Haberler

İzmir Kitap Fuarı Açıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği İzmir Kitap Fuarı, 18'inci kez kapılarını açtı.

20-28 Nisan tarihleri arasında açık kalacak olan kitap fuarına 390 yayınevi stand açarken, fuar boyunca 800 yazar İzmirli kitapseverler ile buluşacak.

Bu yıl 18'incisi düzenlenen İzmir Kitap Fuarı, "Kitabın Ege Yoluculuğu" sloganıyla başladı. Uluslararası İzmir Fuar Alanı Salon 1A ve 1B'de gerçekleştirilen fuar kurdele kesim töreni ile açıldı. CHP Milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Alaattin Yüksel, Milli Eğitim İl Müdürü Vefa Bardakçı, Vali Yardımcısı Fazıl Akgün, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, Gazeteci Yazar Doğan Hızlan, Kültür Fuarları Genel Müdürü Deniz Kavukçuoğlu ve Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk katıldı.

Açılışta konuşma yapan Kültür Fuarları Genel Müdürü Deniz Kavukçuoğlu, İzmir Fuarı'nı 18 yıl önce ilk defa düzenlediklerini içlerinde 'Fuar tutacak mı', 'İzmirliler ilgi gösterecek mi?' şeklinde endişeleri olduğunu belirterek, "Biz bu ürkekliği, çekingenliği 4-5 yıl yaşadık. Bir fuarın yaşaması, olgunlaşması, kent kültürünün bir parçası olması 4-5 yıllık bir süreç istiyor. Bunu başardık. 18'inci yılımızdayız. Bu fuar geçen yıla oranla önemli bir gelişme, büyüme gösterdi. Bu yıl fuarı katılacak yayın evi 340'dan 390'a çıktı. İstanbul'dan sonra en büyük en görkemli fuar, İzmir Fuarı oldu. Bu fuar sadece kitap alışverişinin yapıldığı bir fuar değil. 9 gün boyunca çok önemli edebiyat sanat faaliyetleri yer alıyor. Yaklaşık 800 yazar katılıyor. Bu da çok önemli bir sayı. Fuar boyunca Egeli kitapseverler okudukları bir çok yazarla söyleşip kitap imzalatabilecekler" dedi.

ONUR KONUĞU AHMET CEMAL

İzmir Kitap Fuarı'nın bu yıl ki onur konuğu çevirmen ve yazar Ahmet Cemal olduğunu belirten Kavukçuoğlu, Doğan Hızlan, Vali Yardımcısı Fazıl Akgün ve Muzaffer Tunçağ ile birlikte Cemal'e plaket verdi. Plaket teslimi sonrası söz alan Ahmet Cemal, İzmir doğumlu olduğunu belirterek, "71 yıl önce burada doğmuşum. İzmir'de hiç yaşamadım. Sonra sonra Ege ile tuhaf bir ilişki başladı. Hayatta gizli enerjiler var biraraya gelen. Özellikle son yıllarda bu ilişki yoğunlaştı. Homeros çok önemli bir Egeliydi. Doğduğum bölgenin havası sonra sonra hayatıma girmeye başladı. Bunun çok olumlu etkilerini gördüm. Doğduğum kent beni onur konuğu olarak davet etti. Teşekkür ediyorum. İzmirliler'e bana bu şerefi verdikleri için teşekkür ederim. İzmirlilik benim için kalıcı olacak" diye konuştu.

"İZMİR'DE ÇOK GÜZEL KİTAPÇILAR GÖRDÜM"

Gazeteci yazar Doğan Hızlan, İzmir'e övgüler yağdırırak, "Benim annem İzmir'de doğmuş. Aslında İzmir daima yükselen ve gelişen bir kenttir. 70'lerde Ilıca ve Çeşme'ye gitmiştim. Oralarda bir kitapçı görmemiştim. Ama şimdi geçen bir hafta evvel geldiğimde İzmir'in tüm beldelerini gezdim, İzmir'de çok güzel kitapçılar gördüm. İzmir'e geldiğimizde her adım bu kentin yükselişini gösteriyor. İzmir'in orkestrası, operası var. Bunları da tamamlayan bir kitap fuarı var. Bu yıl fuarın alanı da arttı.

İzmir kitap fuarını çok önemsiyorum. İzmirliler'e kitabı yüksekte tuttukları için teşekkür ediyorum. Fuarın Onur Konuğu olan Ahmet Cemal çok eski dostum. İlk çevirilerini ben yayınladım. Cemal, bir çeviriyi yaparken içine sinmeyen bir çevreyi ondan alamazsınız. Böyle bir adam olmazsa Alman ve Avusturya edebiyatının en ünlü adlarını bize tanıtabilir miydi" dedi.

"ÜLKELER BİLGİSAYARLARI YASAKLIYOR"

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, "Bugün Türkiye yayıncılık sektörü 43 bin başlıkla dünya sıralamasında 13'üncü sırada, pazar büyüklüğü olarak 15'inci sıraya yerleşti. Türkiye ekonomi de 17'nci sırada olduğu düşünüldüğünde, yayıncılıkta çok önemli noktaya gelmişiz. Önde gelen yazar ve edebiyatçılarının çok önemli payı vardır.

Önemli etkisi olanlardan biri de öğretmenlerdir. İyi öğretmenler iyi kitaplarla çocukların başka kapılar açmasını sağlar. 23 Nisan Bizim için Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve UNESCO tarafından Dünya Kitap Günü olarak kutlanıyor. UNESCO 23 Nisan Dünya Kitap Günü'nü seçerek dünyada kitapla buluşmanın bir günü olarak tespit ediyor.

Tüm dünya ekran bağımlısı haline gelmiş çocukların başka kapıları açması için elinden geleni yapıyor. Bilgisayarları yasaklayan ülkeler var. İzmirli anne ve babaları çocukları kitap fuarına getirerek başka hayal dünyalarına kapılarını açmaları için buraya getirmelerini rica ediyorum" dedi. İzmir Vali Yardımcısı Fazıl Akgün, okumayan bir toplum olduğumuzu ve toplumun büyük bölümünün dizi ve magazin programlarını izlediğini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
TBMM'de kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

title