İzmir'de Arama Kurtarma Botu Teslim Töreni
Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Uluslararası Göç Örgütü (IOM) işbirliğinde yürütülen proje kapsamında yapılan 6 arama kurtarma botu, İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen törenle teslim alındı.
Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Uluslararası Göç Örgütü (IOM) işbirliğinde yürütülen proje kapsamında yapılan 6 arama kurtarma botu, İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen törenle teslim alındı.
Çeşme'deki bir otelde düzenlenen devir-teslim törenine Vali Erol Ayyıldız, Sahil Güvenlik Komutan Vekili Tuğamiral Bülent Olcay ve IOM Genel Direktörü Büyükelçi William Lacy Swing katıldı.
Tuğamiral Olcay, konuşmasında, IOM koordinesinde yürütülen proje kapsamında teslim aldıkları 6 arama kurtarma botunun, Antalya'da üretildiğini söyledi.
Düzensiz göçün önlenmesi için Sahil Güvenlik Komutanlığının üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğine dikkati çeken Olcay, "Tüm dünyayı etkileyen bir krize dönüşen düzensiz göçün engellenmesi kapsamında, son derece hızlı, eksiksiz, insani ve kanuni biçimde bütün tedbirleri alan ülkemiz, 3,5 milyon göçmeni misafir ederek tüm dünyaya örnek olmaktadır." diye konuştu.
Bu mücadele için, sahip oldukları insan kaynakları ile teknik imkan ve kabiliyetleri seferber ettiklerine işaret eden Olcay, aşırı kullanım nedeniyle 9 sahil güvenlik botunun, beklenenden 3 yıl önce hizmet dışı kaldığını, bunun, mücadelenin bir bedeli olduğunu belirtti.
Ödenen bedelin, kurtarılan insanların hayatlarının yanında bir öneminin olmadığına işaret eden Tuğamiral Olcay, şöyle konuştu:
"Biz denizlerimizde umuda yolculuk eden insanların can emniyetini sağlıyor ve daha önemlisi insanlık görevimizi yerine getiriyoruz. Arama kurtarma botları alabora olduklarında kendilerini düzeltme kabiliyetine sahip. Bu özelliği sayesinde ağır deniz ve hava şartlarında da kullanılabiliyor. Bu açıdan botlar, insan hayatını ön planda tutan tüm faaliyetlerimizde komutanlığımıza ilave bir yetenek kazandırmıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığının deniz yoluyla yapılan düzensiz göçün engellenmesi ve göçmenlerin can emniyetinin korunması konusundaki başarısı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı başta olmak üzere, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile yürüttüğü yakın koordine sonucunda elde edilmiştir."
Tuğamiral Bülent Olcay, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın IOM ile ortak hassasiyetleri paylaşarak iyi bir işbirliği içinde olduğunu da vurgulayarak verilen destek nedeniyle teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.
Büyükelçinin konuşması
IOM Genel Direktörü Büyükelçi William Lacy Swing de, Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığı ile yakın işbirliği içinde olduklarını söyledi.
Hizmete alınan arama kurtarma botlarının, 33 deniz mile ulaşabilen, her türlü şartta görev yapmayı kolaylaştıran bir yapıda tasarlandığının bilgisini veren Swing, "Göçmen konusunun, dünyada ne kadar ciddi bir konu olduğunun farkındayız. O nedenle amacımız, Sahil Güvenlik çalışanlarına mücadelelerinde o güveni sağlamaktır. Hava koşulları ne olursa olsun, bu kurtarma çalışmasının yapılabilmesini istiyoruz. Bu başarılı projeye katkıda bulunduğumuz için çok mutluyuz." diye konuştu.
Yasa dışı göç girişimi, son 3 yılda yüzde 97 azaldı
Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan paylaşılan bilgilerde, 2015 yılında deniz yoluyla Yunanistan'a geçen göçmen sayısının 854 bin olmasına karşılık bu rakamın 2016'da 174 bine, 2017'de ise 29 binin altına düştüğü bildirildi.
Bu başarıda Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın yürüttüğü caydırıcı operasyonların payına dikkat çekilirken, yasa dışı göç girişiminin son 3 yılda yüzde 97 azaldığı vurgulandı.
Ege Denizi'nde 2015 yılında 806 göçmenin hayatını kaybetmesine karşılık, 2016'da, 434 göçmenin, 2017'de ise 61 göçmenin hayatını kaybettiği, bu yılın ilk 2 ayında ise can kaybının yaşanmadığı kaydedildi.
Yeni Sahil Güvenlik kıyafetleri göz doldurdu
Devir-teslim töreninde personelin ilk kez giydiği kolluk görev kıyafetleri de beğeni topladı.
Yeni kıyafetlerin Sahil Güvenlik Komutanlığının, İçişleri Bakanlığına bağlanmasının ardından devam eden yapılanma süreci kapsamında tedarik edildiği, Sahil Güvenlik Komutanlığının, "silahlı genel kolluk" statüsü kazanması nedeniyle mevcut bahriye kıyafetlerine ilave olarak kullanılacağı belirtildi.
Lacivert renkte tasarlanan kıyafetlerin, personelin deniz şartlarında görev yapmalarını kolaylaştıracak şekilde tasarlandığı, antibakteriyel, nefes alan, terletmeyen, leke tutmayan, kolay ütülenebilir, soğuğa, rüzgara karşı koruma özelliği olan, su ve yağ itici özellikteki kumaştan üretildiği ifade edildi.