İzmir'de Kanlar Drone'la Taşındı
İzmir'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, iki birimi arasında kan örneği tüplerinin, drone'larla taşınması projesinin ilk çalışması başarıyla gerçekleştirildi.
İzmir'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, iki birim arasında, test amaçlı alınan kan örneği tüplerinin, drone'larla taşınması projesinin ilk prototip çalışması başarıyla gerçekleştirildi. Prototip amaçlı geliştirilmiş küçük kutu, içerisindeki kan tüpleriyle havadan taşındı. Başhekim Yardımcısı Turhan Sofuoğlu, "Şimdilik rutinde uygulamayabiliriz ama olabileceğini göstermek için yaptık. Biraz daha üzerinde çalışacağız. Gelişme oldukça bizde ayak uydurmuş olduk" dedi.
KUTULAR MIKNATISLA DRONE'LARA MONTE EDİLDİ
Türkiye'nin yanı sıra tüm dünyada teknolojiyle birlikte gelişimi sağlanan insansız hava araçları drone'lar, küçük boyutlarıyla pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Yüksekten görüntü alınmak gibi farklı alanlarda kullanılan drone'lardan farklı bir amaçla yararlanmak için, İzmir'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, yeni biri proje geliştirildi. Projeye göre, hastane bölgesindeki doğum hastanesinden, kan merkezinin bulunduğu bölgeye tüplerin, kutular içerisinde drone'larla taşınması fikri geliştirildi. Bunun için Dokuz Eylül Üniversitesi ile işbirliği yapan hastane yönetimi, belirlenen bir insansız hava aracının altına mıknatıs sistemi yerleştirdi. Aynı şekilde kan tüplerinin konulduğu küçük boyuttaki kutu, üzerindeki mıknatıs sistemiyle, drone'a monte edildi. Bir görevlinin uçurduğu drone, doğum hastanesi ile kan merkezi arasındaki belirlenen noktalara indirildi. Prototip çalışmasının başarıyla gerçekleştirilmesi, hastane çalışanlarına da sevinç yaşattı.
"YAPILABİLİRLİĞİNİ GÖSTERDİK"
Proje hakkında bilgi veren Hastane Başhekim Yardımcısı Turhan Sofuoğlu, drone'ların günlük hayattan, askeri ve polis birimlerine kadar geniş bir alanda kullanılmaya başlandığını anlatıp, "Tıp alanında kullanılması içini dünyada yen yeni çalışmalar yapılmaya başlandı. Bazı küçük kan ürünlerinin uzak noktalara taşınması yapıldı. Biz de Türkiye'de bunun küçük biri çalışmasını yapıyoruz. Doğum hastanesinde bazı kan testleri yapılamıyor, kan örneklerinin dronlarla naklini kararlaştırdık. Kan örneklerinin bulunduğu küçük kutu, GSP ve kamera sistemi olan drone tarafından taşındı" dedi. Bu fikrin sadece uygulanılabilir olduğunu göstermeye çalıştıklarını vurgulayan Turhan Sofuoğlu, "Bu sistem geliştirilebilir, cihazların taşınması sağlanabilir. Ama bunun için yasaların da geliştirilmesi lazım. Rutinde uygulamayabiliriz ama olabileceğini göstermek için yaptık. Biraz daha üzerinde çalışacağız drone'larla birlikte kutu da büyüyecek. Sağlık Bakanlığı kamu hastaneleri araştırma ve geliştirme birimiyle bunu sağlamaya çalışacağız. İnsansız hava araçlarıyla, hasta taşıyan araçlar üretilebilir, dünyada bununla ilgili araştırma var, biz de arkasında kalmayalım dedik" diye konuştu.