Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Bebeğin vücudunda dikkat çeken izler var! Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki Elif bebeğin annesi tutuklandı

Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki bebeğin annesi tutuklandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

İtalyan Restorasyon Uzmanları Divriği Ulu Camiyi İnceledi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ın Divriği ilçesinde bulunan tarihi Ulu Cami ve Darüşşifasını incelemek üzere 11 kişilik İtalyan uzman heyeti, ilçeye geldi.

Sivas'ın Divriği İlçesi'nde bulunan tarihi Ulu Cami ve Darüşşifasını incelemek üzere 11 kişilik İtalyan uzman heyeti, ilçeye geldi. Eseri inceleyen İtalyan uzmanların restorasyon konusunda danışmanlık desteği sağlayacağı öğrenildi.

Dünya sanat tarihinde yer alan eşsiz eserlerden birisi olan ve UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesine Türkiye'den kabul ettiği ilk mimari yapı olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak İtalya'dan gelen 11 kişilik heyet tarafından incelendi. Heyete AK Parti Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memacan, Cumhurbaşkanı Danışmanı Nimet Tanrıverdi, Vali Yardımıcısı Ömer Kalaylı, Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, İl Kültür ve Turizim Müdürü Kadir Pürlü, Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral eşlik etti. Ulu Camiyi incelemlek için gelen 11 kişilik İtalyan heyetin içinde restarötör, mimar, arkeolog, taş uzmanı, şehir planlamacası ve statikçi olduğu öğrenildi.

'ESERİN DEĞERİNİN FARKINDA OLUNMALI'

İnceleme sonrasında açıklama yapan İtalyan mimar Francesca Brancaccio, Divriği Ulu Cami, Dünya mirasının çok önemli eseri. Burası korunmalı ve restore edilmeli. Çünkü burası bunu hak ediyor. Verimli ve sürdürülebilir bir proje olmalı. Buradaki asıl hedef tamamiyle bütünleşik koruma olmalı. Tabiki Divriği Ulu Cami tek başına ele alınamaz. Bunun için çevresi ile birlikte ele alınmalı. Aynı zamanda yapı görünür kılınmalı. Herkes tarafından ziyaret edilebilmeli. Özellikle burada yaşayanların bu değerin farkında olması ve önemini anlaması gerekir dedi.

İtalyan arkeolog Elena Giangiulio ise ilk kez Ulu Cami'yi görme fırsatı bulduklarını belirterek, Yapısal anlamda bazı proglemler var. Öncesinde yapılmış olan bir takım müdahaleler ve yanlış bir takım uygulamalar var. Bunlar olumlu olmamış. Bizim için önemli olan bu güne kadar yapılanları bilmek ve anlamak. Şu anda yürütülen projeler var ise onlardan da haberdar olmak. Mevcut bu projeleri iyleştirmek ve bunların içine kendi deneyimlerimizi de katmak. Bu cami projenin bir parçası, tamamı değil. Bu restorasyon çalışmasına çevreyi de dahil etmemiz gerekiyor diye konuştu.

PROJEYE DESTEK VERECEKLER

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title