Haberler

İzmir'de Belediye Şoförlerinin Açtığı Dava

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de toplu ulaşım hizmetini sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarına rağmen kadroları belediyenin şirketi İZELMAN'da olan şoförlerin açtığı davada mahkeme işçiler lehine karar verdi Davacı 5 şoförün ESHOT işçisi sayılmasına karar veren mahkeme, işçilerin daha önce yapılan toplu iş sözleşmesinden yararlanma taleplerini ise reddetti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarına rağmen kadrolarının belediyenin şirketi İZELMAN'da olduğunu öne süren şoförlerin açtığı davada mahkeme işçiler lehine karar verdi.

İzmir 5. İş Mahkemesinde belediye otobüs şoförleri Salih İlker Göknar, Mahir Çakar, Ertan Şahin, Ahmet Şanlı'nın avukatları Volkan Çakır aracılığıyla, ESHOT Genel Müdürlüğü ve İZELMAN AŞ aleyhine açtığı davada görüldü.

Avukat Çakır, müvekkillerinin ESHOT'a ait iş yerinde şoför olarak çalışmasına rağmen işe girişinin belediye şirketi İZELMAN AŞ üzerinden gösterildiğini, bu yüzden işçilik hak ve alacaklarının eksik ödendiğini savundu. İşin sevk ve idaresinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını, belediye ve ESHOT'un personele ihtiyaç duymaları halinde hizmet ihalesi yoluyla İZELMAN AŞ'den personel tedarik ettiğini bildiren Çakır, üç kurum arasında organik bağ bulunduğunu ve taraflar arasındaki hizmet alım ihalesinin muvazaalı olduğunu öne sürdü.

ESHOT'un kadrolu işçileriyle aynı işi yapmasına rağmen müvekkillerine eksik ücret ödendiğinden eşitlik ilkesi gereğince aradaki farkın tanzim edilmesini talep eden Çakır, müvekkillerinin İZELMAN çalışanı olarak gösterilmesi nedeniyle Belediye-İş Sendikasına üye olamadığını ve toplu iş sözleşmesinden (TİS) istifade edemediğini kaydetti.

Çakır, ücret farkı, gece çalışması, fazla çalışma ücreti, genel ve hafta sonu tatili ücretleri ile diğer yan ödemelerin tahsili talebinde bulundu.

Hakim Suat Kaya, ESHOT Genel Müdürlüğü ile İZELMAN AŞ arasındaki asıl işveren-alt işveren ilişkisinin muvazaalı olduğunu bildirerek, davacıların ESHOT Genel Müdürlüğü işçisi sayılması gerektiğine karar verdi.

Hakim, ESHOT ile Belediye İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesinden davacıların yararlanmasının ise mümkün görülmediğine, bu nedenle alacak taleplerinin reddine hükmetti.

Avukat Volkan Çakır, iki kurum kadrosunda aynı işi yapan şoförler arasındaki maaş farkının yüzde 40'lara ulaştığını, eşit işe eşit ücret şartı gereği ödenmemiş farkların da tahsili talebiyle kararı temyiz edeceklerini söyledi.

Çakır, aynı durumda olan yaklaşık 300 şoförün davalarının ise devam ettiğini sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel
title
Close