İtalya?nın 89 Yaşındaki Cumhurbaşkanı Görevi Bıraktı
İtalya'nın 89 yaşındaki cumhurbaşkanı görevi bıraktı İTALYA'nın 89 yaşındaki Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, yaşının ilerlemesi ve sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, yaklaşık 9 yıldır yürüttüğü görevini bıraktı.
İtalya'nın 89 yaşındaki cumhurbaşkanı görevi bıraktı
İTALYA'nın 89 yaşındaki Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, yaşının ilerlemesi ve sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, yaklaşık 9 yıldır yürüttüğü görevini bıraktı.
İtalya'nın ilk komünist kökenli Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, sabah saatlerinde istifa mektubunu imzaladı. İstifa mektubu, parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde okunarak ilan edildi.
Napolitano, Quirinale Sarayı'nda düzenlenen resmi törenin ardından, cumhurbaşkanlığı çalışanlarıyla vedalaşarak, buradan eşi Clio Napolitano ile birlikte ayrıldı.
Böylece, ülkede 1946 yılında kabul edilen cumhuriyet tarihinde en uzun süreli cumhurbaşkanlığı dönemi de sona ermiş oldu.
Tabii senatör (hayat boyu) olarak yaşamına devam edecek olan Napolitano'ya, senatoya ait Palazzo Giustiniano'da bir ofis tahsis edildi.
Ocak ayı sonunda parlamentoda başlanması planlanan seçimlere kadar cumhurbaşkanlığını kısıtlı yetkilerle, devlet protokolünde ikinci sırada yer alan, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu Başkanı Pietro Grasso yürütecek.
Napolitano, dün bir çocukla yaptığı sohbette cumhurbaşkanı olmanın nasıl olduğuna ilişkin bir soruya, 'Her şey iyi, burası (cumhurbaşkanlığı sarayı) çok güzel, ama kendimi buraya kapatılmış hissediyorum. Adeta bir hapishane gibi' diyerek, evine dönecek olmaktan duyduğu mutluluğu da dile getirmişti.
Napolitano ayrıca, finansal krizle boğuşan ülkesinin birlik ve esenlik içinde kalmasını dilediğini de ifade etmişti.
Bu arada Başbakan Matteo Renzi, mikroblog sitesi Twitter'dan paylaştığı iletiyle Napolitano'ya, 'Teşekkürler Cumhurbaşkanı' sözleriyle teşekkür etti.
ALTIN EMEKLİLİĞE İTİRAZ
Öte yandan, Napolitano için bundan sonraki hayatında faydalanacağı imkanlar tartışma konusu oldu.
Muhalif kanattaki 5 Yıldız Hareketi, Napolitano'nun, ülke tarihindeki en kötü cumhurbaşkanlarından biri olduğunu öne sürerek, tabii senatörlük hakkından feragat etmesi gerektiğini savundu.
İl Fatto Quotidiano gazetesi ise 'altın emeklilik' yaşayacağını yazdığı Napolitano'ya 100 metrekarelik bir ofisin yanı sıra, 15 bin Euro maş bağlandığı ve içinde telefon olan lüks bir araç tahsis edildiğini, özel bir uşak, özel bir berber, yaklaşık 10 kişilik bir sekretarya, yakın korumalar ve vestiyer görevlisi de dahil hizmetinde ise 30'a yakın kişinin çalışacağını aktardı.
Gazete, devletin zirvesinde oturduktan bir yıl sonra cumhurbaşkanlığı sarayındaki bazı harcamaları kısan bir kişinin, bu hakları reddetmesi, ancak bunun için isteğinin olmasının gerektiğini kaydetti.
SEÇİM MARATONU BAŞLAYACAK
Giorgio Napolitano'nun istifasının ardından İtalya'da cumhurbaşkanı seçim maratonu başlayacak.
Ülkedeki iş çevreleri, Avrupa Merkez Bankası'nın İtalyan Başkanı Mario Draghi'nin devletin zirvesine oturmasını istese de, Draghi yaptığı açıklamada, 'Bu görev için benim adımın anılması büyük bir onurdur, ancak bu benim işim değil' diyerek aday olmayı reddetmişti.
Öne çıkan diğer isimleri ise, eski başbakanlardan Romano Prodi ve yine eski başbakanlardan ve Anayasaya Mahkemesi Yargıcı Giuliano Amato.
Türkiye dostu olarak bilinen Dışişleri Bakanı eski Emma Bonino'nun da adı zirve için geçmişti, ancak Bonino iki gün önce akciğer kanseri olduğunu açıklamıştı. Siyasi faaliyetlerinin yavaşlayacağını söyleyen Bonino'nun bu nedenle aday olma ihtimalinin azaldığı belirtilmişti.
İKİ KEZ SEÇİLEN İLK CUMHURBAŞKANI
1945 yılında İtalyan Komünist Partisi'ne üye olan Giorgio Napolitano, 1953 yılında ilk kez milletvekili seçildi. 1999'da Avrupa Parlamentosu'na seçilen Napolitano, 2004 yılında görevinin bitmesiyle ülkesine döndü ve 2005 yılında dönemin cumhurbaşkanı tarafından tabii senatör seçildi.
Napolitano 10 Mayıs 2006 tarihinde 4. turda cumhurbaşkanı seçildi.
Şubat 2013'te yapılan genel seçimlerin ardından yaşanan siyasi krize, Nisan ayında Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada bir türlü cumhurbaşkanı seçilememesi sorunu da eklendi.
Napolitano, yaşının ilerlemesi nedeniyle tekrar aday olmak istemese de siyasi partiler, 5 tur yapılan seçimlerde ortak bir aday üzerinde konsensüs sağlayamayınca, tekrar onun kapısını çaldı.
Bir dönem daha aday olmayı kabul eden Napolitano, ilk turda seçildi.
İkinci kez bu koltuğa oturan ilk lider olan Napolitano, son yıllarda ülkede yaşanan siyasi krizleri yönetmedeki başarısıyla biliniyor.