Haberler

İTÜ Vakfı Dergisi "Kent Meydanlarını" Gündeme Taşıdı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İTÜ Vakfı'nın yayın organı olan İTÜ Vakfı Dergisi, "Kent Meydanlarını" masaya yatırarak ilginç ve ses getirecek makalelere geniş yer verdi.

İTÜ Vakfı Kurumsal İletişim Merkezi/

İTÜ Vakfı'nın, 20 yıldır aralıksız olarak yayını sürdürdüğü ve her sayısında Türkiye'de ses getirecek olan çeşitli konuları gündeme taşıyan İTÜ Vakfı Dergisi, 63. sayısında Kent Meydanlarını ele aldı.

NEDEN KENT MEYDANLARI?

İTÜ Vakfı Dergisi, kentlerin kalbi olarak adlandırılan, bazen yolların düğüm noktası, bazen kentlilerin buluşma ve tören alanları olan ve içinde bulunduğumuz dönemde yeniden düzenlenmelerinin söz konusu olduğu bu açık mekânların fiziksel ve toplumsal işlevleri ile ele alındığı bir dosya hazırladı. Dosyada yer alan altı makalede "Meydan" kavramı çeşitli açılardan ve çeşitli örnekler üzerinden inceleniyor.

Kamusal alan olarak, fiziksel ve sosyal boyutları ile var olan meydanların farklı özelliklerini ele alan Şebnem Önal Hoşkara, "Kentsel Kamusal Mekânların Şahı" adlı yazısında konuyu ayrıntılı olarak inceliyor ve kentlerin yerel karakterinin ve kültürel çeşitliliğinin bu alanlarda yansıdığı görüşünü açıklıyor.

Mete Tapan, "Meydanlar Üzerine Notlar ve Taksim Meydanı" başlıklı yazısında meydanın tanımını yapıyor ve meydanlarda kentlerin tarihini okuyarak geçmişle gelecek arasındaki köprünün kurulabileceğini vurguladıktan sonra, çeşitli örneklerle tasarıma ilişkin görüşlerini ortaya koyuyor.
Bir kamusal alan olarak meydanların biçimlenmesini "Kamusal Alanların Biçimlenmesi" adlı yazısında irdeleyen Ebru Erdönmez, toplumsal ilişkilerin etkisini farklı kuramsal yaklaşımlarla anlatıyor.

Deniz Aslan, Kente ve Meydanlar yazısında Taksim'in bir yanda 19. yüzyılda İstanbul'un bir cazibe merkezi olan Pera'nın kapısı ve diğer yanda da İnönü Gezisi'ne açılarak Maçka, Teşvikiye bölgesinin kapısı niteliğini taşıdığını, giderek yoğunlaşan trafik yüküyle ölçeksiz / unutulmuş bir mekan haline geldiğini söyleyerek, artık çağdaş yeni bir meydan tasarımının zamanının geldiğini vurguluyor.

TARTIŞMALARA KONU OLMUŞ BEYAZIT VE TAKSİM MEYDANI

İstanbul'un iki önemli meydanı Taksim ve Beyazıt. Yıllardan beri gündemde kalmış ve çeşitli tartışmalara ve proje yarışmalarına konu olmuş bu meydanlarla ilgili iki yazı dergide yer alıyor.
Doğan Hasol, Beyazıt Meydanı'nın Öyküsü: Beyazıt Meydanı bu hale nasıl geldi?" başlıklı yazısıyla Bizans İmparatorluğu sırasında bir Forum olarak düzenlenen ve Osmanlı İmparatorluğu'na geçtikten sonra Saray Meydanı niteliği kazanan meydanın, zaman içinde değişen yöneticilerin imar faaliyeti adı altındaki müdahaleleriyle nasıl bugünkü durumuna geldiğini anlatıyor.

Hasan Kuruyazıcı ise "Cumhuriyet'in İstanbul'daki Simgesi Olarak Taksim Meydanı" başlığı altında, meydanın 21.yüzyıla kadarki dönemini fiziksel değişimi ve sosyal olaylarıyla ayrıntılı olarak anlatıyor.

İTÜ ARI TEKNOKENT ÇALIŞMALARI

Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO), üniversite ve sanayi arasında işbirliği, akademisyenler ve öğrencilerin girişimci fikirlerinin proje ve uygulamaya dönüşmesi, akademik alanda edinilen bilginin sanayide uygulama alanı bulması ve nihayet bu çalışmaların patentlenebilmesinde kritik roller üstleniyor. Arı Teknokent çalışmaları ile büyük başarılara imza atmakta olan İTÜ, sabırsızlıkla beklenen Teknoloji Transfer Ofisini, İTÜNOVA TTO adıyla geçtiğimiz günlerde hizmete açtı. Üniversitemizdeki 'bilgi'nin sanayi ile buluşması ve ticarileşebilmesi amacıyla kurulan İTÜNOVA TTO'nun işlevi ve hedeflerini Ahmet Sabri Çelik, Altuğ Şişman ve Arzu Eryılmaz'dan aktarıyor. İTÜ Arı Teknokent firmaları tanıtım dizisinin bu sayıdaki konukları: Sentromer, Vistek Isra Vision, Valensas, Kron ve Matriks.

Dergimizin, ilginizi çekeceğini umduğumuz bir diğer konusu da iş sistemlerinin bilimsel bir şekilde incelenmesini amaç edinen 'Ergonomi'. Konunun uzmanı Ahmet Fahri Özok, bu sayımız için kaleme aldığı "Sağlık ve Güvenlik Açısından Ergonomi" başlıklı makalesinde bu bilim dalının temel amacına ışık tutarak, günlük yaşantımızda bilgisayarla çalışma için bazı ergonomik önerilerde bulunuyor; kent yaşamında ergonominin önemini örneklerle açıklıyor.

Haber sayfalarında İTÜ'de ve Vakfımızdaki gelişme ve etkinlikleri aktarırken, Genç Başarı sayfalarında İTÜ'lü öğrencilerin göğsümüzü kabartan başarılarına yer veriyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title