Haberler

İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 270 sanığın yargılandığı davada bazı sanıklar savunma yaptı.

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 270 sanığın yargılandığı davada bazı sanıklar savunma yaptı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuklu sanık, Kara Harp Okuluna bağlı Menteş Askeri Kampı'ndaki öğrencilerden sorumlu eski Alay Komutanı Albay Enver Topal'ın, "Yurtta sulh konseyi tarafından olay gecesi gönderilen sıkıyönetim ilan planına istinaden, okul öğrencilerini Ankara'ya götürmek için araçlara bindirilerek Adnan Menderes Havalimanı'na gönderilmesi emrini verdiği, askeri kampta gerçekleştirdiği eylemlerle darbeye teşebbüs olayında etkin olarak rol aldığı" suçlamalara ilişkin savunması alındı.

Eski Kara Harp Okulu Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay İlhami Polat ile askeri hattan görüştüğünü ve kendisine askeri öğrencilerin Ankara'ya intikal ettirilmesi emrini verdiğini savunan sanık Topal, "Normalde rütbe olarak benden kıdemsiz olan İlhami albay, o akşam Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz'ün talimatı ile askeri öğrencilerin İzmir Adnan Menderes Havalimanından uçakla Ankara intikal ettirileceğini, öğrencilerin de silahlı ve mühimmatlı olacağını söyledi." dedi.

"Öğrenci başına 20-30 mühimmat verdik"

Tümgeneral Çetingöz ile görüşme isteğini Polat'ın geri çevirdiğini, bununla ilgili bazı komutanlarla yaptığı konuşmaların ardından öğrencilerin hazırlanması, bunlara silah ve mühimmat emrini verdiğini söyleyen sanık Topal, "İntikal için araçlar da hazırlık yapıyordu. Tabur Komutanı Yarbay Akif Açıkgöz'ü konvoy komutanı olarak, binbaşı Uğur Y'yi ise konvoyun sonunda görevlendirdim. Binbaşı Uğur Y, 'Giderken polis ya da jandarma bize ateş ederse ne yapacağız' diye sorunca, 'Nereden çıktı bu, niye böyle bir şey olsun, neden ateş etsinler ki bizim intikalimize' dedim. 'Bir şey olursa' diye konvoya bir de ambulans istedik. Öğrenci başına da 20-30 mühimmat verdik. Akif yarbaya da öğrencilerin silahına mühimmat takılmayacağı emrimi de ilettim." ifadelerini kullandı.

Sanık Topal, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Yarbay Akif, konvoy hareket ettikten 15 dakika sonra Urla İskelesi'nde kurulan polis noktasında durdurulduğunu iletti. En kıdemli memurla görüşmek istediğimi söyledim. Öğrenci intikali olduğunu, araçların Adnan Menderes Havalimanına gideceğini söyledim. Bu durumdan Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in de bilgisi olmuş. Biz durumu anlattık. Abdullah paşa bize 'Böyle bir intikale gerek yok, geri dönün' demesi üzerine konvoyun geri dönmesini emrettim. Ben de emrindeki komutana, Urla'daki emniyet mensuplarına direnmeden, nezaket kuralları çerçevesinde hareket ederek geri dönülmesi talimatı verdim."

Sanık Topal, mahkeme başkanının, "Ankara'da yürütülen FETÖ soruşturmasında itirafçı olmak isteyen bir hakim, senin de cemaatten olduğunu söylüyor. Buna diyeceğin bir şey var mı" sorusuna, "Buna katılmıyorum, alçakça bir iftiradır. İtirafçı, eşi asker olmasından protokolden tanıyorum, ailece görüşmemiştik. Ben ve ailemin FETÖ ile bir bağlantısı yoktur." şeklinde cevapladı.

Sanık Açıkgöz iddiaları reddetti

Tutuklu sanık eski Kara Harp Okulu Tabur Komutanı Akif Açıkgöz ise komutanlarından aldığı emirler doğrultusunda hareket ettiğini ifade etti.

Kara Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral İzzet Çetingöz'ün emirlerini kendilerine ileten Albay İlhami Polat'ın talimatlarını yerine getirdiğini iddia eden sanık Açıkgöz, darbe planı içerisinde olmadığını, iddianamede belirtildiği gibi İzmir Adnan Menderes Havalimanını ele geçirme gibi planına dahil olması halinde, eğitimde sakatlanan bazı öğrencileri konvoya dahil edilmeyeceğini ayrıca birliğin sırt çantalarını hazırlarken vakit kaybetmeyeceğini öne sürdü.

Mahkeme heyeti, öğleden önceki oturumda savunma yapan tutuklu sanık, eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in emir astsubayı İsmet Durgun'un yurt dışı çıkış yasağı uygulanarak adli kontrol şartıyla tahliye edilmesini, ayrıca diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırarak duruşmayı perşembe gününe erteledi.

İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında, tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "yurtta sulh konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close