İü Akademik Yılı Açılış Töreni
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, "Akademik özgürlük, tüm paydaşlarla iş birliğine açık bir yönetim anlayışı, araştırma geliştirme faaliyetleri ve inovasyon, üniversite sanayi iş birliği, uluslararasılaşma, e-dönüşüm, öğrenen odaklı eğitim çalışmaları, toplumla bütünleşme, fiziksel altyapının yenilenmesi, akademik ve idari personelimizin yaşam standardının yükseltilmesi, asla taviz veremeyeceğimiz ilkeler" dedi.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, "Akademik özgürlük, tüm paydaşlarla iş birliğine açık bir yönetim anlayışı, araştırma geliştirme faaliyetleri ve inovasyon, üniversite sanayi iş birliği, uluslararasılaşma, e-dönüşüm, öğrenen odaklı eğitim çalışmaları, toplumla bütünleşme, fiziksel altyapının yenilenmesi, akademik ve idari personelimizin yaşam standardının yükseltilmesi, asla taviz veremeyeceğimiz ilkeler" dedi.
Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ'nün 2016-2017 öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversitelerinin İletişim Fakültesi mezunlarından Orhan Pamuk'un ardından, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi mezunu Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel ödülü kazanmasının kendilerini bir kez daha gururlandırdığını dile getirdi. Ak, üniversitelerinin mezunlarından Prof. Dr. Fuat Sezgin'i ağırlamaktan ve kendisine fahri doktora beratı verecek olmaktan da büyük gurur duyduklarını söyledi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine karşı koyarken hayatını kaybedenleri de anan Ak, kendilerinin de bu girişimin başarılı olamayacağını o gece internet sitelerinden yayımladıkları mesajla vurguladıklarını, ayrıca üniversitelerinin düzenlediği yürüyüşle de bu girişimi lanetlediklerini belirtti.
Üniversitelerinde geliştirilen ve uluslararası yarışmalarda derece kazanan "SOCRAT Güneş Arabası", "Hidrojen Enerjili Araç Takımı" (HİDROİST) ve "Milli Araç Tasarımı" (MİLAT 1453) projelerinde görev alan öğrencileri ve öğretim üyelerini kutlayan Ak, bu projelerin tüm gençlere örnek olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için gençlerin daha fazla üretim yapması gerektiğine işaret eden Ak, bu amaçla doktora programlarında düzenlemeler yaptıklarını, bu amaçla doktora öğrencilerinin sayısını geçen yıla göre yüzde 14,6 artırarak, 8 bin 196'ya yükselttiklerini ifade etti.
Yaptıkları çalışmalar ve projeler konusunda da bilgi veren Ak, İstanbul Üniversitesi mezunlarını ve mensuplarını bir araya getirecek sosyal medya platformu "Amfistanbul"un da bugün yayına girdiğini, bu sitede üniversiteye dair haberlerin, iş staj ve burs ilanlarının yer alacağını, ayrıca forumlarda da mezunların bir araya geleceğini anlatarak, şunları kaydetti:
"Bütün bu projelerin ve çalışmaların sürdürülmesi, göreve başladığımızdan beri temel prensiplerimiz olan değerlerin bir parçası. Akademik özgürlük, tüm paydaşlarla iş birliğine açık bir yönetim anlayışı, araştırma geliştirme faaliyetleri ve inovasyon, üniversite sanayi iş birliği, uluslararasılaşma, e-dönüşüm, öğrenen odaklı eğitim çalışmaları, toplumla bütünleşme, fiziksel altyapının yenilenmesi, akademik ve idari personelimizin yaşam standardının yükseltilmesi, asla taviz veremeyeceğimiz ilkeler. Bu prensipler çerçevesinde, yorulmadan çalışmalara devam edeceğiz. Bu prensipler çerçevesinde, yorulmadan çalışmaya devam ediyoruz."
Sezgin'e fahri doktora unvanı
Törende Prof. Dr. Sezgin'in yaşamına dair belgesel film gösterildi. YÖK Üyesi ve üniversitenin Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi tarafından, Prof. Dr. Sezgin'in yaşam öyküsü aktarıldı.
Programın sunuculuğunu üstlenen Yrd. Doç. Dr. Aslı Yılmaz ise anneannesinin kardeşi olan Prof. Dr. Sezgin'in dayısı olduğunu ve kendisini 3 yaşından bu yana görmediğini belirterek, büyük heyecan duyduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Sezgin'e fahri doktora beratı, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından takdim edildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, Prof. Dr. Sezgin ile Başbakanlık Başdanışmanı olduğu dönemde yaşadığı bir anektodu da anlattı. Avcı, "Gülhane'de İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ni hocamızın nezaretinde düzenlemeye çalışırken, zaman zaman hocamız Almanya'dan bizi arıyor, şunları yapın, bunları yapmayın gibi. Bu arada yine bir telefon çaldı. Hoca arıyor, 'Benim en kısa zamanda sayın Başbakan'la görüşmem lazım, müzeyle ilgili olarak.' 'Hay hay hocam ama biz şimdi Norveç'teyiz, yarın Türkiye'ye dönüyoruz' dedim. 'Yarın görüşeyim' dedi Hoca. 'Yarın gidiyoruz ama program çok yoğun, biz yarın hemen Suriye'ye gideceğiz 'dedim. Hoca telefonda bir an durdu 'Ne demek Suriye'ye gideceğim. Suriye mi mühim, bizim müze mi mühim?' dedi. Dedim ki tabii ki hocam müze mühim. Söz verdim ve o sözümüzü yerine getirdik. Müze bugün binlerce öğrenci tarafından ziyaret ediliyor. Çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Sezgin de tarihte Müslüman astronomlar tarafından kullanılmış "Ustralp" ölçüm cihazını, Prof. Dr. Mahmut Ak'a hediye etti.
Törenin ardından, Prof. Dr. Sezgin, Müslüman bilim adamlarının dünyayı nasıl etkilediklerine dair bir konferans verdi.