Haberler
Biden, ateşkesin yerel saatle 04.00'te yürürlüğe gireceğini açıkladı

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

İzmir'in Yükselen Değeri: Kooperatifçilik

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ege Üniversitesi'nde '21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü' kapsamında, kooperatifçilikte yeni ufuklar konulu panel düzenlendi.

Ziraat Fakültesi ve Köy-Koop tarafından, Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural yönetiminde düzenlenen panel, çok sayıda üretici, tüketici kooperatif ortağının ve gençlerin katılımıyla gerçekleşti.

Köy-Koop. İzmir Bölge Birliği Başkanı Neptün Soyer, yaptığı açılış konuşmasında, gençlere seslenerek, tüketici kooperatifleri çatısı altında birleşmelerini ve üreticiyi desteklemelerini istedi. Soyer, 'Nüfusun yüzde yirmi beşi, geride kalan yüzde yetmiş beşi doyurmaya çalışıyor. Kentlinin tüketici kooperatifleri çatısında iyi örgütlenmesi lazım. Tüketici kooperatifleri kurarak kırsalı desteklemek gerek' dedi.

Buluşmaya evsahipliği yapan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Yercan, güvenli gıdaya ulaşmak için kooperatiflerin üreticiden tüketiciye giden en kısa yol olduğuna dikkat çekti. Yercan, 'Kooperatifler daha iyi bir dünya inşa etmek için kurulur. Odağında insan vardır. Kaliteli, sürdürülebilir ve emeğe saygılı bir oluşumdur.' dedi.

Yercan ayrıca Avrupa toplumunda kooperatiflerden alışverişin çok yaygın olduğunu, Türkiye'de ise halkın kooperatiflerden alışveriş yapma alışkanlığının olmadığını söyledi. 'G20 ülkeleri arasında kooperatiflerde, toplam istihdamın yüzde 12'si yani 250 milyon insan çalışıyor. Kooperatifler ekonomide gelişmeye katkıda bulunuyor. Bizim yaptırdığımız araştırmada, halkın yüzde 80'i hiç kooperatif ürünü almamış. Yüzde 15'i düzenli koopearatif ürünü alıyor. Neden kooperatiflerden alışveriş etmediklerini şöyle aktarıyorlar: Ürün seçeneği az, ulaşmak zor ve yeterince tanıtılmıyor.'
Buna rağmen, başarıları ve inovatif tavırlarıyla fark yaratan kooperatiflere dikkat çeken Yercan, Seferihisar Hıdırlık, Ödemiş Bademli ve İğdeli, Tire ve Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Türkiye'nin her yerine süt, peynir,zeytin, zeytinyağı, meyve fidanı ve pek çok tarımsal ürün sattığını ve ihracatta iyi yolda olduklarını belirtti.
'Kooperatiflerin ülkenin kalkınmasında önemli bir rolü var.'
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri genel müdür yardımcısı Dr.Hakkı Çetin, 1980'li yıllarda imaj sorunu yaşayan kooperariflerin son dönemde yeniden ilgi odağı olduğunu söyledi. İmece kültürünün Ahilikle Anadolu'da başladığına vurgu yapan Çetin buna rağmen kooperatifçiliğin Batıda gelişmiş olmasına üzüldüğünü ifade etti. Çetin, 'Artık bu durumu düzeltme vakti geldi. Eğitim, finans gibi temel sorunları aşmalıyız. Devletle ilişkiler tekrar tanımlanmalı, özerk olmalı. Kendi değer ve dinamiklerimizle değişimi planlamalıyız. Çok uluslu şirketler piyasaya hakim oysa kooperatifler olmalı. Batıda %60 kooperatifler hakim. Kırsal alanda nüfus azalıyor. Gençler kooperatiflere ilgi göstermiyor. Genç nesli nasıl çekeceğimizi araştırmalıyız. Üniversitelere çok iş düşüyor' dedi.

Kooperatifçilik mücadelesine hayatını adayan geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Prof. Dr. Ayhan Çıkın adına eşi Cemile Çıkın'a ve TARİŞ markasıyla büyük başarılara imza atan Cahit Çetin'e vefa plaketlerinin verilmesiyle panel son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title