Haberler

İzmir'deki "Twitter Davası"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında attıkları tweetler nedeniyle haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istenen 29 kişinin yargılanmasına başlandı.

İzmir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında attıkları tweetler nedeniyle haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istenen 29 kişinin yargılanmasına başlandı.

İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan dava, duruşma salonunun küçük olmasından dolayı 8. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı. Duruşmaya, tutuksuz yargalanan 29 sanıktan 20'si ve avukatları katıldı.

Sanıklardan bazılarının avukatları Utku Turan ve Özge Ünlütezcan, 2 Haziran 2013 günü, Cumhuriyet savcısı tarafından herhangi bir talimat verilmeden bir emniyet amiri ve iki polis tarafından tespit tutanağı düzenlendiğini, gece saat 03.00'da bazı tweetlerin takip edildiğini ve farklı anlam yüklenerek davaya konu edildiğini savundu.

Sanık avukatları, davada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bütün suçlar yönünden mağdur olarak gösterilmesinin doğru olmadığını ve davaya katılma talebinin reddine karar verilmesi gerektiğini öne sürerek, soruşturmayı yapan kolluk kuvvetleri ile iddianameyi hazırlayan savcı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını, bu nedenlerle savunma alınmadan sanıkların beraatine karar verilmesini istediklerini bildirdi.

Avukat Duygu Can Yazıcı ve diğer avukatlar da, "sanıkların cep telefonlarına el konulması" talebinin mahkeme tarafından reddedilmesine rağmen Cumhuriyet Savcısı'nın bu karara uymayıp "el konulma kararı" verdiğini, bunun CMK 134. maddesine aykırı olduğunu, savcının bu yöndeki hakkını kötüye kullandığını ve usulsüz el koyma nedeniyle dava açıldığını öne sürerek, dolayısıyla savunma alınmadan beraat kararı verilmesini ve hukuka aykırı elde edilen delillerin dosyadan çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi.

Sanıkların attıkları tweetler incelendiğinde şiddet ve nefret içermediğini iddia eden avukat Çağla Deniz Felamur ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "twitter" ile ilgili sözlerinden bir gün sonra bu soruşturmanın başlatıldığını, davanın hukuki temelinin olmadığını, siyasi bir dava olduğunu, nefret ve şiddet söyleminde bulanan kişiler hakkında bir dava açılmazken, böyle bir davanın görülmesinin adalet duygusunu zedelediğini savundu.

Avukat Sabri Can Onur, Başbakan Erdoğan'ın suçtan zarar gördüyse, duruşmaya çağrılıp ifadesinin alınmasını talep ettiklerini, avukat Eren İlhan Güney de asıl mağdurun salondakiler olduğunu söyledi.

Sanıklar suçlamaları reddetti

Savunmaları alınan sanıklardan İzel Ç. twetleri kendisinin attığını kabul ederek, "Ancak halkı galeyana getirme amacım yoktu. Ben o tarihte Kuşadası'ndaydım. İnternet üzerinde yapılan haberleri görünce arkadaşlarım ve tanıdıklarım için tamamen insani duygularla mesajları attım. Suçlamaları kabul etmiyorum" şeklinde ifade verdi.

Hukuk fakültesi öğrencisi olduğunu, annesinin de avukat olduğunu söyleyen Görkem Ö, suçlamaları reddederek, "O gün annemin bürosundaydım, aslında twette, 'büroya gelin' dedim, ancak yanlışlıkla 'buraya gelin' olarak geçmiş. Hiçbir şekilde şiddet ve nefret içeren söylemim olmadı" dedi.

Bazı sanıklar twitter hesaplarının başkaları tarafından ele geçirilerek iddanameye konu olan mesajların atıldığını, bazıları twittlerinde şiddet ve nefret içeriğinin bulunmadığını, bazıları da haklarında yasa dışı yollardan toplanan delilleri kabul etmedikleri yönünde ifadeler verdi.

Talepler gelecek celsede değenlendirilecek

Hakim Abdülkadir Certel, avukatların beraat talebinin CMK 193/2 maddesi gereği reddine, ifadeleri alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına karar verirken, delillerin hukuka uygun elde edilip edilmediği ve dosyadan çıkarılması yönündeki taleplere gelecek oturumda karar verileceğini belirtti.

Hakim Certel, sanık avukatlarının karşı taleplerine rağmen, Başbakanın vekilinin davayla ilgili beyanının alınması için yazılan yazının cevabının beklenmesine ve davaya katılımları konusunun gelecek celse incelenmesine karar verdi.

Dava konusu

İstanbul'daki Gezi Parkı odaklı gelişmeler sonrasında İzmir'de 5 Haziran 2013 günü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonda, insanları yasadışı davranmaya teşvik eden twettler attıkları iddiasıyla 38 kişi gözaltına almıştı. İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan bu kişilerden 29'u hakkında, 7 ay süren incelemenin ardından "Halkı kanunlara uymamaya tahrik" iddiasıyla 3'er yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, davaya mağdur olarak katılma talebinde bulunmuştu. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title