İtfaiyeciler "Yarışarak" Zinde Kalıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, kurum içinde düzenlediği yarışmalarla personelin sürekli zinde kalmasını sağlıyor.
ÖZKAN BEYER - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, kurum içinde düzenlediği yarışmalarla personelin sürekli zinde kalmasını sağlıyor.
Bünyesinde 380 personel ve 60 donanımlı aracı bulunan İtfaiye Daire Başkanlığı, yangından kurtarmaya kadar birçok alanda hizmet veriyor.
Personelin her türlü göreve hazır tutulması için her hafta tatbikat ve yarışmalar düzenleyen Başkanlık, uzman gözlemciler tarafından yapılan değerlendirmede birinci olan ekibi, kentin yöresel lezzetlerinden baklavayla ödüllendiriyor.
İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, itfaiyecilerin 7 gün 24 saat görevlerinin başında olduklarını söyledi.
İtfaiyecilerin her türlü olumsuz duruma karşı daima hazır olması gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, "Arkadaşlarımızı hem motive etmek hem de teyakkuzda olmaları açısından zaman zaman yarışmalar düzenliyoruz, tatbikatlar yapıyoruz. Bugün de senaryo gereği bir evde çıkan yangında mahsur kalan yaralının kurtarılmasına yönelik yarışma düzenledik. Yarışmaya 6 ekibimiz katılıyor. Ekipler yaralıyı en hızlı şekilde kurtarmak için yarışıyor." diye konuştu.
Kurtarma operasyonuna katılan erlere notlar verildiğini belirten Yılmaz, şunları anlattı:
"Bu notları kendileriyle de paylaşıyoruz. Arkadaşlarımızın hatalarını minimuma indirmeye çalışıyoruz. Amacımız gerçek olaylarda daha hızlı ve doğru hareket edebilmek. İtfaiyeciler asker gibi çalışır. Olay olmadığında sürekli tatbikatlar ve buna benzer yarışmalar düzenleriz. Şu anda merdivenle kurtarma ekibimiz var, yer altı mağaralarına müdahale edecek ekibimiz var. Senaryo dahilinde her hafta bu çalışmaları yapıyoruz.
Bazen harita eğitimi, bazen deprem tatbikatı ve yarışmalar yaparız. Yer altı, yer üstü mağara ve derelerde çalışmalarımız var. Olaylar olmadığı zaman yarışma ve tatbikatlarla ekibimizi dinç tutmaya çalışıyoruz."
"Yarışma ve tatbikatların çok fazla faydası oldu"
Yılmaz, yarışmaların çok verimli geçtiğini dile getirerek, "Kurtarma süreleri 7-8 dakika olan arkadaşlarımızın, yarışmalar sayesinde süreleri 6 dakikaya düştü. Bizim hedefimiz 4-5 dakika. 4-5 dakika içinde aracı park edecek, sepetle yukarı çıkacak, yararlıyı alıp sağlık görevlilerine teslim edecek. Zamanla yarıştığımız için her bir dakika çok önemli." ifadelerini kullandı.
Gaziantep itfaiyesinde 7 yıldır araç operatörü olarak görev yapan itfaiye erlerinden Hakan Evalmaz da yarışmalarda hatalarını gördüklerini söyledi.
Yarışmalarda, yangınlarda yapılması ve yapılmaması gerekenleri gördüklerine dikkati çeken Evalmaz, "Yarışmaya ilk başladığımızda yangınlara 8 dakikada müdahalede bulunuyordum. Şu anda daha da indi. Bu konuda yarışma ve tatbikatların çok fazla faydası oldu." şeklinde konuştu.
İtfaiyede kurtarma eri olarak görev yapan Hanifi Kütükçü de tatbikat ve yarışmalarda eksikliklerini gördüklerini dile getirdi.
Kütükçü, sürekli zinde kalacak aktiviteler yaptıklarını anlattı.