Haberler

İzmir'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de, askeri casusluk soruşturmasındaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensupları hakkında açılan davada 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir'de, askeri casusluk soruşturmasındaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensupları hakkında açılan davada 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmaya bazı tutuklu sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanık eski doktor Mehmet Hakan Tırhış, örgütle bağlantısı olmadığını, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek, 15 yıldır aynı GSM hattını kullandığını, FETÖ'cüler gibi sürekli GSM hattı değiştirmediğini belirtti.

İhraç edilmeden önce göz doktoru olarak görev yaptığından çok sayıda hastasının kendisini aradığını dile getiren Tırhış, HTS kayıtlarındaki tespite göre, kendisini arayan 8 FETÖ'cü nedeniyle suçlandığını ifade ederek, "30 bin telefon görüşmesinde 8 FETÖ'cüyle görüşmem beni FETÖ'cü yapmaz." dedi.

"Abdullah" kod adlı gizli tanığın hakkındaki verdiği ifadelerin somut gerçeklikten uzak olduğunu, 12 yıl öncesine dayanan beyanlarının hangi ruh haliyle söylendiğinin irdelenmesi gerektiğini savunan Tırhış, "Siyasi olarak AK Parti'ye yakınım. Aracımın plakasındaki harf grubunda 'AK' vardır. FETÖ'cü olsaydım bu plakayı kullanmaz ya da sonradan değiştirirdim. Hatta ben tutuklandığımda bazı hastane görevlileri, 'Hastane bir AK Partiliden daha kurtuldu.' yorumunda bulunmuş. Simitçi bile AK Partili olduğumu bilir." ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık eski akademisyen Mustafa Yıldız, lehine olan delillerin iddianamede yer almadığını öne sürerek, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullanmadığını ileri sürdü.

Yıldız, "ByLock kullanmadığımı her ifademde söyledim. Programı kullandığıma ilişkin tespitin nasıl yapıldığını bilmiyorum. ByLock tespitinde bazı yanlışların olduğunu yetkililerin söylemesine rağmen buna ilişkin suçlamayı anlamış değilim. Benimle ilgili ilk araştırmada hakkımda 'ByLock yok' denildi ancak sonra ByLock kullancısı olduğum açıklandı. Bu şüpheli bir durumdur." dedi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

İddianameden

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın hazırladığı 697 sayfalık iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce, eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, FETÖ/PDY'nin sözde üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen, Naci Tosun ve İsmail Büyükçelebi'nin bulunduğu 48'i tutuklu 23'ü firari 102 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği" suçlamalarına yer verildi.

İddianamede, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada, yargılanmalarının ardından beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel'in de bulunduğu 98 kişi müşteki olarak yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close