İtalya'da 30 Türk firması ülkemizi temsil etti
Kimyanın ihracat potansiyeli ile gelecek vaat eden alt sektörleri arasında yer alan kozmetik, geçtiğimiz yıl 1,1 milyar dolar ihracat elde etti.
Kozmetik ihracatının artırılması amacıyla çalışmalarına hız veren İKMİB, (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği) bu yıl dokuzuncu kez dünyanın en büyük kozmetik organizasyonlarından biri olan "Cosmoprof Worldwide Bologna Fuarı"na milli katılım organizasyonu düzenledi. Dünya devlerinin bir araya geldiği fuarda İKMİB organizasyonuyla 15'i milli katılım olmak üzere toplam 30 Türk firması yer aldı.
Türk kozmetik sektörü; İtalya'nın Bologna şehrinde gerçekleştirilen Cosmoprof Worldwide Bologna Fuarı'nda parfümden renkli kozmetik ürünlerine, saç şekillendiricilerden ıslak mendile kadar geniş bir ürün yelpazesini ziyaretçilerle buluşturdu. 45 yılı aşkın süredir kozmetik sektörü firmaları ile potansiyel satın alıcıları bir araya getiren fuar, kozmetik sektörü devlerinin buluştuğu ve sektördeki yeni trendlerin ilk sergilendiği etkinlik olması bakımından önem taşıyor.
Üretimi ve kalitesinin yanı sıra ihracat potansiyeliyle kozmetik gelecek vaat eden ürün grupları arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşen kozmetik ihracatında en büyük payı alan üç ülke Irak, Rusya ve İran oldu. Almanya, Birleşik Krallık, Azerbaycan-Nahcivan, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Suudi Arabistan ise ilk 10'da yer alan diğer ülkeler olarak sıralandı.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Türk firmalarının son yıllarda önemli bir atak yaptığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Firmalarımız ambalajından, parfümüne, rengine kadar kozmetik sektöründeki trendleri, dünyadaki gelişmeleri yakından izliyorlar. Milli katılım organizasyonu düzenlediğimiz İtalya Cosmoprof Fuarı bu anlamda önemli bir fırsat oldu." Pazar geliştirmek amacıyla Kozmetik Tanıtım Grubuyla üç yıldır çalışmalar sürdürdüklerini de ifade eden Akyüz, "Sektörün dinamik, yüksek kapasiteli, esnek üretimli, krizleri fırsata çeviren ve yeniliklere hızlı uyum sağlayabilen çok güçlü bir yapısı var. Sektör olarak bir yandan Kozmetik Tanıtım Grubumuzla markalaşma konusunda yol alırken bir yandan da ÖTV oranları, Çin'den gelen sahte ürünler, AB regülasyonları, enerji fiyatlarının yüksekliği gibi sorunlarla mücadeleye devam ediyoruz." dedi.
Sektörün gelecek perspektifinde inovasyon, AR-GE ve UR-GE'nin önemine dikkat çeken İKMİB Başkanı Murat Akyüz, "Dünyadaki genel trendlere bağlı olarak kozmetik sektöründe de organik ürünler öne çıkıyor. Türkiye çeşitlilik açısından çok zengin bitki örtüsüne sahip. Kozmetik sektörümüz de bu zenginlikten faydalanarak uluslararası arenada farklılaşmayı sağlayacak katma değer yaratmalı. Bu açılıma destek sağlayacak projelerin oluşturulması ve hayata geçirilmesini hedefliyoruz. Kozmetik sektöründe öne çıkan ve satın alma eğilimini belirleyen en önemli unsurlardan biri de ambalaj. Türk kozmetik sektörü son yıllarda bu alanda büyük ilerleme kaydetti. Geçmiş yıllarda ağırlığını Private Label'ların oluşturduğu sektör uluslararası pazarda bugün artık kendi markalarıyla öne çıkıyor." diye belirtti.