İtalya'da Seçimlere Doğru
İtalya'da, teknokrat başbakan Mario Monti liderliğindeki bakanlar kurulu, seçim tarihi olarak 24-25 Şubat 2013'ü belirledi.
İtalya'da, teknokrat başbakan Mario Monti liderliğindeki bakanlar kurulu, seçim tarihi olarak 24-25 Şubat 2013'ü belirledi.
İtalya'da, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu ile alt kanadı Temsilciler Meclisi'ni feshetmesinin ardından toplanan Monti başkanlığındaki bakanlar kurulu, ülkede yeni yasama dönemi için seçimlerin 24-25 Şubat 2013 tarihlerinde yapılmasına karar verdi.
İstifasını veren Başbakan Monti, bakanlar kurulunun seçim tarihine ilişkin kararnameyi imzalaması için Cumhurbaşkanı Napolitano'ya götürdü. Napolitano'nun da imzaladığı bakanlar kurulu kararnamesine göre; oy verme işleminin 2 gün sürdüğü İtalya'da genel seçimler; 24-25 Şubat'ta icra edilecek, seçimlerden çıkacak sonuçlar ışığında oluşacak yeni parlamento, ilk birleşimini 15 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirecek.
-Monti ne yapacak--
Gözler, görevinden istifa eden ancak seçimlere kadar görevinin başında kalacak olan 69 yaşındaki Başbakan Mario Monti'nin, seçimlerde nasıl bir tavır izleyeceğine çevrilmiş durumda. Monti'nin, yarın yapacağı yıl sonu değerlendirmesine ilişkin basın toplantısında hem 13 aylık hükümetinin icraatlarına değinmesi, hem de kendi siyasi geleceğine yönelik açıklamalarda bulunması öngörülüyor.
Mario Monti'nin adaylıktaki tavrı henüz netleşmezken, siyasi partilerden bu konuda farklı görüşler gelmeye devam ediyor.
Monti'ye verdiği desteği çekerek, yasama süresinin bitimine 4 ay kala ülkeyi seçim takvimine sokan eski başbakanlardan Silvio Berlusconi liderliğindeki Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PDL), Senato Grup Başkanvekili Maurizio Gasparri, bu sabah cumhurbaşkanıyla gerçekleştirdikleri istişare sonrasında yaptığı açıklamada, Monti'nin partilerüstü tarafsızlığını korumasından yana olduklarını bildirdi.
Yapılan son dönem anketlerde seçimin favorisi olarak gözüken merkez solun lider partisi Demokrat Parti'nin (PD), Meclis Grup Başkanvekili Dario Franceschini ise cumhurbaşkanıyla yaptığı görüşmenin ardından teknokrat hükümet döneminin bittiğini, egemenliğin yeniden halka döneceğini söyledi. Franceschini, Monti'ye ülkenin uluslararası alandaki güvenilirliğini arttırdığı için teşekkür etti.
Monti'nin siyaset sahnesine inmesini en çok isteyenlerden Merkez Birliği Partisi'nin (UDC) lideri Pierferdinando Casini de, teknokrat başbakanın ülkeyi geçen yıl iflastan kurtardığını savundu. Monti'nin siyasete ilişkin her türlü kararını saygıyla karşılayacaklarını dile getiren Casini, İtalya'nın onun yolunu izlemesine ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da, Monti'nin istifasıyla ilgili yorum yapmayacağını ancak seçimlerden sonra işbaşı yapacak yeni kabinenin, Monti hükümetinin politikalarını devam ettirmesinden başka seçeneği olmadığını vurguladı.
Ülke basınına yansıyan haberlerde, önceki günlerde Monti'nin kendisine destek veren ılımlıların ortak adayı olacağı yazılırken, bugün ise ekonomi profesörünün siyasi sahneye inmek istemediğine ilişkin haberler yer aldı.
Muhabir: Barış Seçkin
Yayıncı: Erdem Gültekin - ROMA