İtalya'da Göçmen Kurtarma Gemisinde Arama
ROMA (AA) – İtalya'da bir sivil toplum kuruluşuna bağlı olarak Akdeniz'de göçmen kurtarma operasyonlarına katılan bir gemide, Katanya Limanı'nda arama yapıldı.
ROMA (AA) – İtalya'da bir sivil toplum kuruluşuna bağlı olarak Akdeniz'de göçmen kurtarma operasyonlarına katılan bir gemide, Katanya Limanı'nda arama yapıldı.
İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberine göre, Roma merkezli sivil toplum kuruluşu Save The Children'a (Çocukları Kurtarın) bağlı olarak Akdeniz'deki göçmen kurtarma faaliyetlerine katılan Vos Hestia gemisi, İtalya'nın Trapani Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı doğrultusunda Katanya limanına demirletildi ve gemi için verilen arama kararı doğrultusunda polis tarafından arama yapıldı.
Haberde, eylül ayında Vos Hestia'nın kaptanı Marco Amato'nun isminin insan tacirleriyle irtibatta olduğu iddiasıyla soruşturmaya dahil edildiği belirtildi.
ANSA'nın haberinde, Save The Children gemisinde geçen aylarda bir ajanın da gizli yer aldığı kaydedildi.
"Bizimle alakası yok"
"Save The Children"dan yapılan yazılı açıklamada, "Soruşturmanın dışındayız" denilirken, arama kararına üçüncü kişilerin yapmış olduğu yasa dışı iddiaların konu olduğu ifade edildi.
Açıklamada, "İlgili makamların, Katanya limanındaki Vos Hestia isimli Save The Children gemisine yönelik arama, Save The Children ile ilişiği olan bir suçtan kaynaklanmamaktadır" denildi.
Save The Children'ın, operasyonlarını İtalyan Sahil Güvenliği ile koordineli yürüttüğü, yargıya güveninin tam olduğu ve en önemli önceliğinin insan hayatı kurtarmak olan organizasyonun olayın bir an önce aydınlatılmasını istediği belirtildi.
Açıklamada, Save The Children'ın son dönemde Akdeniz'in orta kesimindeki göçmen geçişlerinin azalması sebebiyle organizasyonun da operasyonlarını askıya aldığı bildirildi.
İtalya'da geçen bahar aylarında, Akdeniz'deki göçmenlerin kurtarma faaliyetlerine katılan bazı sivil toplum örgütlerinin, düzensiz göçü teşvik edecek şekilde insan tacirleriyle irtibat halinde olduğu yönündeki iddialar soruşturma açılmasına sebep olurken, ülkede tartışmalara yol açmıştı.
İtalya İçişleri Bakanı Marco Minniti, sivil toplum kuruluşları üzerindeki söz konusu bu iddialar sebebiyle temmuz ayında etik kurallar listesi hazırlayarak, sivil toplum kuruluşlarının Akdeniz'deki arama-kurtarma faaliyetlerine devam edebilmesini bu şartnamenin imzalanmasına bağlamıştı.