Iuc Kurucu Başkanı Azizoğlu'nun Irak Temasları
Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Türkler, Araplar, Kürtler, Acemler, Türkmenlerin bu bölgenin paydaşları olduğunu ve İslam dünyasında birlikte yaşama kültürünü yaymaya çalıştıklarını belirtti.
Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Türkler, Araplar, Kürtler, Acemler, Türkmenlerin bu bölgenin paydaşları olduğunu ve İslam dünyasında birlikte yaşama kültürünü yaymaya çalıştıklarını belirtti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) temaslarını AA muhabirine değerlendiren Azizoğlu, Erbil ve Duhok kentlerinde akademik camia ile buluştuklarını ve önemli toplantılar yaptıklarını söyledi. Resmi temaslarda bulunduklarını da aktaran Azizoğlu, IUC'nin bölgede ciddi bir saygınlığı olduğunu ifade etti.
Irak'taki izlenimlerine de değinen Azizoğlu, ülkenin terör örgütü DEAŞ saldırıları sonucu büyük hasar gören bölgelerinde Türkiye'nin insani yardımlarla birlikte eğitimden kültüre birçok alanda katkı sunduğunu hatırlattı.
Azizoğlu, İslam dünyasının Türkiye'den büyük beklentileri olduğuna işaret ederek, "Kürt kardeşlerimizin de bizden çok yüksek beklentileri var. Bizler aynı kültürü, dini değerleri ve kavramları paylaşıyoruz. Buradaki Kürt öğrenci kardeşlerimizin de lisans, master ve doktora eğitimlerini Türkiye'de yapmalarını ve Batı toplumları içinde asimile olmamalarını istiyoruz." diye konuştu.
"Kültürel bağlarımız dışında kardeşlik bağımız da var"
Irak'ta birlikte yaşama kültürünü desteklediklerini vurgulayan Azizoğlu, şöyle devam etti:
"Suriye dahil bizim paydaş olduğumuz bu coğrafyadaki sorunların tamamı Türkiye Cumhuriyeti devletini ilgilendiriyor. İç güvenliğimizi ilgilendiriyor. Bizim kültürel bağlarımız dışında kardeşlik bağımız da var. Bizler Türkler, Araplar, Kürtler, Acemler, Türkmenler bu coğrafyanın paydaşıyız. Bu coğrafyada yaşamaya mecburuz. Bu coğrafyada ve İslam dünyasında birlikte yaşama kültürünü yaymaya çalışıyoruz."
Irak'taki Kürtleri önemsediklerini dile getiren Azizoğlu, "Türk milletinin bireyi ve bir Müslüman olarak buradaki Kürt kardeşlerimizi çok önemsiyoruz. Buradaki kardeşlerimizi Türkiye'nin sadık bir komşusu olarak görüyoruz. Akademik ve kültürel alanlar halklar ve toplumlar arasında birleştirici unsurdur. Bunu, binanın sağlam kolonları olarak görüyoruz. O açıdan bizler bu coğrafyada Osmanlının değer ve kavramlarını da taşıyan bir milletiz. Bizim misyon ve vizyonumuz da var." değerlendirmesinde bulundu.
Irak'ın Enbar, Diyala, Tikrit, Salahaddin ve Musul kentindeki üniversitelerin kalkınması için katkıda bulunmayı arzu ettiklerini belirten Azizoğlu, bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) bir rapor sunacaklarını ifade etti.
Azizoğlu, Irak'ın Duhok kentinde açılan IUC'nin ilk yurt dışı ofisiyle ilgili de şunları kaydetti:
"Duhok ilindeki ofisimiz, Duhok Rektörü Prof. Dr. Muslah Duhoki'nin teklifiyle açtığımız bir ofistir. Üniversite tarafından lojistik desteği ve personelinin sağlandığı bir çalışma ofisi olacak. Türkiye ile irtibatlı olan, okumak isteyen, bilgi almak isteyen akademisyenlerin tamamının bu ofisimizden yararlanarak katkı alıp katkı verilecek önemli bir çalışma ofisi olduğunu düşünüyorum. Burada milli ve manevi değerlerimizle ilgili çalışmalar yapıyoruz."