İYİ Parti Milletvekili Okullardaki Temizlik Sorununu Meclis Gündemine Taşıdı
İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, okullarda yaşanan temizlik sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Zorlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e soru önergesi vererek hizmetli personel eksikliğinin giderilmesi amacıyla yapılması planlanan yeni istihdam çalışmalarını sordu.
(ANKARA) - İyi Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, okullarda yaşanan temizlik sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Zorlu, "Hizmetli personel eksikliğinin giderilmesi amacıyla 2024 yılı için yapılması planlanan yeni istihdam çalışmaları var mıdır" diye sordu.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasının ardından okullarda yaşanan temizlik sorunuyla ilgili TBMM Başkanlığı'na Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Zorlu, önergesiyle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok noktasından okullardaki temizlik sorunuyla ilgili şikayetler geldiğini söyledi. Türkiye İş Kurumu'nun işsizliği azaltma ve istihdamı artırma hedefiyle İşgücü Uyum Programı (İUP) başlattığını ve program kapsamındaki ilk iş birliğinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yapılacağını hatırlatan Zorlu, şunları söyledi:
"Buna göre işsiz bir kişi başvuru yapacak ve haftada 3 gün 7.5 saat ve 566 lira yevmiye ile 10 ay çalışabilecek. Yani tam çalışan bir insan ayda 6792 lira alacak ve sigortası da bu paradan yatırılacak. Ülkemizin ekonomik gerçekleri göz önüne alındığında bu şartlarda çalışacak birini bulmak imkansız olduğundan okullarda hizmetli neredeyse yoktur. Temizlik ve bakım gibi temel hizmetlerin aksamaması, sağlıklı bir eğitim ortamının sürdürülmesi açısından son derece önemlidir. Ancak birçok okulda hizmetli personel eksikliği nedeniyle öğrencilerin ve öğretmenlerin hijyenik olmayan koşullarda eğitim görmek zorunda kaldığı gözlemlenmektedir."
"Okullara ek bütçe tahsis edilmesi planlanmakta mıdır?"
Zorlu'nun önergesinde Bakan Tekin'e şu soruları yöneltti:
"Türkiye genelindeki okullarda toplam kaç yardımcı hizmetli personel istihdam edilmektedir? Mevcut yardımcı hizmetli personel sayısının, okullardaki öğrenci ve öğretmen sayısına oranı nedir?
Özellikle kırsal bölgelerdeki okullarda hizmetli personel eksikliği ile ilgili herhangi bir çözüm planı var mıdır? Varsa bu planların detayları nelerdir?
Hizmetli personel eksikliğinin giderilmesi amacıyla 2024 yılı için yapılması planlanan yeni istihdam çalışmaları var mıdır?
Okul yönetimlerinin okul-aile birliği ile çözüm bulmak istemesi durumunda velilere binecek ek maddi yük nasıl telafi edilecektir?
Temizlik, hijyen ve bakım hizmetlerinin aksamaması için okullara ek bütçe tahsis edilmesi planlanmakta mıdır?"