Haberler

İTÜ Rektörlükte Çadırlı Araştırma Görevlisi Eylemi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtü Asistan Dayanışması üyesi bir grup, araştırma görevlisi Hüseyin Mercan'ın mahkeme kararına rağmen işine iadesinin yapılmadığı gerekçesi ile başlattığı çadır eylemine destek verdi .

İtü Asistan Dayanışması üyesi bir grup, araştırma görevlisi Hüseyin Mercan'ın mahkeme kararına rağmen işine iadesinin yapılmadığı gerekçesi ile başlattığı çadır eylemine destek verdi . İTÜ Rektörlüğü ise yaptığı yazılı açıklamada, "Yasal süreç devam ediyor" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü tarafından işten atılan asistan Hüseyin Mercan mahkeme kararına rağmen işe iade edilmediğini öne sürerek rektörlük bahçesinde oturma eylemine başladı. Pazartesi gününden itibaren rektörlük bahçesinde çadırda yaşayan Hüseyin Mercan için oturma eylemi yapıldı. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, rektörlük binası önünde saat 12.30' da bir araya gelen akademisyen ve öğrenciler Mercan'a destek verdi.

"Hukuk yoksa direniş var", "Direne direne kazanacağız" sloganları atan grup üyeleri bir süre oturma eylemi yaptı. Oturma eyleminin ardından rektörlük önünde çadır kuran Hüseyin Mercan, "İTÜ rektörü Mehmet Karaca'nın bölüm kararlarına rağmen 33/a kadrosuna atamayarak işsiz bıraktığı araştırma görevlileri, davaları birer birer kazanmaya başlamıştır. Ancak Mehmet Karaca, davayı kazanan üç araştırma görevlisinin işe iadesini yapmayarak, mahkeme kararlarını tanımayarak, hukuka tahammülsüzlüğünü bir üst boyuta taşımıştır. Açıkça anayasal suç işlemektedir. Mehmet Karaca ve yönetimi 33/a başvurularının ilgili kurullarda gündeme alınmaması için sözlü talimatlar vermekte, araştırma görevlilerinin yasal hakkını kullanmasını engelleyerek bölüm ve fakültelere aylardır baskı uygulamaktadır" dedi.

İTÜ REKTÖRÜ HAKKINDA SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSNDA BULUNDUK

Açıklamasını sürdüren Hüseyin Mercan şunları söyledi:

"Bugün araştırma görevlilerinin atanmasını engelleyen Mehmet Karaca, yarın başka mahkeme karalarlarını da uygulamayacaktır. Dolayısı ile bu yaşanan zorbalık sadece 50/d araştırma görevlilerinin değil, başta idari ve akademik personel olmak üzere bütün İTÜ'lülerin sorunudur. Mahkeme kararlarını hiçe sayarak, kamuoyunu yanıltan Mehmet Karaca hakkında suç duyurusunda bulunduk. Savcı dosyayı YÖK'e göndererek, soruşturma izni istedi. YÖK üzerindeki bu sorumluluğu yerine getirmeli, yargılanmasının önünü açmalıdır. Hatta, İTÜ yönetimini zavallı ve komik duruma düşürerek basiretsiz bir yönetim sergileyen rektör hakkında, disiplin soruşturması açmalıdır."

Eyleme Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da destek verdi.

İTÜ REKTÖRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada "Sayın Mercan'ın yansıttığı ve basında yer aldığının aksine hukuki süreç henüz tamamlanmamıştır. Sayın Mercan tarafından açılan davada, ilk aşamada ilk derece mahkemesince davacı lehine karar verilmiş olmakla birlikte, karara karşı İTÜ tarafından üst derece mahkemesi olan Danıştay nezdinde temyiz yoluna başvurulmuştur. İlk derece mahkemelerinde açılan davalarda aynı konuda birbiriyle çelişen farklı kararlarla karşılaşılması nedeniyle, üniversite yönetimimiz temyiz sonucunun beklenmesine karar vermiştir. Danıştay nihai kararı verecek olup, bu karar elbette ki uygulamaya koyulacaktır" denildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close