İtalyan Savcılar, 26 Yıl Hapsini İstedikleri Costa Concordia'nın Kaptanını "Pervasız Salak" Olarak...
Esma Çakır - Roma / DHA - İTALYA'nın Giglio Adası açığında 2012 yılında karaya oturan ve 32 kişiye mezar olan Costa Concordia seyahat gemisinin kaptanı Francesco Schettino için 26 yıl 3 ay hapis cezası istendi.
Esma Çakır - Roma / DHA - İTALYA'nın Giglio Adası açığında 2012 yılında karaya oturan ve 32 kişiye mezar olan Costa Concordia seyahat gemisinin kaptanı Francesco Schettino için 26 yıl 3 ay hapis cezası istendi. Savcılık makamı mütalaasında, ada halkına selam vermek için gemiyi kayalıklara çok yaklaştıran ve gemiyi yolculardan önce terk eden Schettino'yu "pervasız salak" olarak niteledi.
Grosseto kentinde görülen duruşmada savcılık makamı, kasten birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına ve gemi kazasına neden olmakla suçlanan Kaptan Francesco Schettino hakkındaki mütalaasını açıkladı.
Savcılık, şimdiye kadar hiçbir şekilde kazadan dolayı pişmanlık duyduğuna ilişkin ifadeler kullanmayan ve yolculardan önce gemiyi terk eden 54 yaşındaki Schettino'nun, bu nedenle cezasında hafifletmeye gidilmeden 26 yıl 3 ay hapsini talep etti.
Bunun 14 yılının ölümler ve yaralanmalar, 9 yılının gemi kazasına neden olmak, 3 yılının gemiyi terk etmek, 3 ayının ise yetkili makamlara yalan beyanda bulunmak için istendiği kaydedildi.
Kazadan sonra yaklaşık 6 ay ev hapsinde tutulduktan sonra itirazı üzerine serbest bırakılan ve İsviçre'de bir evi olduğu belirtilen Schettino'nun, kaçma şüphesi nedeniyle tutuklanması da talep edildi. Savcı Anna Maria Navarro istekleri ceza için, "Bu abartılı bir karar olmaz" dedi.
Bu kaza nedeniyle Schettino'dan bağımsız yargılanan 5 personele ise 1 buçuk yıl ila 2 yıl 10 ay arasında değişen hapis cezaları verilmişti.
ŞEF GARSON ADAYA YANAŞMASINI İSTEMİŞ
Öte yandan, mütalaada ilginç detaylar da yer aldı. Buna göre, Kaptan Schettino, garsonlardan birinin "Annem ve kız kardeşim o adada yaşıyor. Yaklaşıp onları selamlayabilir miyiz?" yönündeki ricasından sonra, rotasından hafif saparak Giglio Adası'na gemiyi çok yanaştırdı.
Savcılık ayrıca, kaptanın kayalıklara çok yaklaşarak, o adada yaşayan arkadaşlarına da 'hünerini' göstermek istediğini de öne sürdü.
AŞIRI İYİMSER VE SALAK
Savcılardan Stefano Pizza, bu nedenlerle Schettino'nun kazanın ve bunun devamında yaşananların tek sorumlusu olduğunun altını çizerek, "Kaptan kendisini başarılı zannedip, tehlike ve zarara yol açan bir duruma neden oluyor. Kapasitesini göz ardı ederek, aşırı iyimser davranıyor. Onun için 'pervasız salak' tanımını kullanabiliriz. Neredeyse iki başlı bir varlık gibi, bu iki unsur Schettino'nun vücudunda bir arada çok iyi yaşayabiliyor" ifadelerini kullandı.
Savcı Pizza bir kaptanın, gemiyi en son terk eden olması gerektiğini de hatırlatarak, "Bu sadece tarihten kalan bir denizcilik diktesi değil, insanlara gelebilecek zararı en aza indirmek için gerekli olan yasal biz zorunluluktur" dedi.
Bunun yanı sıra, Schettino'nun tespit edilen yaklaşık 10 kusuru bulunduğu da kaydedildi.
TANRI SCHETTINO'YA MERHAMET ETSİN BİZ DEĞİL
Mütalaada dikkat çeken sıra dışı ifadeler arasında, "Tanrı Schettino'ya merhamet etsin, biz bunu yapamayız" da yer aldı.
Kaptanın avukatları ise istenen cezayı "Adeta müebbet gibi. Hepimiz için sürpriz oldu" diye niteledi.
Mahkemenin kararını, 5 ve 6 Şubat'ta görülecek olan duruşmalarda Schettino'nun son savunmasını yapmasının ardından, 10 Şubat'ta vermesi bekleniyor.
Costa Concordia, 4 bin 229 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia'dan Savona'ya doğru seyrederken, Toskana Bölgesi'ndeki Giglio Adası'nın birkaç metre açığında kayalıklara oturmuştu. Yan yatan gemide 32 kişi ölmüştü.
Yaklaşık 20 ay boyunca adanın silüetinde yer alan geminin enkazı, titiz çalışmaların ardından Eylül 2013'te "Parbuckling" yöntemiyle doğrultulmuş ve geçen yaz da söküm işlemleri için Cenova Limanı'na çekilmişti.