İzmir'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası
İzmir'de, "askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensupları hakkında açılan davada 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.
İzmir'de, "askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensupları hakkında açılan davada 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
SEGBİS ile kayda alınan duruşmada tutuklu sanık Yılmaz Şen, geçmişte Siirt Belediyesinde görev yaptığını, hakkındaki "üniversite ağabeyi" suçlamasını reddettiğini, gizli tanık "Sarmaşık"ın iftiraları yüzünden yargılandığını ve ifadelerin birbiriyle çelişkili olduğunu öne sürdü.
Gizli tanığın başkalarını korumak amacıyla kendisini hedef gösterdiğini iddia eden Şen, "Gizli tanık yalan ifade vermiştir. Hiç kimsenin FETÖ üyesi olduğuma dair kesin ifadesi yok. 'Siirt Üniversitesi rektörlük seçimlerine etki ettiğim', 'üniversiteye alınan öğretim elemanlarının çoğuna referans olduğum' ve 'rektörle aramın iyi olduğu' suçlamaları var. Ben çok fazla çevresi olan biriyim." savunmasını yaptı.
Şen, Bank Asya hesabında "para miktarı artan şahıslar" arasında yer almasına ilişkin savunmasında ise hayatında iki kere kredi kullandığını, Bank Asya ile ilgili hiçbir faaliyeti olmadığını ve bir yanılma olduğunu düşündüğünü kaydetti.
Savcının "FETÖ'ye karşı olarak yaptığın bir eylemi söyle bana. Bir tane örnek göster, yarım saattir konuşuyorsun." sözleri üzerine Şen, "Hedef gösterildim, mobbing uyguladılar. Hiçbir etkinliklerine katılmadım." yanıtını verdi.
Mahkeme heyeti duruşmayı 10 Ocak'a erteledi.
İddianame
İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın hazırladığı 697 sayfalık iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli albay Gürsel Yüce, eski tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği askeri ataşesi kurmay albay Mehmet Demirağ, FETÖ/PDY'nin sözde üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen, Naci Tosun ve İsmail Büyükçelebi'nin bulunduğu 43'ü tutuklu 23'ü firari 102 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği ve üyeliği" suçlamalarına yer veriliyor.
İddianamede, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada, yargılanmalarının ardından beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel'in de bulunduğu 98 kişi müşteki olarak yer alıyor.