Iuc, Erbil'de "Birlikte Yaşama Kültürü" Konulu Toplantı Düzenledi
Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, çatışma ortamından uzak, özgür bir coğrafya için çabaladıklarını ifade ederek, “Irkı, dili ve dini ne olursa olsun bu coğrafyada herkes özgür yaşasın" dedi.
Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, çatışma ortamından uzak, özgür bir coğrafya için çabaladıklarını ifade ederek, "Irkı, dili ve dini ne olursa olsun bu coğrafyada herkes özgür yaşasın" dedi.
IUC tarafından Kuzey Irak'ta "Birlikte Yaşam Kültürü" adı altında toplantı düzenledi. Erbil kentinde düzenlenen toplantıya Türkiye merkezli Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Yüksek Eğitim Bakanı Yusuf Goran, Duhok Üniversitesi Rektörü Muslah Duhoki, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam ve bölgedeki üniversite rektörleri katıldı. Toplantıdan önce açıklamalarda bulunan Azizoğlu, "Konseyimiz, İslam coğrafyası başta olmak üzere tüm dünyada üyesi bulunan uluslararası bir kuruluştur. Bu bölgesel toplantımızın sebebi, birlikte yaşama kültürü bilincini gerçekleştirmektir. Akademisyenler ve entelektüeller olarak Kürtler, Türkler, Acemler ve Araplar birlikte yaşamak ve yaşadığımız coğrafyaya barış ile huzuru getirmek mecburiyetindeyiz diyoruz. Bilim insanları olarak emperyalistlerin bizi çatıştırması ve çocuklarımızın geleceğinin karanlığa ve bilinmezliğe mahkum edilmesine izin vermeyeceğiz. Yaşadığımız coğrafyanın ortağı uluslar olarak çare bulmaya çalışıyoruz" dedi.
Çatışma ortamından uzak, özgür bir coğrafya için çabaladıklarını vurgulayan Azizoğlu, "Irkı, dili ve dini ne olursa olsun bu coğrafyada herkes özgür yaşasın" dedi.
"Türkler, Kürtler, Araplar ve Acemler olarak bin yıldır beraber yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz" diyen Azizoğlu, şunları kaydetti:
"Artık dünya değişti. Eskiden emperyalistler bizimle savaşıyordu, şimdi bizi birbirimizle savaştırıyor. Üniversitelerin kaos ortamlarında, öncü olmasını istiyoruz. Barışa ve kardeşliğe katkı sağlamaları gerekiyor. Birlikte yaşam, affetme ve barış terimleri üzerine konuşmalıyız" dedi.
IKBY Yüksek Eğitim Bakanı Goran ise 29 ülkeden 150 üniversitenin üye olduğu Uluslararası Üniversiteler Konseyi'nin önemli bir kuruluş olduğuna dikkati çekerek, "Böylesi bir süreçte birlikte yaşam kültürü üzerinde toplantı yapılması isabetli bir karardır" dedi.
Goran, "Bölgedeki halk ve devletler için önemli olan birlikte yaşam, affetme ve barış terimleri üzerinde konuşmamız lazım. Bölgemiz güvenlik açısından hassas bir süreçten geçiyor. Toplum içerisinde kendisini öncü gören, akademisyenler ve düşünce kuruluşlarının bu konu üzerinde görüşmeler yapması gerekiyor. Akademik bir perspektiften bakıp, bölgemizin içerisinde olduğu sorunlara faklı çözümler getirilebilir" dedi.
Türkiye Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam da, Türkiye, Irak ve Kürt bölgesi arasında güçlü ilişkilerin olduğunu kaydederek, farklı alanlarda daha da güçlendirilmesini istediklerini dile getirdi. İnam şunları söyledi:
"İkili ilişkilerin gelişmesini istediğimiz alan özellikle eğitim ve akademik iş birliğidir. Bu alanda yapılacak çok şey var. Sadece devletler ve hükümetler arasında olmuyor, üniversiteler, düşünce ve akademik kuruluşların kendi inisiyatifiyle ilişki geliştirmesi mümkün. Bu çerçevede Uluslararası Üniversiteler Konseyi çok değerli hizmetlere imza atıyor."
Toplantıda söz alan tüm katılımcı rektörler, IUC Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu'nun felsefesi ve akademik projesinin kendilerini heyecanlandırdığını, yaşama geçirilip bölgenin huzur ve kardeşlik coğrafyası olması için tüm benlikleri ile çalışacaklarını belirttiler. - ANKARA