Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

İü Hastanelerinde Robotik Cerrahi Dönemi - İstanbul

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinde robotik cerrahi dönem başladı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinde robotik cerrahi dönem başladı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde düzenlediği basın toplantısında üniversite bünyesinde 5 hastane olduğunu, yılda 2,5 milyon hasta tedavi edildiğini anlattı.

Bu hastaların önemli bir kısmının birçok yerde aradığı şifayı bulamayıp son ümit olarak kendilerine gelen ciddi hastalar olduğunu dile getiren Ak, "Doktorlarımız kendi yetkinliği içinde bu ihtiyaca başarıyla cevap veriyorlar. Buradaki başarıyı yükseltecek önemli bir konu elimizdeki tıbbi cihazların yeterli olması. Üniversite imkanları içinde ve devletin sunduğu imkanlarla orantılı olarak cihaz mevcudumuzu hem yenileme ve hem de yeni cihazlar alma konusunda ciddi bir gayret içindeyiz." diye konuştu.

Rektör Ak, üniversitede artık robotik cerrahinin uygulanacağını ifade ederek, 20 milyon liralık maliyeti olan cihazın İstanbul ve Cerrrahpaşa tıp fakültelerinde kullanılacağını söyledi.

Kalkınma Bakanlığının destek verdiğini belirten Ak, şunları kaydetti:

"Bu cihazla hem doktorlarımız yaptıkları işlerden daha fazla zevk alacak hem de buradan şifa bekleyen hastalarımız kısa sürede daha etkili bir tedavi yöntemine kavuşmuş olacaklar. Bu cihaz birçok alanda doktorlarımıza imkan sunuyor. Sağlık hizmetinin sunulmasının yanında bizim için çok daha önemli olan biz burada nihayetinde bir eğitim kurumundayız, gerek kendi kadromuzu, gerekse ülkenin genç tıp insanı kadrosunu yetiştiriyoruz. Eğitim sorumluluğumuz da var. Bu cihazla birçok genç kardeşimiz son teknolojiden yararlanacak, eğitimini geliştirecek ve uygulamalarını görecek. Böylece fakülteyi bitirdiği zaman da ülkenin her köşesinde bu tecrübesini diğer meslektaşlarına ve hastalarına sunma imkanına kavuşacak. Yeni monte etmemize rağmen 9. ameliyatımızı yaptık. Başarıyla bu ameliyatlar gerçekleşmiş durumda."

Prof. Dr. Ak, robotik cerrahinin yaygınlaşmasının Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin daha konforlu ve kısa sürede sürdürülmesini sağlayacağını belirterek, robotik cerrahinin Türkiye'de 6 üniversitede kullanıldığını, Marmara Bölgesinde ilk olarak İÜ'de kullanılmaya başladığını sözlerine ekledi.

Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan İpek ise robotik cerrahinin üroloji, genel cerrahi, kalp damar cerrahisi, göğüs, çocuk cerrahileri, kulak burun boğaz, baş boyun cerrahisinde, kadın doğum alanında kullanıldığını anlatarak, şunları söyledi:

"Küçük kesilerle hastaya konfor sağlanıyor. Hasta daha kısa süre yatıyor. Yoğun bakımda daha az yatıyor. Hem ekonomik hem de konfor yönünden daha iyi. Her türlü ameliyat konfor içinde, hastaya en az zarar vermek şartıyla başarıyla yapılmaktadır. Küçük kolların içeriye girmesiyle çok daha basit, dokuları hırpalamadan, 3 boyutlu olarak yapıyorsunuz. Hasta bu ameliyattan sonra 3-4 gün içinde eve gidiyor."

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekai Kutlubay da hastanelerinde yıllık 45 bin ameliyat yapıldığını dile getirerek, "Robotik cerrahi ile şimdilik günde 1, ilerleyen dönemde de günde 2 olmak üzere yıllık 500 civarında operasyon hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Aynı gün kalktım"

Yaklaşık 15 gün önce robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat olan 50 yaşındaki Harun Sifil, yemek borusu yutma güçlüğü olan Akalazya teşhisiyle tedavi olduğunu anlattı.

Ameliyattan bir gün önce operasyonun robotik cerrahi ile yapılacağını öğrendiğini dile getiren Sifil, "Yemek borusunun mideye bağlandığı kaslarla ilgili sorunum vardı. Yediklerim mideme inmiyordu. Oğlum tıp fakültesi 4. sınıf öğrencisi, o da beni bilgilendirdi. 1999'da bu hastanede kalın bağırsak ameliyatı olmuştum, operasyondan 3 gün sonra ancak ayağa kalkabilmiştim. Bu cerrahiyle aynı gün kalkıp insani olarak her türlü faaliyetimi yerine getirebildim." diye konuştu.

İü Hastanelerinde Robotik Cerrahi Dönemi - İstanbul
Kaynak: AA / Güncel
title