Haberler
Sahte dolarların piyasaya sürüldüğü iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldı

Piyasaları sarsan sahte dolar iddiası için harekete geçildi

Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o sözlerinin hedefinde Cübbeli mi var?

O sözler Cübbeli'ye mi?

İzmir'de Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi Kuruluyor

İzmir'de Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi Kuruluyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin arıtma tesislerinden çıkan çamuru kurutarak 6 kat azaltacak ve tarım alanlarında kullanılmasını sağlayacak 'Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi' projesi için imzalar atıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin arıtma tesislerinden çıkan çamuru kurutarak 6 kat azaltacak ve tarım alanlarında kullanılmasını sağlayacak 'Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi' projesi için imzalar atıldı.

Arıtma tesislerinde oluşan çamurun doğaya zarar vermeden bertarafı ve kokunun önlenebilmesi için hazırlanan projenin yapımını üstlenecek Türk -Yunan ortaklığı Aktor-Arbiogaz firması ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki protokol Tarihi Havagazı Fabrikası'nda törenle imzalandı. Ay sonuna kadar yapımına başlanacak 'Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nin hizmete girmesiyle, arıtmalardan çıkan günlük 800 ton çamur, 6 kat azaltılıp, yüzde 90 oranında kurutularak tarım alanlarında veya çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılır hale getirilecek.

İmza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam ve Mustafa Moroğlu, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, ilçe belediye başkanları ve Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, Aktor ve Arbiogaz firmalarının yetkilileri katıldı. Törene Ak Parti Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, Grup Sözcüsü Kerem Ali Sürekli ve Ak Partili bazı meclis üyelerinin de katılması dikkat çekti.

Arbıogaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dünya çapında önem taşıyan bir çevre yatırımında yüklenici olmaktan gurur duyduklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirlilerin talepleri doğrultusunda daha iyi bir çevrede, daha yeşil, havası suyu toprağı korunmuş bir kentte yaşama özlemiyle projeleri tek tek gerçekleştirdiklerini söyledi. Mevcut uygulamanın bugünün teknolojisine göre yapılmaması gereken bir iş olduğunu söyleyen Kocaoğlu, "Bu eksiğimizi 16 ay içinde devreye girecek kurutma, 24 ay içinde tamamlanacak çürütme tesisiyle tamamlayacağız" dedi. İzmir'in en özgün projesinin Körfez'de yeniden yüzülebilir hale getirmek olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, "Milyonlarca ton çamur bertaraf edilecek. Körfez'in dolması engellenecek. Bugün hayal gibi görünse de 70 sene önce yüzülebilen Körfez'de bugün niye yüzülmesin ki! DDY ile ortak proje ihalesi yaptık. Yakında törenle imzalanacak. Projeyle limanın büyümesine de olanak sağlanacak. Çünkü, derinleştirilecek Körfez'den büyük tonajlı gemiler de limana gelebilecek. İzmir ticaretine etki eden bu durumla belediye olarak direkt ilgiliyiz. Kentin kalkınması bizi yakından ilgilendiriyor" dedi. Konsorsiyumu Türk ve Yunan firmalarının oluşturduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, "Bu projenin komşumuz Yunanistan'la ilişkilerimizin gelişmesine, Ege, Akdeniz barışına bir damla da olsa katkıda bulunmasını diliyorum" dedi. Konuşmaların tamamlanmasının ardından Başkan Aziz Kocaoğlu, İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan, Aktor Çevre Departman Müdürü Margiolos İoannis ve Arbiogaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluoğlu protokolü imzaladı.

Yaklaşık 61.5 milyon liralık teklifle ihaleyi kazanan konsorsiyum, tesisin kurutma ünitesini 16 ayda, çürütme ünitesini ise 2 yılda tamamlayacak. Yatırımın hayata geçirilmesiyle, halen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek. Bu alanlar rehabilite edilecek. Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler çamur çürütme işlemi sonrasında biogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Ayrıca tesis içinde kurutma işlemi yapılırken kokuyu önlemek için ikili kimyasal ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacak. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nde, Çiğli'nin yanı sıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır atıksu arıtma tesisleriyle yapımı devam eden Doğanbey-Payamlı ve Özdere-Gümüldür atıksu arıtma tesislerinde oluşan çamurlar da bertaraf edilecek. Tesis hizmete girdiğinde, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona oluşan çamur miktarı yaklaşık 6 kat azaltılarak 120 tona düşürülecek. Ayrıca yüzde 90 oranında kurutulmuş hale getirilen çamurlar analiz sonuçlarına göre "toprak iyileştirici" olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda ve tarım alanlarında veya ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi içindeki yatırım yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title