İtalya'daki Costa Concordia Kazası
Geminin enkazını kaldırma çalışmaları haziran ayında yapılacak Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 6 ülke söküm işlemine talip oldu.
İtalya'nın Giglio Adası açıklarında 13 Ocak 2012'de kaza yapan dev kruvaziyer Costa Concordia'nın enkazını kaldırma çalışmalarının haziran ayında yapılacağı açıklandı.
Roma'da kazanın 2. yıl dönümüne günler kala düzenlenen basın toplantısında konuşan Sivil Savunma Genel Direktörü Franco Gabrielli, "Enkaz kaldırma çalışmaları, hava şartlarına bağlı olarak haziran ayında olacak" dedi.
Gabrielli, halen adanın birkaç metre açığında bulunan ve geçen eylül ayında yapılan "Parbuckling" adındaki projeyle doğrultulan dev yolcu gemisinin enkaz söküm işlemiyle 6 ülkeden 12 liman ve işletmenin ilgilendiği bilgisini de paylaştı.
Söküm işlemlerine talip olan ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Fransa, Norveç, Çin ve İtalya'nın bulunduğu açıklanırken, Gabrielli, "Costa Concordia'nın hangi limanda söküleceğine mart ayında karar verilecek" diye konuştu.
Basın toplantısında konuşan İtalya Çevre Bakanı Andrea Orlando ise Concordia'nın söküm çalışmaları için İtalya'dan Piombino, Cenova, Palermo ve Civitavecchia limanlarının talip olduklarına dikkati çekerek, "İtalyan hükümeti olarak, geminin söküm işlemlerinin yapılacağı limanın İtalya'da olmasını tercih ederiz" dedi.
Geminin bağlı olduğu Costa Crociere şirketinin Üst Yöneticisi Michael Tamm da geminin enkazının taşınması haricinde, kaldırılma projesi maliyetinin, daha önce tahmin edilen 600 milyon avroyu aşacağını söyledi.
Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 200 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru akşam saatlerinde başladığı seyrinde, Toskana bölgesi sahillerindeki Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarparak kaza yapmıştı. Kazanın ardından gemi, yaklaşık 20 ay boyunca adaya paralel yatık şekilde kalmış, 17 Eylül 2013'te "Parbuckling" operasyonuyla doğrultulmuştu. - Roma