"İzmir Trenini Kaçırıp Dizinizi Dövmeyin"
Başkan Kocaoğlu yatırımcılara seslendi.
Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentte yakın bir gelecekte bugünkü fiyatlarla gayrimenkul almanın mümkün olmayacağını belirterek yatırımcılara "treni kaçırmayın" diye seslendi. Başkan Kocaoğlu, "Ne bizim ne de ilçe belediyelerinin, yatırımcıların işini kolaylaştırmaktan başka en ufak bir talebi olmamıştır, olmayacaktır" şeklinde konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) işbirliği ile düzenlenen 4. Gelişen Kentler Zirvesi, İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yapıldı. Zirvede, İzmir'in, yerli ve yabancı yatırımcılara sunduğu önemli fırsatlar, gayrimenkul sektöründeki potansiyeli ve bununla birlikte sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı ele alındı. Gayrimenkul sektörünün temsilcilerine seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in her sektörde yatırım yapılabilecek en uygun kent olduğunu söyledi. Bugün İzmir'de gayrimenkul fiyatlarının düşük olduğunu dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Yatırımcılar açısından bakıldığında, yarın kimse bu fiyatlara gayrimenkul alamayacaktır. Tren kaçmış olacaktır. Treni kaçıranlar da dizini dövecektir" diye konuştu.
Kentsel dönüşümde önce adalet
Kent dönüşümünün devlet erki olmadan başarılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:
"Bir yap-satçı ya da bir konut şirketi, bir kooperatif, kent dönüşümünü tek başına yapamaz. Kent dönüşümü kurulacak ofislerde ya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da Büyükşehir Belediyesi tarafından uzlaşma sağlanarak yapılabilir. Çünkü büyük kentlerde en büyük problem, binlerce ailenin ikna edilmesidir. Bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi 2508 konutla Kadifekale'de gerçekleştirmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, buradan başarılı çıkarak güven kazanmıştır ve adil olduğunu göstermiştir. Ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi, mal sahiplerini özel şirketlere ve kooperatiflere teslim edemez. İnşaat şirketleri ve kooperatifleri de 3-5 bin kişilik gruplara teslim edemez. Büyükşehir Belediyesi veya Bakanlık, arada paylaştıran, hakem olan, adaleti sağlayan, elini taşın altına koyarak hem inşaatı yapacak hem taşınacak kişiye garanti veren kurumlar olmak durumundadır."
Ne İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, ne de bağlı belediyelerin yatırımcıların işini kolaylaştırmaktan başka en ufak bir talebi olmadığını vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Planladığımız ve öngördüğümüz çerçevede 80-100 sene sonrasının kentini yaratmaya çalıştığımız için, yaptığımız planlardan taviz vermiyoruz. Yaptığımızın arkasında duruyoruz" dedi.
Kazan kazan modeli
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentte 5 bin dönümlük Liman arkası bölgesinde, turizm ve rezidans, İnciraltı'nda sağlık ve termal tesisler, Yarımada'da ise turizm ve eğitim alanında yatırımlar yapılabileceğini belirterek şöyle devam etti:
"Doğusun en batısı, batının en doğusundaki bu kentte, bütün insanlarımız barış ve mutluluk içinde yaşamaktadır. Burası en toleranslı, en eğitimli, en münevver kentimizdir. Bu kentte yatırım yapmak, bu kentte var olmak, ülke vatandaşları için olduğu kadar, dünya vatandaşları için da bir ayrıcalıktır. İster konut, ister turizm, isterlerse başka alanlar olsun, bütün yatırımcıları İzmir'de yatırım yapmaya çağırıyorum. Amaç sadece kentin kazanması değildir. Hep birlikte kazanacağımıza inanıyorum."
"Bu kenti kimse durduramaz"
İzmir'in 30 yıllık durağanlık toprağını üzerinden attığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:
"Bu, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. Daha fazla mütevazi olmaya gerek yoktur. Çünkü kimse, sözden başka bir yatırım yapmamıştır. Bundan sonra da İzmir'in büyümesini kimse tutamayacaktır. Kimsenin geri çekmeye gücü yetmeyecektir. İzmir yoluna devam edecektir, hızlı bir şekilde büyüyecektir. Bunu engellemek mümkün değildir. Çünkü potansiyelini harekete geçirmiştir. İzmir bu coğrafyanın merkez kentidir ve arkasında 12 milyonluk Ege bölgesi vardır. Beyin buradadır, finans buradadır. Çeşitli teşviklerle ne kadar bastırılmaya çalışılsa da, İzmir kendi gücüyle ayağa kalkmaktadır. Merkezi hükümete vergi olarak artı veren, zaruri devlet harcamaları için aldığının dört mislini merkezi bütçeye vergi olarak geri ödeyen bir kenttir. Yatırım yapılmadığı, 'İzmir gelişmiyor, İzmir köy' denilen dönemlerde bile devlete 5 lira verip 1 lira alan bir kenttir. Bu İzmir esnafının, sanayicisinin, işadamının, tacirinin vergi ödeme bilinci ve ahlakındandır."
Gökkaya: "İzmir yabancıların konut talebiyle karşılaşacak"
GYODER Başkanı Işık Gökkaya ise İzmir'in nüfus artışı hızı bakımından konut ihtiyacı açısından ülkedeki ilk dört kent arasında olduğunu belirtti. İzmir'in 330 kişi olan nüfus yoğunluğunun, 97 olan Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu da dile getiren Gökkaya, Türkiye'deki toplam yapı ruhsatlarının yüzde 6'sının İzmir'den alındığını söyledi. Işık Gökkaya, İzmir'in yabancıların yoğun konut talebiyle karşılaşacak potansiyel kentlerden biri olduğunu da vurgulayarak, çevre bilinci oluşmuş, sakin kent hayatını koruyan, yaşam kalitesini geliştirmeyi hedefleyen İzmir'in yatırımcılar açısından bir çok fırsatlar sunduğunu dile getirdi.