İzmir Deri'n Fikirler'in Birincisi Fırat Karapınar ve Selin Yılmaz Oldu
Deri'n Fikirler'in birincisi Fırat Karapınar ve Selin Yılmaz olduEGE Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından, Türk deri sektöründe tasarım ve üretim kalitesini geliştirmek, ihracatta katma değerli ürün payını arttırmak amacıyla bu yıl 7.
Deri'n Fikirler'in birincisi Fırat Karapınar ve Selin Yılmaz oldu
EGE Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından, Türk deri sektöründe tasarım ve üretim kalitesini geliştirmek, ihracatta katma değerli ürün payını arttırmak amacıyla bu yıl 7. kez düzenlenen 'Deri'n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması'nda tasarımcı Fırat Karapınar ve deri mühendisi Selin Yılmaz'dan oluşan takım 'Kitle ve Fikir Yağmuru' adlı teması ile birinci oldu.
Bu yıl 'Propaganda' ana teması ile düzenlenen Deri'n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması'nın final defilesi, İzmir'deki bir otelde yapıldı. Defilenin kareografisini ise SerkanDuman ve Gökhan Duman üstlendi. Yarışmada birinciliği tasarımcı Fırat Karapınar ve deri mühendisi Selin Yılmaz'dan oluşan takım 'Kitle ve Fikir Yağmuru' adlı teması ile elde etti. İkinciliği, 'Athena' adlı temalarıyla tasarımcı Özgün İnceoğlu ve deri mühendisi Tuba Dilber kazanırken, üçücülüğü ise tasarımcı Kübra Çiçek ve deri mühendisi Hakan Deniz 'Me' teması ile elde etti.
Deri'n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması'nın birincisi Fırat Karapınar ve Selin Yılmaz'a birincilik ödülünü Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar takdim etti. İkinci olan Özgün İnceoğlu ve Tuba Dilber'den oluşan takım ise ödüllerini Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Süleyman Kocasert ve EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler'in elinden aldı. Üçüncü olan Kübra Çiçek ve Hakan Deniz'e ise ödüllerini İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın ve Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık verdi.
JÜRİDE ÜNLÜ İSİMLER YER ALDI
7. Deri'n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışması'nda finalistlerin tasarımlarını birbirinden ünlü isimlerin oluşturduğu jüri değerlendirdi. Jüri Başkanlığı'nı Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erkan Zandar yaparken, jüride; Moda Tasarımcısı Atıl Kutoğlu, Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş, Moda Tasarımcısı Hatice Gökçe, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Musa Evin, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak, İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Eyüp Sevimli, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ruken Mızraklı, Derimod Başkan Vekili Sedef Orman, Moda Tasarımcısı Siren Ertan, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Süleyman Tahiroğlu ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Suzan Erman yer aldı.
"GERÇEK DERİNİN TERCİH EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"
Final defilesinde konuşan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, tasarımcıların son dönemde sentetik ve doğal liflere yöneldiğini gözlemlediklerini, derinin bir propagandaya ihtiyacı olduğunu düşündükleri için bu yılki yarışmanın ana temasını 'Propaganda' olarak belirlediklerini kaydetti. Galiko, "Sentetik ve doğal lifler yerine gerçek derinin tercih edilmesi sağlık açısından da önemli. Tasarımcıların deriyle buluşmasını istiyoruz" dedi.
Tekstil-moda tasarım bölümlerinde okuyan üniversite öğrencileri ya da mezunlarıyla, deri mühendisliği eğitimi alan üniversite öğrencilerinden ya da mezunlarından oluşan takımların yarıştığı Deri'n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması'nın modeli itibariyle dünya genelinde bir ilk olduğu bilgisini paylaşan Galiko şöyle devam etti: "Türkiye'nin deri ve deri mamulleri ihracatında kilogram fiyatı 11 dolar seviyesinde. Deri ve deri ürünlerinde İtalya'nın ortalama ihraç fiyatı ise; 63 dolara ulaşıyor. Biz de daha katma değerli üretim ve ihracat yapmak için alınterinden çok, akılterine ihtiyacımız var. Tasarım, İnovasyon, Markalaşma ve Ar-Ge'ye yapılacak yatırımlarla bugün 1.5 milyar dolar seviyesinde olan deri ve deri mamulleri ihracatımızı 5.2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Deri'n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışmasını bu yolda önemli bir kavşak olarak nitelendiriyoruz."
PARA ÖDÜLÜ KAZANDILAR
7. Deri'n Fikirler Deri Tasarım ve Üretim Yarışmasını'nı kazanan Fırat Karapınar ve Selin Yılmaz 10 bin TL para ödülünün sahibi olurken, ikinici olan Özgün İnceoğlu ve Tuba Dilber 6 bin TL ve üçüncü olan Kübra Çiçek ve Hakan Deniz 4 bin TL para ödülü kazandı. Yarışmada dereceye giren tasarımcılardan birisi Ekonomi Bakanlığı'nın değerlendirmesi sonrasında yurtdışında eğitim hakkına sahip olacak. Dereye giren deri mühendisleri ise sektörünün öncü firmalarında staj yapma fırsatına kavuştu.
GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR
Haber: İZMİR, (DHA)
(Tür: Yurt)