Haberler

Izmir Halkların Köprüsü Derneği Şakasına Bile Tahammül Etmiyoruz

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkların Köprüsü Derneği, Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışan ve sosyal medya hesabında paylaştığı fotoğrafla tepki çeken ayakkabı işçisi hakkında basın açıklaması yaptı.

Halkların Köprüsü Derneği, Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışan ve sosyal medya hesabında paylaştığı fotoğrafla tepki çeken ayakkabı işçisi hakkında basın açıklaması yaptı. Dernek başkanı Cem Terzi, "2 gün önce Suriyeli bir işçinin karnına diziyle bastırdığı fotoğrafı, altına 'Türk'ün Suriyeli'den intikamı' notuyla sosyal medya hesabından paylaşan ve tepkiler sonrası olayın sanıldığı gibi şiddet içermediğini, şakalaşmadan ibaret olduğunu söyleyen kişiye 'şakasına bile tahammül etmiyoruz' demek için buradayız" dedi.Aynı imalathanede çalıştığı Suriyeli işçinin karnına diziyle bastırırken çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabından "Türk'ün Suriyeli'den intikamı" notuyla paylaşan Hasan Kartal'a tepkiler sürüyor. Olayın ardından, fotoğrafın şakalaşma sırasında çekildiğini, yazdığı başlığın ise hata olduğunu açıklayan Hasan Kartal, gözaltına alınarak götürüldüğü Işıkkent Polis Merkezi'nde olayla ilgili ifade verdi. Hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama, işkence" suçlamasıyla adli işlem başlatılan Hasan Kartal'dan Suriyeli işçi Mustafa ise şikayetçi olmadı. Hasan Kartal ifade işleminin tamamlanmasının ardından savcılık talimatıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Halkların Köprüsü Derneği'de bugün olayla ilgili basın açıklaması yaptı. Olayın gerçekleştiği Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde biraraya gelen dernek üyeleri "Özür diliyoruz" yazılı pankart açtı. Grup adına açıklamayı dernek başkanı Cem Terzi yaptı. Terzi, "2 gün önce Suriyeli bir işçinin karnına diziyle bastırdığı fotoğrafı, altına 'Türk'ün Suriyeli'den intikamı' notuyla sosyal medya hesabından paylaşan ve tepkiler sonrası olayın sanıldığı gibi şiddet içermediğini, şakalaşmadan ibaret olduğunu söyleyen kişiye 'Şakasına bile tahammül etmiyoruz' demek için buradayız" diye konuştu.

"SURİYELİLER'DEN ÖZÜR DİLEMEK İÇİN GELDİK"

Suriyeli işçilerden ve bütün Suriyelilerden özür dilemek, Suriyeliler'e yönelik nefret söylemine karşı mücadele etmek için biraraya geldiklerini söyleyen Terzi, "İzmir'de yaşayan Suriyeliler'e 'sizi seviyor ve sayıyoruz, haklarınız var, asla yalnız değilsiniz' demek için buradayız. Suriye'de yaşanan insanlık dışı iç savaş uluslararası bir kimlik kazanmış ve 5. yılını doldurmuş bulunuyor. Bu süreçte 7 milyon insan ülkelerini terk ederek komşu ülkeler Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'a göç etmek zorunda kaldı. Şu anda resmi rakamlarla 2 milyon 700 bin tahmin edilen ise 3.5 milyon Suriyeli Türkiye'de yaşamaktadır" dedi.

"YÜZ BİNLERCE İNSAN KÖLELİK KOŞULLARINDA YAŞIYOR"

Kamp dışında yaşayan mültecilerin çoğunun metruk binalarda, parklarda, köprü altlarında, naylon çadırlarda, çamur içinde, sağlık, eğitim gibi temel haklardan mahrum bir şekilde yaşama tutunmaya çalıştıklarını ifade eden Terzi, "Hayatlarını sürdürebilmek için ülke içinde göç ediyor ve kayıt dışı tarım işçisi olmak için şehir şehir geziyorlar. Çalışma hayatı mültecilerin en büyük hak ihlali yaşadıkları alandır. Hukuki Statü yokluğu sonucu yüz binlerce insan kölelik koşullarında çalışmaktadır. Bugün itibariyle halen Türkiye'de 400 bin civarında Suriyeli işçi çalışmaktadır ve bu emekçi kitle üzerinden sağlanan kazanç, özellikle kayıt dışı işçi çalıştıran patronların kasasını şişirmektedir. Sadece 4 bin Suriyeli işçi sigortalıdır. Bu durum temel insan haklarına, mevcut çalışma hukukuna da aykırıdır ve derhal son bulmalıdır" diye konuştu.

"ÖRGÜTLENME TEK ÇAREDİR"

Suriyelilere mülteci statüsü ve isteyenlere vatandaşlık hakkının verilmesi gerektiğini savunan Terzi sözlerini şöyle sürdürdü:

" Herkesin aynı haklarla yaşamasını sağlamak, tepki üreten ötekileştirmelerin giderilmesinin ve düşmanca duyguların önlenmesinin güvenli yoludur. Türkiyeli bir işçi hangi haklara sahipse, Suriyeli işçiler de aynı haklara sahip olmalıdır. Kaldı ki, kayıt dışı ve kuralsız sömürü aynı zamanda Türkiyeli emekçilerin de temel bir sorunudur ve bu sömürü koşullarının değişmesi ancak ortak bir mücadele ile mümkün olabilir. Mültecilerin, Türkiye'de git gide artan nefret söylemi ve ayrımcılık ile mücadelesinde emekçiler arası dayanışma ve birlikte örgütlenme tek çaredir."

Izmir Halkların Köprüsü Derneği Şakasına Bile Tahammül Etmiyoruz
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza: Milli Yol Partisi il başkanı öldü, yaralılar var

Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza! İl başkanı hayatını kaybetti, yaralılar var

ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title