Haberler

İzmir'de Gizli Bilgi Belge Bulundurma Davasında, Savcı Mütalaa Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de, muvazzaf asker ve sivil 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasına 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

İzmir'de, muvazzaf asker ve sivil 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasına 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada sanıklardan Zeki Yanık'ın dinlenmesinin ardından, Cumhuriyet savcısı Ali Ertan mütalaasını verdi. Ertan mütealasında, Milli Savunma Bakanlığı'nın müdahilik başvurusunun reddedilmesini, TÜBİTAK ve bilirkişi heyetlerinin raporlarının başka bir bilirkişi heyetine verilmesini, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen belge değerlendirme raporunun ise üç emekli asker, bir emekli bürokrat ile bilgisayar uzmanı tarafından tekrar incelenmesini istedi. Ayrıca emniyet müdürlüğüne de, imajların neden alınmadığının sorulmasını talep etti.

Bayraklı Adliyesi'ndeki duruşmaya aralarında Bilgin Özkaynak, Narin Korkmaz gibi tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Geçen Temmuz ayındaki duruşmada, tüm sanıkların tahliye edilmesiyle tutuklusu kalmayan duruşmada ilk olarak, dava sanıklarından muvazzaf asker Zeki Yanık dinlendi. Kendisinin Tekirdağ'da görevli olduğunu ama geçici görevle Yüksekova'ya gönderildiğini anlatan Yanık, telsizle bile iletişimin sağlanamadığı yerlerde görev yaptığını, üzerine atılan suçları işlemesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Yanık ayrıca, evinde ele geçirilen belgelerin ise, eğitim amaçlı kendilerine verilen CD ve evrak olduğunu da ifade etti.

PERŞEMBEYE KADAR ARA VERİLDİ

Zeki Yanık'ın ifadesinin tamamlanmasının ardından, Adli Tıp Kurumu'ndan ele geçirilen materyaller üzerinde parmak izi ve DNA araştırma çalışmalarının yapılıp yapılmayacağına yönelik rapor okundu.

Bunun sonrasında da Cumhuriyet Savcısı Ali Ertan, mütealasını verdi. Ertan mütealasında, Milli Savunma Bakanlığı avukatlarının yaptığı müdahillik başvurusunun reddedilmesini istedi. Ertan ayrıca, TÜBİTAK ve bilirkişi heyetlerinin raporlarının başka bir bilirkişi heyetine verilmesini, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen 'belge değerlendirme raporunun' ise üç emekli asker, bir emekli bürokrat ile bilgisayar uzmanından oluşacak ekipçe tekrar incelemesini talip etti. Ayrıca, sanıklardan ele edilen materyaller üzerinde DNA ve parmak izi araştırmalarının yapılmasını, emniyet müdürlüğüne de hard diskler ile CD'lerin imajların neden alınmadığının sorulmasını istedi. Aralarında Bilgin Özkaynak'ın da bulunduğu bazı sanıkların duruşmalara katılmama yönündeki isteklerinin de uygun olduğunu söyledi. Bunun sonrasında Mahkeme başkanı Orhan Kızıltaş, 30 ekip Perşembe gününe kadar duruşmaya ara verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

TMK 10'uncu maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın 'Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma' suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 yıl ile ömürboyu arasında değişen hapis cezaları istendi. İddianamede adı geçen 831 mağdurdan arasında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından 'fişlendiği' iddia edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close