Haberler

İtalya'da Muhalefetin 'demokrasiye Tehdit' Olarak Gördüğü Yeni Seçim Yasası Kabul Edildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'da muhalefetin 'demokrasiye tehdit' olarak gördüğü yeni seçim yasası kabul edildiEsma Çakır Roma, 13 Ekim (DHA) İtalya'da uzun süredir gündemi meşgul eden, iktidarın siyasi istikrar sağlanması için hazırladığı yeni seçim yasası, sert tartışmaların ardından Temsilciler Meclisi'nde...

İtalya'da muhalefetin 'demokrasiye tehdit' olarak gördüğü yeni seçim yasası kabul edildi

Esma Çakır Roma, 13 Ekim (DHA) İtalya'da uzun süredir gündemi meşgul eden, iktidarın siyasi istikrar sağlanması için hazırladığı yeni seçim yasası, sert tartışmaların ardından Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamayla kabul edildi. Bu reformun, demokrasiyi tehdit eder nitelikte olduğunu savunan ana muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi, 'Bu bir hükümet darbesidir. Böyle bir şeyi sadece Mussolini yapmıştı' diye tepki gösterdi.

İki kanatlı parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde iki gündür gizli oylanan 'Rosatellum' adlı yasa tasarısı, Paolo Gentiloni başbakanlığındaki koalisyonun şemsiye partisi Demokrat Parti (PD) ve bazı küçük partilerin güvenoyunu aldı.

Adını, tasarının yaratıcısı, PD'nin Temsilciler Meclisi'ndeki grup başkanı Ettore Rosato'nun soyadından alan yasanın yürürlüğe girebilmesi için gelecek hafta gündemine getirileceği parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu'nun da onayını almasının ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından imzalanması gerekiyor. Silvio Berlusconi liderliğindeki önde gelen muhalefet partisi Haydi İtalya (FI) ile aşırı sağcı Kuzey Ligi'nin (Lega Nord) de yeşil ışık yaktığı yasanın yürürlüğe girmesine kesin gözle bakılıyor.

Genel seçimlerin 2018 yılının mayıs ayında yapılması planlanıyor.

71 yılda 64 hükümet gören ülkede koalisyonların önü kesilmek isteniyor

İtalya, yıllardır siyasi istikrarsızlıklarla mücadele ediyor ve ömrü ortalama 1,1 yıl süren hükümetler, bu nedenle gereken reformları hayata geçiremediklerinden yakınıyor.

Ülkede neredeyse tamamı koalisyon olmak üzere 71 yılda 64 hükümet değişti. Son 6 yılda ise, 4'ü de halk tarafından seçilmemiş olmak üzere 4 başbakan göreve geldi.

25 yılda 5'inci kez seçim yasasında değişiklik yapılmış olması da bu istikrarsızlığın göstergelerinden.

Anayasa Mahkemesi'nin, 2015 yılında mecliste kabul edilen 'Italicum' adlı seçim yasasının birçok maddesini iptal etmesinin ardından hükümet tarafından Rosatellum hazırlanmıştı.

1993'ten bu yana yüzde 4 olan seçim barajını, yüzde 3'e düşüren

Rosatellum yasası, koalisyon yerine tek parti iktidarını destekliyor ve kısa süreli hükümetlerin önünü kapatıyor.

Söz konusu yasa kapsamında, seçimlerden yüzde 40 ve üzeri oy alan partinin, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde 340 sandalyeye sahip olması garanti altına alınıyor.

Herhangi bir partinin bu orana ulaşamaması halinde ise, en çok oyu alan iki parti, 'balotaj' denilen ikinci turda karşı karşıya geliyor.

Ancak 1958'den bu yana ülkede yüzde 40 alan bir parti çıkmış değil.

Son yapılan anketler de, bir önceki Başbakan Matteo Renzi'nin liderliğini yaptığı, mevcut Başbakan Paolo Gentiloni'nin partisi PD ile ana muhalefetteki düzen karşıtı hareket 5 Yıldız'ın oylarının başa baş; yüzde 27 bandında olduğunu gösteriyor.

Yeni kanun, tek bir oy pusulası ve o pusulada tek bir parti seçme zorunluluğu getiriyor ve o partinin de yüzde 3 barajını aşması gerekiyor.

Bu da bazı bölgelerde partiler arasında ittifakı zorunlu kılıyor.

Kimi yorumcular bu yasanın, popülist 5 Yıldız Hareketi'nin önünü kesmeye çalışmak anlamına geldiğini öne sürüyor.

Nitekim iktidar ve önde gelen muhalefet partileri, küçük partilerle ittifak yaparak seçimlere girmeyi planlarken, 5 Yıldız kati bir şekilde buna yanaşmayarak, seçimlere her bölgede tek başına katılmaktan yana.

5 Yıldız'ın, parlamentonun her iki kanadında toplam 123 üyesi bulunuyor.

Muhalefet 2 gün boyunca meydandaydı Bu düzenbazca bir yasa ve darbedir

5 Yıldız Hareketi, demokrasiyi riske soktuğunu öne sürdüğü yasaya şiddetle karşı çıkıyor.

Partinin önde gelen isimlerinden Alessandro Di Battista, 'Bu, yıkcı bir yasadır ve bir hükümet darbesidir. Bunun benzerini sadece (faşist lider Benito) Mussolini yapmıştı' ifadesini kullandı.

Muhalefet bu nedenle bu yasayı, faşizm kelimesinden türeterek, 'faşistellum' olarak anıyor.

5 Yıldız Hareketi'nin başbakan adayı olması beklenen, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Luigi Di Maio da, 'Bu, demokrasiye ölümcül bir darbedir ve vatandaşın iradesi ile partimize karşı düzenbazca hazırlanmış bir yasadır' dedi.

Partinin destekçileri de, yasanın oylandığı 2 gün boyunda Temsilciler Meclisi'nin önünde protesto gösterileri düzenledi.

İTALYA, 'HAYIR' İLE YÖNETİLEMEZ

Yasaya destek veren aşırı sağcı Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini ise,

5 Yıldız'ın her şeye 'hayır' dediğini söyleyerek, 'İtalya, 'hayır' ile yönetilemez. Biz bu yasayı çıkaralım, cumhurbaşkanı da bir tarih belirlesin ve seçime gidelim? dedi.

İtalya'da Muhalefetin 'demokrasiye Tehdit' Olarak Gördüğü Yeni Seçim Yasası Kabul Edildi
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close