İtalyada Suriye'ye İnsani Yardım Toplantısı
BM İnsani Yardım Koordinasyonundan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Amos: "Geçen hafta Cenevre'de insani yardımdan ziyade siyasi konular konuşuldu.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyonundan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Amos, "Geçen hafta Cenevre'de insani yardımdan ziyade siyasi konular konuşuldu. Özellikle kuşatılmış bölgelerdeki insani duruma ilişkin ilerleme olmamasından ötürü hayal kırıklığına uğradık" dedi.
İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino'nun ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyonundan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, Avrupa Birliği İnsani Yardım Komiseri Kristalina Georgieva ile arasında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülkeden temsilcinin katılımıyla İtalyan Dışişleri Bakanlığında, Suriye'ye yönelik insani yardım konulu yüksek düzey teknik toplantı gerçekleştirildi.
İç savaşın sürdüğü ülkede insani yardımın aciliyetine vurgu yapılan toplantı sonrasında Bonino, Amos, Georgieva ortak basın toplantısı düzenledi.
"Bugün yaptığımız toplantıda Suriye'nin içinde dramatik insani durumu ilişkin bilgilerimizi güncelledik ve BM nezdinde atılacak sonraki adımları belirledik" diyen Bonino, Amos ve Georgieva'ya toplantıya yaptıkları önemli katkılar dolayısıyla teşekkür etti.
Suriye'deki duruma dikkati çeken bakan Bonino "İnsani yardım bakımından şu ana kadar varılan noktanın yetersiz olduğunu söylemek zorundayım" diye konuştu.
İnsani yardım konusunda iki konun öneminin ortaya çıktığını belirten Bonino, "Bunlardan biri erişim. Bu çok önemli. Bütün insani yardımlar, yemekler, ilaçlar her şeye hazır, teknik bir problem yok. Problem erşim. Bir diğer sorun ise güvenlik. Özellikle sivillerin güvenliği. Okullar ve hastaneler olmak üzere sivilleri hedef alan saldırılar olmakta. Bunun kabul edilemezliğini belirttik" ifadesini kullandı.
Bonino, siyasi çözüm sürecinin uzun ve zorlu geçeceğini buna karşın insani yardım konusunun aciliyetine işaret ederek acı çeken milyonların acısını dindirmek için bu müdahalenin gerekliliğini vurguladı.
-"3,3 milyon kişi acil yardım ihtiyacında"-
Valerie Amos da bu toplantıyla 2 Ekim 2013'te BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye insani yardım konusunda kabul ettiği başkanlık açıklamasının uygulanabilirliğine ve ülkedeki durumun aciliyetine dikkati çekmek istediklerini aktararak "Geçen hafta Cenevre'de insani yardımdan ziyade siyasi konular konuşuldu. Özellikle kuşatılmış bölgelerdeki insani duruma ilişkin ilerleme olmamasından ötürü hayal kırıklığına uğradık" değerlendirmesini yaptı.
Suriye'de 7 milyon insanın zorda olduğunu bildiren Amos, "Bunların 3,3 milyonunun acilen yardıma ihtiyaç duyduğunu düşünüyoruz. 250 bin kişi ise hükümet ya da muhalifler tarafından kuşatılmış bölgelerde bulunuyor" dedi.
"11 acil müdahaleyi onayladık" diyen Amos, kuşatılmış bölgelere erişim izni verilmesinin, okulların ve hastanelerin silahsızlandırılmasının gerekliliğine işaret etti.
AB Komiseri Kristalina Georgieva, Suriye'deki durumun gün geçtikçe kötüye gittiğini, karşılaşılan zorlukların birlik olarak üstesinden gelinebileceğini kaydetti.
Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erdoğan İşcan da siyasi çözüm bakımından Cenevre-1 bildirisi temelinde çözüm olmasını desteklediklerini, insani yardım konusunda Suriye'nin rızası olmadan BMGK'nin 7. madde altında bu konuda bir karar alıp, uygulaması gerekliliğinin zamanının geçmekte olduğunu savunduklarını aktardı.
İşcan, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik "açık kapı" politikasını yürütmeye devam ettiğini ve 700 bin Suriyeli'yi misafir ettiğini anımsatarak "Sıfır Noktası" adı verilen operasyonla da Türk Kızılayının yardım malzemelerini sınıra bıraktığını ve karşıdan gelenlerin yardımları aldığını, böylelikle sınırın uluslararası meşruiyet içinde ihlal edilmediğini anlattı. - Roma