Haberler

İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan ve 270 sanığın yargılandığı davada, eski Hava Harp Akademisinde öğretim görevlisi Binbaşı Recep Kılıç'ın savunması alındı.

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan ve 270 sanığın yargılandığı davada, eski Hava Harp Akademisinde öğretim görevlisi Binbaşı Recep Kılıç'ın savunması alındı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kaydedilen duruşmada, savunması alınan tutuklu sanık Kılıç, darbe girişiminin yaşandığı gün, tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Harekat Başkanlığı Plan ve Harekat Şube Müdürü Yarbay Mustafa Toklu tarafından aranarak, gerekçesi bildirilmeden Ege Ordusu Komutanlığına çağrıldığını bu çağrının, yaklaşık 8 aydır üzerinde çalıştığı "Savaş Planı" için olduğunu varsayarak İzmir'e geldiğini iddia etti.

Karargaha gittiğini, darbe girişimine ilişkin yayın yapan haber kanallarında köprünün askerler ve tanklarca kapatıldığını gördüğünde "İki ülke arasında savaş var" diye düşündüğünü anlatan Kılıç, iddianamede hakkındaki suçlamaları reddetti.

Nöbetçi amirin telefonundan WhatsApp'tan MİT binasının vurulduğuna ilişkin görüntüleri izledikten ve karargahın kapatılan santralinin açılma talimatını öğrendikten sonra kafasında soru işaretlerinin oluştuğunu öne süren sanık Kılıç, iddianamede, "Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'i derdest etmeye gelen karargahtaki helikopter hareketliliğine" ilişkin "Helikopter sesi duyduğumda, 'terör saldırısı' var diye düşündüm. Darbe girişimi hiç aklıma gelmedi." şeklinde ifade verdi.

Darbe başarısız olunca firar ettiler

FETÖ'nün darbe girişiminde Ege Ordusu karargahını ele geçirmeye çalıştıkları, başarısız olmalarının ardından tutuklu sanık Toklu ile birlikte firar etmesine ilişkin Kılıç, "Saat 00.30 sıralarında karargahtan ayrılarak Yarbay Toklu ile bir yüzbaşının otomobiliyle Bornova'ya giderken, Yüzbaşı Eser Bingül (tutuklu sanık) beni aradı ve bizi karargaha çağırdı. Radyodaki bazı haberleri duyduk gözaltına alınarak tutuklanacağımızı düşünerek geri dönmedik." ifadelerini kullandı.

Otostop çekerken bindikleri taksi ve saklandıkları ev FETÖ ile bağlantılı

Daha sonra otomobillerini bırakıp başka bir taksi ile Tire'ye gittiklerini biraz gezdikten sonra otostop çektiklerini ve bir aracın kendilerini aldığını iddia eden Kılıç, "Mustafa Yarbay'ın 'doktora tezi hazırlıyoruz, bir iki hafta kalacak bir yer arıyoruz.' dediği araç sahibi de 'köyde evim var, kira için aylık bin lira isterim' dedi. Adama 500 lira verdikten sonra eve gittik. Bir süre sonra yakalandık. Adamın ağabeyinin hakim olduğunu, meslekten ihraç edildiğini ve FETÖ'den tutuklandığı sonradan öğrendim. O adamı ilk defa orada gördüm, kendisi de meslekten ihraç edilen bir öğretmen olduğunu duydum. Örgütle bağlantısı olan birinin evinde kalmamız tamamen tesadüftür." şeklinde savunma yaptı.

İddia makamının, "Cep telefonundan gelişmeleri takip ettin mi?" sorusuna, sanık Kılıç, "Şarjım olmadığından, telefonumdan gelişmeleri takip edemedim." cevabını verdi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında, tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close