Haberler

İzmir'de "Usulsüz Dinleme" Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de, gerçeğe aykırı belgeler düzenleyerek, başka isim ve IMEI numaraları üzerinden alınan mahkeme kararlarıyla "usulsüz dinleme yaptıkları" iddia edilen 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir'de, gerçeğe aykırı belgeler düzenleyerek, başka isim ve IMEI numaraları üzerinden alınan mahkeme kararlarıyla "usulsüz dinleme yaptıkları" iddia edilen 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, haklarında 10 ila 961 yıl arasında hapis cezası istenen, bir bölümü başka suçlardan tutuklu 21 sanıktan, tutuksuz yargılanan eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde görevli eski emniyet amirleri Tarkan Kolik, Haldun Çabuk, Komiser Kürşat Şenol Yılmaz ile polis memuru Mevlüt Çakmak katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, söz isteyen sanıkların savunmaları alındı.

İzmir 9. Ağır Ceza Hakimi Hamdi Çiftçi, söz alan sanıklara haklarındaki iddiaları içeren dosyaları göstererek, imza ve parafların kendilerine ait olup olmadığını sordu. Fotokopi evrak üzerinde olduğu için imza ve parafların bir kısmının kendi imza ve paraflarıyla benzediğini belirten sanıklar, dosyadaki bazı imza ve parafları ise kabul etmedi.

Duruşmada savunma yapan Tarkan Kolik, HSYK'nın 2009 ile 2013 yıllarındaki dinlemeleri birkaç kez incelediğini, her incelemede ise farklı sayılarda usulsüz dinleme bulduğunu, bunun bir çelişki olduğunu ileri sürdü.

İstihbarat şubenin kendisinden istediği şeyleri yapmadığı için operasyonlara konu olduğunu ve hakkında farklı davalar açıldığını iddia eden Kolik, "Yaptığımız bütün dinlemeler hukuki ve yasaldır. Bilinmeyen numara sorgusu, abone kaydı ve TİB'e sorularak yaptığımızın yanlış olduğu sonucuna varılarak yargılama yapılamaz. TİB'e yazılarak dinlediğimiz ses dosyalarının mahkemeye getirilmesini talep ediyorum." diye konuştu.

Kolik, yaptıkları istihbari takiplerin açığa çıkması nedeniyle mafya, uyuşturucu çeteleri ve terör suçlularıyla karşı karşıya geldiklerini, başına bir şey gelmesinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Komiser Kürşat Şenol Yılmaz da usulsüz olduğu iddia edilen hiçbir dinlemenin, o dönem görev yaptığı birimin konusu olmadığını öne sürdü. Geçirdiği idari soruşturma sonrası görevine iade edildiğini belirten Yılmaz, beraatini talep etti.

Dönemin eski İstihbarat Şube Amiri Haldun Çabuk ise devletin kanunlarla verdiği yetkiyi kullandığını, yaptıkları bütün dinlemelerin mahkeme kararlarıyla olduğunu, bunların özel hayata müdahale sayılamayacağını savundu.

Söz alan avukatı İsmail Hakkı Küçük, Çabuk'un terör örgütleri ile mücadele eden yetişmiş, değerli bir polis amiri olduğunu, hakkındaki davalar nedeniyle meslekten uzaklaştırılarak Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğünde şef kadrosuna alınarak hiçbir iş yapmadan bekletildiğini kaydetti.

Küçük, müvekkilinin davadan beraat ettirilerek iadeyi itibarının yapılmasını talep etti.

Şırnak'tan dava için geldiğini söyleyen Mevlüt Çakmak ise savunması için süre istedi.

Mahkeme Başkanı Hamdi Çiftçi, sanıkların savunmalarının alınmasına devam edilmesi için duruşmayı ekim ayına erteledi.

Dava

İzmir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğünce 2009 ila 2013 yıllarında gerçekleştirilen 57 dinleme kararından 21'inin usulsüz yapıldığının tespit edilmesi üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

Cumhuriyet Savcısı Ömer Doğruöz, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, dönemin İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ramazan Karakayalı ve eski İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın'ın da aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında, "yönetici olarak örgüt adına suç işleme", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri ele geçirme, kaydetmek veya yayma", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve iftira" suçlamalarıyla dava açmıştı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close