İzmir'de İşçiler, Kıdem Tazminatları İçin Yürüdü
İzmir'de Türk- İş'e bağlı sendikaların üyeleri, kıdem tazminatının yeniden düzenlemesi girişimlerine tepki gösterdi.
İzmir'de Türk- İş'e bağlı sendikaların üyeleri, kıdem tazminatının yeniden düzenlemesi girişimlerine tepki gösterdi. İşçiler adına konuşan Türk- İş Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, "Kıdem tazminatı Türk İş Hukukuna 1936 tarihli İş Kanunu ile girmiştir. Bu hakkın aşındırılması değil, korunması ve geliştirilmesi temel yaklaşım olmalıdır" dedi.
Türk- İş'e bağlı sendikaların üyeleri, daha önce sağanak yağmur nedeniyle iptal ettikleri yürüyüş için Basmane Meydanı'nda toplandı. Burada toplanan yaklaşık 5 bin işçi, sloganlarla Konak Meydanı'na kadar yürüdü. Islık çalıp tepkilerini gösteren işçilere bu sırada çevredekilerden de alkışlı destek geldiği gözlendi.
CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu'nun da yanlarında durduğu işçiler adına basın açıklamasını, Türk- İş Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, yaptı. Özel istihdam bürolarına, geçici iş ilişkisi kurma yetkisinin verilmek istenmesinin, işçi haklarına ve sendikal örgütlülüğe karşı yeni bir saldırı örneği olduğunu söyleyen Karakoç, "İşçilerin en kutsal kazanılmış haklarından olan kıdem tazminatı, yeniden tartışma konusu yapılmak istenmektedir. Kıdem tazminatı, işçilerin ve sendikaların en duyarlı olduğu hakların başında gelmektedir. Kıdem tazminatı Türk İş Hukuku'na 1936 tarihli 3008 sayılı İş Kanunu ile girmiştir. Bu hakkın aşındırılması değil, korunması ve geliştirilmesi temel yaklaşım olmalıdır. İşçilerin bilinen tüm tepkisine rağmen, Kıdem tazminatında gündeme getirilmek istenen ve hak kayıplarına yol açacak düzenlemeleri protesto ediyoruz" dedi.
Meclis'te görüşülen iç güvenlik paketinde ısrar edilmemesi gerektiğini de ifade eden Kakakoç, "Niyetimiz kamuoyunu rahatsız etmek değil. Emekçiler, sermayenin aşırı kar hırsı yüzünden, işyerlerinde iş kazası denilerek iş cinayetlerine maruz bırakılıyor. Yüzlerce işçi, aynı anda iş kazasında ölüyor. Sosyal devlet uygulamaları, ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Örgütlü toplum yok edilmek isteniyor. Çalışanlara köle düzeni, şartları dayatılmaktadır. Sendikasız örgütsüz, güvencesiz sömürü düzenini pekiştirmek istiyorlar. Taşeron sistemini bile aratacak bir iş ilişkisi düzenleniyor. Çalışanlar ücretli kölelik düzenine mahkum edilmek isteniyor. Kıdem tazminatı, emekliliğimizin, umudu güvencesidir. Kimse, bu hakka el uzatmaya kalkmasın. Kim el uzatırsa, eli yanar. İşçi sınıfı, hak kayıplarına yol açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyecektir" dedi.
Basın açıklamasının ardından kalabalık dağıldı. - İzmir