İtalya Donanmasını Dize Getiren Babasının Eşyalarına Müze Arıyor
Antalya'nın Kaş İlçesi'nde oturan 91 yaşındaki Eşref Erdil, Trablusgarp Savaşı sırasında Çanakkale Boğazı'na giren İtalyan savaş gemisini batırdığı için babası Yusuf Ziya Erdil'e Sultan Reşat (V.Mehmet Reşat)tarafından verilen kılıç, saat ve...
Antalya'nın Kaş İlçesi'nde oturan 91 yaşındaki Eşref Erdil, Trablusgarp Savaşı sırasında Çanakkale Boğazı'na giren İtalyan savaş gemisini batırdığı için babası Yusuf Ziya Erdil'e Sultan Reşat (V. Mehmet Reşat)tarafından verilen kılıç, saat ve fermanın müzede sergilenmesini istiyor.
Kaş'ın Seyret Köyü'nde 1888 yılında doğan Yusuf Ziya Erdil (Yusuf Ziya Çavuş) Çanakkale Mevki Müstahdem Komutanlığı'nda topçu çavuş olarak Çanakkale'de askerlik görevini yaparken 1911 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile İtalya Krallığı arasında Trablusgarp Savaşı çıktı. Savaş, Trablusgarp'ın dışında, Adriyatik Denizi, Ege Adaları, Çanakkale Boğazı ve Kızıldeniz'de de sürdü. 5 Nisan 1912'de 14 savaş gemisinden oluşan İtalyan donanması, Çanakkale Boğazı'na giriş yaptı.
GEMİYİ BATIRDI, DONANMA DÖNDÜ
Bu sırada Behramkale'deki topçu bataryasında topun başında nöbet tutan topçu çavuş Yusuf Ziya, iddiaya göre komutanlarından izin almadan İtalyan donanmasının en önündeki savaş gemisine nişan alarak ateş etti. Burundan yara alan donanmanın önündeki savaş gemisi, Çanakkale Boğazı'na gömüldü. Top ateşinin devam etmesi üzerine, İtalyan donanması Çanakkale Boğazı'na giremeden geri döndü.
SULTAN REŞAT ÖDÜLLENDİRDİ
Yusuf Ziya Erdil'in bu kahramanlığı dönemin hükümdarı Sultan Reşat tarafından ödüllendirildi. Sultan Reşat, Yusuf Ziya'ya bir kılıç ve bir cep saati hediye etti. Ordu komutanlığı ise Yusuf Ziya'ya pek çok takdirname verdi. Başarısı üzerine Kara Harp Okulu'na alınan Yusuf Ziya, 1 yıllık eğitimin ardından teğmen rütbesiyle Yemen'e tayin edildi. Ancak kendisine haksızlık edildiğini, haksız yere tayin edildiğini savunan Yusuf Ziya, askerlikten istifa etti.
TEĞMENDİ İMAM OLDU
İstifası üzerine Yusuf Ziya, Seyret Köyü Hacı Yusuf Cami imamı olarak atandı. Ataması bizzat Sultan Reşat'ın yayınladığı fermanla gerçekleşti. Köyünde imamlık yapan Yusuf Ziya, Kurtuluş Savaşı'nda ise cepheye erzak temin etmek için çalıştı. 1934'te Erdil soyadını alan Yusuf Ziya Erdil'i, 1935 yılında Mareşal Fevzi Çakmak, Kaş'ta ziyaret etti. 1945 yılında Kaş Müftülüğü'ne atanan Yusuf Ziya Erdil, 1969 yılında bu görevdeyken yaşamını yitirdi.
KAYMAKAMLIKTA SERGİLENSİN
Yusuf Ziya Erdil'in Kaş Orman İşletme Şefliği'nden emekli olan oğlu Eşref Erdil, babasından kalan eşyaları evinde saklıyor. Babasına ait eşyaların hepsinin birer tarihi değer taşıdığını anlatan Erdil, bu eserlerin bir müzede sergilenmesini istiyor.
Kaş Belediyesi tarafından 6 yıl önce babası adına Kaş Limanı'na anıt dikildiğini hatırlatan Eşref Erdil, "Babama ait, kılıç, saat, fotoğraflar, takdirname, madalya gibi değerli eşyaların müzede sergilenmesini istiyorum. ya da Kaş Kaymakamlığı'nda bir köşe yapılarak bu eşyalar burada sergilenerek gelecek kuşaklara aktarılsın. Bu eserleri bağışlamak istiyorum" dedi. - Antalya / Kaş