Haberler

İzmir'de Operasyonu Yapanlar Görevden Alındı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de bu sabah Liman İşletmesi'ne yönelik operasyonu gerçekleştiren bir emniyet müdür yardımcısı ile iki şube müdürü görevden alındı.

Operasyonu yapan birimlerin başındaki Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın ve Narkotik Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Behzat Tuzcu, bugün öğleden sonra görevlerinden alındı. Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Organize Suçlarla Mücadele, Narkotik Suçlarıyla Mücadele, Mali Suçlarla Mücadele ve Siber Suçlarla Mücadele şubelerinden sorumluydu.

JET ATAMALAR

İzmir'de Liman İşletmesi Operasyonu'nu yapan üç polis şefinin yerine jet atamalar yapıldı. Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik'in yerine Konak İlçe Emniyet Müdürü İsmail Akıntürk vekaleten, Narkotik Şube Müdürü Behzat Tuzcu Basın Protokol Şube Müdürlüğü'ne getirilirken, yerine Basın Protokol Şube Müdürü Okan Özer geldi. Bayraklı İlçe Emniyet Müdür Yardımısı Uğur Yıldız Konak İlçe Emniyet Müdürü oldu. Görevden alınan Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın'ın yerine henüz atama yapılmadı. Mehmet Ali Şevik ve Behzat Tuzcu'nun üç yıldır aynı makamda görev yaptığı, Taner Aydın'ın ise iki ay önce İstihbarat Şube Müdür Yardımcılığı'ndan Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne getirildiği öğrenildi.

AKŞAM BİR ATAMA DAHA

İzmir'de Liman İşletmesi Operasyonu'nu yapan üç polis şefinin yerine jet atamalar yapılmasının ardından akşam saatlerinde yeni bir atama daha gerçekleşti. Terörden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakaya da görevinden alınarak Deniz Limanı Şube Müdürlüğü'nden Sorumlu Müdür Yardımcılığı'na atandı. Deniz Limanı Şube Müdürlüğü'nden Sorumlu Müdür Yardımcısı Hakan Karahan da Terörden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı oldu. Emniyette yeni atamaların da devam edebileceği bildirildi.

SORUŞTURMA 60 MİLYONLUK DOSYALARA

Bu arada operasyonla ilgili yeni ayrıntılarda ortaya çıktı. Yaklaşık iki yıl önce zamanın İzmir Valisi Cahit Kıraç'a ihbar mektubunun gittiği, onun da mektubu Cumhuriyet Savcılığı'na yönlendirdiği belirlendi. Operasyon kapsamında incelenen ihale dosyalarında 60 milyon TL'lik usulsüzlükler saptandı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

SORUŞTURMAYI KİM YÜRÜTÜYOR

İzmir Liman İşletmesi'ndeki operasyonun İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki örgütlü suçlar bürosu savcılarından Ali Çelik yürüttü. Ali Çelik, 2011 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi soruşturması ile Karabağlar ve Kuşadası belediyelerine yönelik operasyonları da yönetmişti. O dönemde "Özel yetkili savcı" olarak görev yapan Çelik, 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşma savcısı olarak da çalıştı. Çelik, 2013 kararnamesinde ise Örgütlü Suçlar Bürosu'nda bağlı dört savcıdan biri olarak atanmıştı. İzmir'deki Örgütlü Suçlar Bürosu'ndaki dört savcı Başsavcıvekili Ali Haydar'a bağlı olarak görev yapıyor. Başsavcı Ali Haydar daha önce İstanbul'da Özel Yetkili Savcı göreviyle Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları ile İbrahim Tatlıses'in vurulması olaylarını soruşturmuştu.

NELERLE SUÇLANIYORLAR

Gözaltındaki işadamı M.C.B.'nun başında olduğu soyadını taşıyan holdinge bağlı bir şirket denizcilikle ilgili alanlarda faliyet gösteriyor. Şirket, jeneratör, forklift, motoryat, üretim, satış ve servis hizmetleri veriyor, Çinli bir şirket işbirliğiyle liman ekipmanları da üretiyor. Şirketin özelleştirme girişimi sonuçsuz kalan İzmir Limanı'nın tevzii, yenileme, genişletme, kapasite arttırımı, vinç hizmeti gibi ihalelerini aldığı belirtiliyor. Aynı şirket Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Van Gölü başta olmak azere Türkiye'de çeşitli göllerde taşımacılıkta kullanılan feribot ürettiği de belirtiliyor. Operasyon kapsamında şimdi bu şirket ve işadamının, bürokratlar, memurlarla olan ve teknik takibe takılan ilişkilerinin soruşturulduğu öğrenildi.

37 KİŞİLİK LİSTE

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'nın 37 kişinin gözaltına alınması talimatı verdiği, ilk günün akşamına kadar 25 gözaltı yapılabildiği de bildirildi. Eski bakan Binali Yıldırım'ın bacanağı C.H.'nin İstanbul'da bulunduğu ve bu ilin Enmiyet Müdürlüğü Mali Suçlar Bürosu'na gözaltına alınması için talimat verildiği de öğrenildi. Ancak mesai saatleri içinde gözaltı gerçekleşmedi. Öte yandan İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın 2 Ocak tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş ile makamında iki saat görüştüğü de edinilen bilgiler arasında. Ancak bu görüşmenin içeriği konusunda bir açıklama yapılmadı.

TCDD'DEN AÇIKLAMA

TCDD Genel Müdürlüğü, İzmir Liman İşmetmesi'ne yönelik polis operasyonu ve gözaltılarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 'Basındaki haberlerden anlaşıldığı kadarıyla konu, İzmir Limanı'ndaki doğrudan teminlerle ilgili olup İzmir Cumhuriyet Savcılığı 14 Kasım 2011 tarihinde konuyla ilgili soruşturma başlatmıştır. Konu TCDD Genel Müdürlüğünce de teftişe intikal ettirilmiştir. Limandaki doğrudan teminler TCDD Teftiş Kurulunca incelenmiş; yapılan incelemelerde adli cezayı gerektirecek herhangi bir durum olmadığı tespit edilmiştir' denildi.

BACANAK BULUNAMADI

Bu arada operasyon kapsamında aranan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski bakanı Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın bacanağı C.A. bulunamadı. İstanbul Ümraniye'de oturan C.A.'nın evini saat 02.00 sıralarında terkettiği ve telefonunu kapattığı öğrenildi. C.A. ve bulunamayan bazı şüphelilerin operasyondan önce haberdar olduğu iddia edildi.

"BÜYÜKLERİMİN TAKDİRİDİR"

Görevden alınan Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden alyrıldığı sırada, gazeteciler görevdan alınma gerekçesini sordu. Şevik, "Üç yıldır görev yapıyorum. Devlet geleneklerine göre hareket ettim. Neren görevden alındığımı bilmiyorum. Büyüklerimin taktiridir" dedi. Mehmet Ali Şevik aracıyla ayrılırken, şubedeki polisler arasında duygusal anlar yaşandı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title
Close