Haberler

İzmir'de Birleşme Ve Satın Almalarda Büyük Potansiyel

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Deloitte Türkiye, hizmet verdiği alan ve endüstrilerde edindiği tecrübelerini paylaşmak amacıyla düzenlediği 'Deloitte Sohbetleri'nin üçüncü toplantısını İzmir'de gerçekleştirdi.

Deloitte Sohbetleri'nin bu seferki konusu ise 'Birleşmeler ve Satın Almalar' idi

Türkiye'de profesyonel hizmetler alanında 26'ncı yılını dolduran Deloitte, faaliyet gösterdiği alanlardaki ve endüstrilerdeki tecrübesini paylaşmak üzere başlattığı Deloitte Sohbetleri'nin üçüncüsünü İzmir'de gerçekleştirdi.

Üçüncü 'Deloitte Sohbetleri' panelinde, küresel ekonomik dalgalanmalara rağmen yurtdışı ve yurtiçi yatırımların hız kesmediği bir ortamda önemini korumaya devam eden 'Birleşme ve Satın Almalar' işlendi.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar'ın açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü gerçekleştirdiği panelde, Meditera Capital Yönetici Ortağı Ahmet Faralyalı, Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Almalardan Sorumlu Ortağı Mehmet Sami, Bodycote İstaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aydın Telseren ve Samet Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Senemoğlu panelist olarak yer aldı.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, "Ülkenin büyüme potansiyeli yatırımcıların Türk şirketlerine olan yoğun ilgisinin en önemli nedeni. Birçok Türk şirketi, yabancı yatırımcılar ve özel sermaye fonları ile ortaklık görüşmeleri yapıyor veya yapmayı planlıyor. İzmir'de de ciro ve karlılık olarak büyüme potansiyeli yüksek birçok şirket var. Bu kapsamda, bugün İzmirli şirket sahipleri ve yöneticileri ile bir araya gelerek, alıcı-satıcı-danışman bakış açılarından birleşme ve satın alma süreçlerindeki tecrübelerin paylaşıldığı bir panel gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde daha fazla sayıda İzmir şirketini bu tarz süreçlerin tarafı olarak göreceğimizi düşünüyorum." dedi.

Meditera Capital Yönetici Ortağı Ahmet Faralyalı, Türkiye'nin 1 trilyon dolara yaklaşan bir ekonomi olduğunu ve senede %4 - 5 büyümesi öngörüldüğünü belirterek böyle bir ekonominin başka bir ülkede olmadığını ifade etti. Faralyalı, "Türkiye, içinde bulunduğumuz cari ortam göz önünde bulundurulduğunda, aslında halen bekleneni gösterebilmiş değil; ileriye dönük çok büyük bir potansiyeli barındırıyor. Türkiye'de de birleşme ve satın almalar giderek fazlalaşıyor ancak yine de büyük pazarlarımız oluşmadı henüz. Satın almaya uygun olan şirketlerdeki en önemli sorun; kurumsal yönetim eksikliği ve operasyonel açıdan gelişim ihtiyaçları. Eğer potansiyeli yüksek olan şirketler kurumsal yönetim açısından da gelişim kaydederlerse finansal fonların yatırım yapması için çok daha cazip hale geleceklerdir." dedi. Faralyalı, şirket satın alma birleşmeleri gerçekleştirmeden önce şirketlerin yanlarına mutlaka finansal danışman almaları gerektiğini aksi takdirde işlemlerin olumsuz gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Faralyalı, Meditera Capital olarak şirketlere sadece finansman sağlamadıklarını, firmaların kurumsal ve operasyonel yönetimlerini geliştirerek firma değerlerini artırdıklarını belirtti.

Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Almalardan Sorumlu Ortağı Mehmet Sami, Türkiye'de satın alma ve birleşmelerin son 6 yıldır ivme kazandığını belirterek Türkiye'de evliliklerin ağırlıklı olarak Türk şirketleriyle yabancılar arasında olduğunu söyledi. Yılda 200-220 adet işlem yapıldığını belirten Sami, Türkiye'de toplam birleşme ve satın almalarda finansal ortaklığın %25'ler seviyesine geldiğini ve dünyada finansal ortaklığın öneminin arttığı bir ortamda Türkiye'ye de ilginin oldukça fazla olduğunu söyledi. Sami, "2005 yılında 28-30 milyar dolarlık satın alma ve birleşme gerçekleşse de son 7 yılda ortalama 12 milyarlık evlilikler yaşanıyor ancak istenen seviyenin çok altındayız. 2013'te ortak ve mali kaynak bulmak için çok iyi fırsatlar doğacak, şirketlerimizin disiplinli ve danışman destekli bir çalışma ile hazırlıklı olmaları gerekiyor." dedi.

Bodycote İstaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aydın Telseren ise yabancı ortaklıktan sonra şirketin finansal yapısının giderek güçlendiğini ifade ederek şunları söyledi. "Elbette bizim de eksiklerimiz var. Ancak birleşmeyle beraber hem finansal anlamda hem de kurumsal anlamda büyüdük ve ilerledik. Şirketimiz Türkiye'nin lider kuruluşu haline geldi. Birleşmeden önce kurumsal bir yapıya sahip olmak için kendi iç düzenlemelerimizi yapmaya başladık. Kendi içimizde grup anayasası hazırladık. Muhasebe sistemimizin kalite standartlarını hepsini çok farklı yere taşıdık. Muhasebe yönünden danışmanlarımızdan destek aldık. Bunlarla birlikte kurumsallaşmaya hazır bir şirket haline geldik. Dışa açılma operasyonu için düğmeye bastık." dedi.

Samet Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Senemoğlu ise girişim sermayesiyle yapılan ortaklığı evliliğe benzeterek en kritik başarı faktörünün iyi seçilmiş bir ortakla beraber huzurun olduğunu ifade etti. Senemoğlu sözlerine şöyle devam etti; "Ortaklık öncesi süreçte şirketin finansal göstergelerinin yanında operasyonel açılardan detaylı bir analizi de yapılmalıdır. Bu çalışma ortaklık sonrasında şirketin potansiyel değerinin daha hızlı ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu da hem satıcı hem alıcı için şirketin daha değerli bir hale gelmesi ve çıkışta kazan-kazan durumu yaratılması demektir."

Deloitte Sohbetleri, İzmir'in ardından İstanbul ve Ankara'da 'Dönem Sonu İşlemleri' konulu toplantılar ile devam edecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

Maserati'ye mi biniyor? İşte Yavuz Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

Maserati'ye mi biniyor? İşte Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

title