en iyi şekilde yerine getirmek için çaba sarf eden İzmir Üniversitesi, içinde bulunduğu topluma katkı sağlamayı da hiçbir zaman ihmal etmemektedir. Bu nedenle bugüne kadar engellilerden otizme kadar toplumun pek çok özel grubu için gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projelerinde elini taşın altına koyan İzmir Üniversitesi, artık bu çalışmalarını da bilimsel bir platforma taşımaktadır."
Sosyal projeler operasyonlar kadar önemli
Uzun yıllardır emniyetin çeşitli birimlerinde görev yaptığını ve toplumun her kesimi ile bir araya geldiğini konuşmasında dile getiren İl Emniyet Müdür Yardımcısı Engin, "Çalışma hayatım boyunca edindiğim deneyimlerden ulaştığım nokta şu ki, sosyal sorumluluk projelerinin gerçekleştirilmesi, yaptığımız operasyonlar kadar önemlidir. İnsanları, içinde bulundukları olumsuz durumlardan kurtarmak, yaşanılacak sorunları baştan önleyebilmenin en önemli adımlarındandır. Birbirinden zor vakalar ile karşılaşan emniyet mensuplarının alacağı eğitim, büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.
Demokrasi kültürünün yayılmasına katkıda bulunacak proje
Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmek adına pek çok hukuki düzenleme yaptığını konuşmasında hatırlatan Karabağlar Kaymakamı Tunç, hukuki alt yapı kadar demokrasi kültürünü yaymanın da büyük önem taşıdığını söyledi. Dezavantajlı çocuklar ve ailelerinin haklarını ve ödevlerini öğrenmelerinin en fazla bu demokrasi kültürünün yayılmasına hizmet edeceğini belirten Tunç, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Dünyayı artık bilim yönetiyor
Dünyayı yöneten egemen gücün artık bilim olduğuna vurgu yapan Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, dünyayı herkes için yaşam alanı kılmaya yönelik çalışmaların aslında ülkeler için gelişmişlik kriteri olduğunu söyledi. Çocuklarımızı Kazanalım projesinin de bu yönü ile önem arz ettiğini ifade eden Harputlu, projeye ve gelecek projelere destek vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Üniformalı vatandaş
İzmir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş, katılımcılara proje hakkında bilgi verdi. Polisliğin, Toplum Destekli Polis birimi ile birlikte güç kullanımından çıkarak topluma hizmet sunan bir meslek haline geldiğine değinen Erciyeş, "Yerel taleplere odaklanan, vatandaşın günlük hayatında yer alan bir toplum destekli polisi, üniformalı vatandaş olarak tanımlamak en doğru yaklaşım olacaktır" dedi. Bu anlayışın sonucu olarak dezavantajlı çocuklar ile çalışan birim mensuplarına yardımcı olmak adına projenin ilk adımlarının atıldığını belirten Erciyeş, şu bilgileri verdi;
"Proje kapsamında 30 Toplum Destekli Polis birimi çalışanına, interdisipliner şekilde Psikoloji Bölümü tarafından 46 saat, Meslek Yüksekokulu tarafından 26 saat, Hukuk Fakültesi tarafından 26 saat, Sağlık Yüksekokulu tarafından 22 saat, Eğitim Bölümü tarafından 20 saat "Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları" odaklı eğitim verilecektir. 21 Ekim 2013-28 Nisan 2014 tarihleri arasında 28 hafta boyunca haftada 5'er saat olarak verilecek eğitimlere ek olarak dezavantajlı çocukların Toplum Destekli Polisler aracılığıyla sosyal etkinliklere dahil edilmesi de sağlanacaktır. Sosyal etkinlikler kapsamında dezavantajlı çocuklar, Toplum Destekli Polisler eşliğinde sinema ve lunaparka gidecek, futbol maçı yapacak, rol model çalışmalarına katılacak, tarihi ve kültürel içerikli geziler yapacaktır.
Hazırlanan web sitesi ve e-öğrenme yöntemi ile fotoğraflanan ve görüntülenen tüm eğitim etkinliği diğer polis birimleri ile paylaşılacaktır. Buna ek olarak düzenlenecek Ulusal Kongre aracılığı ile proje nihai hedef kitlesinin mümkün olduğu kadar genişletilmesi hedeflenmektedir."