Haberler

İzmir'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de, "askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensupları hakkında açılan davada 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir'de, "askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlüklerle bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensupları hakkında açılan davada 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, tutuklu sanık eski akademisyen Halil Kıyıcı, tutuksuz itirafçı sanık H.S'nin mesnetsiz ve çelişkili ifadeleri yüzünden yargılandığını, hakkındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı birimlerindeki örgüt mensuplarının "hususi hizmet sorumlusu" olduğu iddiasını reddetti.

Kıyıcı, 20 yıllık yoğun bir meslek hayatı olduğunu ve mesleğinden dolayı başka bir iş yapmasının mümkün olmadığını söyleyerek, "FETÖ'nün okullarında okumadım. Hacettepe Üniversitesinden mezun bir doktor ve akademisyenim. Hususi sorumlunun özellikleri arasında çekirdekten yetişme vardır. Ekstra eğitimler alırlar. Hususi tanımı bana hiçbir şekilde uymuyor. ByLock yok. ByLock'u ceza evinde öğrendim. H.S'nin ifadeleri dışında somut delil yoktur. İddia makamı hakkımda 'Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) evrak temin etmiş, FETÖ'ye hizmet ettiği anlaşılmıştır' demiş. Reddediyorum." diye konuştu.

Tutuklu sanık eski anestezi uzmanı Şadi Yaldız 18 aydır hapiste olduğunu belirterek, H.S'nin kendisi hakkında "hususi hizmet sorumlusu" olduğu iddiasını reddetti.

Zaman zaman ağlayarak verdiği savunmasında örgütle herhangi bir bağı olmadığını iddia eden Yaldız, "Evimde ve iş yerimde örgüte dair dokuman bulunmadı. İddianamede örgüt üyeleri hakkında 'kendilerini iyi gizlerler' denilmiş. Kendimi bildim bileli cuma namazı kılarım. Saklamadım. İçki içmem. Bende ByLock yok. Hiçbir ByLock listesinde adım yok. 17 yıldır aynı hattı kullanıyorum. Yapılacak ilk şey itirafçı sanığı çözmektir. 18 aydır yatıyorum. Hapishane çekilmez bir hale geldi. 2018'e hapishanede girmek istemiyorum. Tahliyemi talep ediyorum. İddialar trajikomik." dedi.

Mahkeme heyeti duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.

İddianameden

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın hazırladığı 697 sayfalık iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli albay Gürsel Yüce, eski tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği askeri ataşesi kurmay albay Mehmet Demirağ, FETÖ/PDY'nin sözde üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen, Naci Tosun ve İsmail Büyükçelebi'nin bulunduğu 43'ü tutuklu 23'ü firari 102 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği" suçlamalarına yer verilmişti.

İddianamede, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada, yargılanmalarının ardından beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel'in de bulunduğu 98 kişi müşteki olarak yer almıştı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close