Haberler
Lübnan Başbakanı Mikati'den ateşkes sonrası çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

İtalya Başbakanı: "Erken Seçime Gitmeyeceğiz"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esma Çakır - Roma / DHA İTALYA'da koalisyon hükümetlerinin önünü kapatan yeni seçim yasası cumhurbaşkanının onayından geçip, resmi gazetede yayımlanırken, Başbakan Matteo Renzi erken seçime gitmeyeceklerini söyledi.

Esma Çakır - Roma / DHA

İTALYA'da koalisyon hükümetlerinin önünü kapatan yeni seçim yasası cumhurbaşkanının onayından geçip, resmi gazetede yayımlanırken, Başbakan Matteo Renzi erken seçime gitmeyeceklerini söyledi. Öte yandan ana muhalefet, "otokrat" olarak nitelediği Renzi'nin seçim yasasını, 1923'te faşist lider Mussolini'nin çıkardığı yasaya benzetti.

Siyasi istikrarsızlıklar bir türlü peşini bırakmayan, 69 yılda neredeyse tamamı koalisyon olmak üzere 63 hükümet kurulan, son 4 yılda ise 4 hükümet değiştiren İtalya, geçtiğimiz günlerde seçim yasasını değiştirmişti.

"Italicum" adı verilen söz konusu yasa, yüzde 40 ve üzeri oy alan partinin, parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde yüzde 55 çoğunluk (630 sandalyeden 340'ına) elde etmesini garanti altına alıyor. Herhangi bir partinin bu orana ulaşamaması halinde ise, en çok oyu alan iki partinin, 'balotaj' adı verilen ikinci turda karşı karşıya gelmesi gerekiyor.

Koalisyon hükümetlerinin ülkede yasama ve yürütmeyi yavaşlattığını, bunun yerine tek bir siyasi hareketin beş yıllığına göreve gelmesini öngören yasayı, muhalefetin çağrısına rağmen Cumhurbaşkanı Sergio Matterella da imzaladı ve hemen ardından Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tüm muhalefet partilerinin tepkisine neden olan yasa, 1 Temmuz 2016 tarihinde resmen yürürlüğe girecek.

RENZİ: "PARTİMDEKİ MUHALİFLER MAZOŞİST"

Artık sandıklar açılır açılmaz kimin kazandığının belli olacağını söyleyen Başbakan Matteo Renzi, 15 aydır yoğun tartışmalara neden olan yeni yasanın kabulüyle birlikte erken seçime gidileceği iddialarına dün yanıt verdi.

Ülkenin en genç başbakanı olan 40 yaşındaki Renzi, zaten yasanın 2016'nın ikinci yarısında yürürlüğe gireceğini, 2017 yılında ise partisi PD'nin kongresinin yapılacağını, bu nedenle seçimlerin olağan tarihinde, yani 2018'de gerçekleştirileceğini söyledi.

Bu yasayla Renzi, sadece muhalefetin tepkisini almakla kalmadı, partisi içinde de çatırdamalara neden oldu, bir milletvekili istifa etti.

Italicum'un, İtalya için çok medeni bir adım olduğunu savunan Renzi, kendisine muhalif olan partililerini "mazoşist" olmakla suçladı.

GRİLLO: "RENZİ'NİN YASASI, MUSSOLİNİ'NKİNE BENZİYOR"

"İtalya'yı çözelim (Sblocca Italia)" söylemiyle siyaset güden ve yapacakları diğer reformlarla İtalya'yı değiştireceklerini söyleyen Renzi, muhalefet kanadında endişeye yol açıyor.

Ana muhalefet partisi 5 Yıldız Hareketi'nin lideri Beppe Grillo, "Parlamento çok tehlikeli bir yer oldu, orada demokrasiyi katlediyorlar. Orası var olan en az demokratik yer. İktidar kendi çıkarına bir yasa çıkardı. Biz de bir seçim yasası tasarısı hazırlamıştık, ama kendi çıkarımız doğrultusunda değil. İşte onlarla bizim aramızdaki fark bu" diye konuştu.

Grillo, Renzi'nin kabul ettirdiği bu yasanın, faşist lider Benito Mussolini'nin 1923 yılında çıkarttığı ve yüzde 25'i aşan partiye meclisteki sandalye sayısının 3'te 2'sini garantileyen "Acerbo" adlı yasasına benzeterek, "Şimdi bunun adı Italicum oldu" dedi.

Bu nedenle Renzi'ye "Benito Renzi" lakabı takılırken, Il Fatto Quotidiano gazetesi "İtalya'nın patronu Renzi" başlığını kullandı.

Grillo, seçim yasasından ziyade işsizlik, peş peşe kapanan işletmeler, Afrika'dan gelen göç akını gibi İtalya'nın çözülmesi gereken acil sorunları olduğunu vurguladı.

"RENZİ BİR OTOKRAT"

Halk tarafından seçilmemiş olan ve parlamenterliği bulunmayan Renzi, "benmerkezci" ve "otokrat" olmakla da suçlanıyor.

Merkez sağdaki Haydi İtalya'nın (Forza Italia) lideri Silvio Berlusconi, "Renzi'nin Italicum'u tamamen otoriter bir yasadır. Renzi tüm gücü ele geçirmeye çalışıyor" yorumunu yaptı.

Aşırı sağcı Kuzey Ligi (Lega Nord) lideri Matteo Salvini ise, "Bu iğrenç bir yasa, çünkü vatandaşlar öncekinden daha az hesaba katılıyor. Ancak bizi bu yasayla korkutamazlar" dedi.

Sol Ekoloji ve Özgürlük Partisi (SEL) lideri Nichi Vendola da, bu yasanın güçlü olana daha fazla güç kattığını, halka daha az güç hakkı tanıdığını öne sürdü.

İtalya'nın Kardeşleri Partisi (Fratelli d'İtalia) lideri Giorgia Meloni, yeni yasayı sadece Başbakan Renzi ve reformlardan sorumlu Bakan Elena Boschi'nin kutladığını öne sürerek, 60 milyon İtalyan vatandaşının ise, halen somut sorunlarına hükümetten çözüm bekleyişi içinde olduğunu söyledi.

İtalya, son olarak Italicum ile birlikte 1994 yılından bu yana 3 seçim yasası değiştirmiş oldu.

Bu arada son dönemde yapılan anketler, Renzi'nin lideri olduğu Demokrat Parti'nin (PD) yüzde 35 ila 40 bandında gidiş gelişler yaşadığını gösteriyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title