İzmir Maden Sektörü İzmir Mınex'te Buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle düzenlenen MINEX-7. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, 6. Uluslararası Maden Makineleri ve Teknolojileri Kongresi ile eş zamanlı olarak kapılarını açtı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle düzenlenen MINEX-7. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, 6. Uluslararası Maden Makineleri ve Teknolojileri Kongresi ile eş zamanlı olarak kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu Şırnak'ta kaçak ocakta çalışırken 7 maden işçi ölmesine dikkat çekerek, Maden facialarında neden gerekli önlemlerin alınmadığı sadece madencilerin değil tüm vatandaşlarn irdelemesi gereken bir sornu dedi. İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle düzenlenen MINEX-7. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışına CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte Çin Halk Cumhuriyeti Konsolosu Liv Zengxian, Güney Afrika Fahri Başkonsolosu İsmail Tamer Taşkın, İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Fuar İzmir'de 18-21 Ekim 2017 tarihleri arasında 20 bin metre kare alanda düzenlenen MINEX'te, 2015'te 84 olan yabancı katılımcı sayısının, 2017'de 180'e çıktığı bildirildi. 82 olan yerli katılımcı ise 142'ye yükseldi. Fuarda ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Finlandiya, Güney Afrika, Kanada, İspanya, Avustralya, İran, Avusturya, Belçika, Fransa, Yunanistan, Hollanda, İsrail, Japonya, Kore, Norveç, Romanya, Sırbistan, Slovenya, İsveç, İsviçre ve Ukrayna'dan katılımcılar da yer aldı. Açılışta konuşan Kocaoğlu, Türkiye ve dünyadaki maden sektörü temsilcilerini buluşturmayı hedeflediklerini söyleyerek İzmir'in tanıtımı ve işbirliğinin artarak devam etmesi için yoğun mücadele ettiklerini dile getirdi.
MADEN FACİALARINDA NEDEN GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMADIĞI İRDELENMELİ
Türkiye'nin maden kaynakları açısından dünyada söz sahibi olması gerektiğini vurgulayan Kocaoğlu, 'Yeraltı zenginliklerimizin gün yüzüne çıkarılması ve ülkenin kalkınmasında katma değer üretmesi önemli. Ama bu faaliyetler sürdürülürken çevreye ve doğaya minimum zarar verilmesi gerektiği inancındayız. Çevreyi ve insan sağlığını koruyan teknolojilerin kullanılması ve bu uygulamaların çok sıkı bağımsız kurumlar tarafından denetlenmesi gerekir. Şırnak'ta kaçak ocakta çalışırken hayatını kaybeden 7 maden işçisi hepimizi üzmüştür. Bu kazalar ecel ve kader olarak yorumlanamaz. Gereken tedbirler alınmalı. Maden ocağında çalışan işçilerimiz nasıl katma değer üretmek için canları pahasına çalışıyorsa onların can güvenliğini sağlamak başta merkezi hükümetlerin olmak üzere hepimizin görevi dedi. Maden facialarında neden gerekli önlemlerin alınmadığını sadece madenciler değil tüm vatandaşların irdelemesi gerektiğine dikkat çeken Kocaoğlu, fuarın tüm sektör temsilcilerine hayırlı olmasını ve büyük katılımlarla maden facialarının olmadığı günlerde sürdürülmesini temenni etti. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Kocaoğlu ve açılışa katılan tüm katılımcılar stantları gezerek katılımcılarla sohbet etti.
FUARLA EŞ ZAMANLI KONGRE
TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından organize edilen 6. Uluslararası Maden Makineleri ve Teknolojileri Kongresi (IMMAT) ise yine 18-21 Ekim 2017 tarihleri arasında, MINEX 2017 Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı ile eş zamanlı olarak Fuar İzmir'de erçekleştirilecek. Kongre bugün saat 13.30'da açılacak. Kongre kapsamında, maden işletme, cevher hazırlama ve zenginleştirme, mermer, altyapıya yönelik kullanılan maden makineleri ve bunların teknolojileri ile ilgili konular hakkında sunumlar yapılacak.