İSZÜ 3. Akademik Yılına Merhaba Dedi
İSZÜ, 2013-2014 akademik yılı, 23 Eylül Pazartesi günü düzenlenen bir törenle açıldı.
Basın Bülteni
23 Eylül 2013
İSZÜ 3. AKADEMİK YILINA MERHABA DEDİ
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İSZÜ), 2013-2014 akademik yılı, 23 Eylül 2013 Pazartesi günü düzenlenen bir törenle açıldı. Halkalı Merkez Kampüsünde gerçekleştirilen tören sonrasında ilk dersi Prof. Dr. Nevzat KOR verdi.
İSZÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ramazan Evren, İSZÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Esen, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Küçükçekmece Kaymakamı Orhan Öztürk ile üniversitenin akademik ve idari personelinin de hazır bulunduğu açılış törenine, yaklaşık bin öğrenci katıldı. Üniversitenin öğrencilerinden Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Kulübü Başkanı Yağmur Karan'ın sunuculuk yaptığı program, Rektör Prof. Dr. Adem Esen ve Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ramazan Evren'in açılış konuşmalarıyla başladı. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Küçükçekmece Kaymakamı Orhan Öztürk'ün açılış konuşmalarının arkasından geleneksel ilk dersi "Teknokratların Hocası" ünvanıyla bilinen Prof. Dr. Nevzat KOR verdi. Yaklaşık 130 yıllık tarihi avluda verilen kokteyl ile devam eden programa katılım yoğun oldu. Açılış töreni, Üniversite bünyesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren 6 fakültenin ayrı ayrı düzenlenen oryantasyon programlarıyla sona erdi.
Açılışta ilk konuşmayı gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Adem Esen, 3. Akademik yılına başlayan üniversitenin kuruluşundan bu yana kat ettiği yoldan bahsetti. Sultan Beyazıt Veli Vakfına ait 650 bin metrekarelik bir arazinin, yaklaşık 500 yıl sonra yine bir vakıfa hizmet amacıyla tahsis edildiğine dikkat çeken Esen, "Kampüsümüz hem doğal güzelliği hem de tarihi değeriyle eşsizdir. Yüzyıllardır bir vakıf arazisi olarak milletimize hizmet eden bu kampüs ayrıca Osmanlı döneminde ilk tarım ve ziraat mektebi olarak kurulan Halkalı Ziraat Mekteb-i Alisi'nin tarihi binalarını da içermektedir. Halkalı Ziraat Mekteb-i Alisi'nin ilk mezunlarından olan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un teneffüs ettiği bu binalarda bulunmak ve Hocaların Hocası sevgili Sabahattin Zaim Hocamızın adıyla bir üniversiteyi yaşatmak bizler için büyük bir onurdur" dedi.
"53 ülkeden öğrenci başvurusu"
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ramazan Evren yaptığı konuşmasında, gençlerimizin büyük bir istek ve heyecanla tercih edeceği, aynı zamanda tarihi ve kültürel hinterlandımızda değişimin feraset ve basiret sahibi öncülerini ve yöneticilerini yetiştirecek bir MODEL üniversite olmayı hedeflediklerini ve bu hedeflere ulaşmada; "Medeniyetimizin değerlerini özümseyen, bilim üreten, insanlığa hizmet eden, donanımlı, erdemli ve lider insanlar yetiştirmeyi" olmazsa olmazımız olarak belirlediklediklerini ifade etti. Evren, üniversitenin 3. Akademik yılı olmasına rağmen, kurucu vakfı olan İlim Yayma Vakfı ve Cemiyetinden gelen köklü eğitim geleneğine dikkat çekti. Üniversitenin misyonu ve vizyonu doğrultusunda, uluslararası alanda önemli bir yere sahip olma hedefiyle yola çıktığının altını çizen Evren, "Bu yıl üniversitemize yabancı öğrenciler büyük rağbet gösterdi. Geçtiğimiz yıl 10 civarında farklı ülkeden 15 yabancı öğrencimiz vardı. 2013-2014 Akademik yılında açmış olduğumuz 45 kişilik yabancı öğrenci kontenjanı ilanımıza karşılık üniversitemiz öğrencisi olmak için 53 ülkeden 250'den fazla bireysel öğrenci başvurusu aldık. Henüz 3. Akademik yılına giren bir üniversite için bu çok büyük bir açılım. Bu üniversitemizin gelmek istediği noktaya, yani uluslararası bir üniversite olma hedefimize giden büyük bir adımdır" dedi. Uluslararası bir üniversite olma hedefinin Yüksek Lisans ve Doktora seviyelerine de taşıyacaklarını söyleyen Evren, "Bu amaçla akademisyen kadromuzu uluslararası alanda konusunda en iyi olan yerli ve yabancı hocalarla güçlendirdik ve güçlendirmeye devam ediyoruz. Son bir yılda dünyada yaşananlar; Mazlum milletlerin; vizyonumuzda ve misyonumuzda da tarif ettiğimiz basiretli, feraset sahibi iyi yetişmiş erdemli ve lider insanlara ne kadar ihtiyacı olduğunu göstermiştir. Bunun bizim sorumluluğumuzu bir kat daha artırdığına inanıyoruz" dedi.
Konuşmacılardan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin kurucu vakfı İlim Yayma Vakfı'nın burs verdiği öğrencilerden biri olduğunu belirterek, üniversiteyle bu anlamda da ayrı bir bağı olduğuna dikkat çekti. Yeniay, "Çok genç bir üniversite ama kökleri çok derinlere dayanıyor. Dinamik akademik kadrosu ve köklü geleneğiyle İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ülkemizin önemli eğitim kurumlarından biri olacaktır" dedi. Küçükçekmece Kaymakamı Orhan Öztürk ise konuşmasında eğitim sistemindeki açıklardan bahsetti ve bu açıkların Vakıf Üniversitelerinin çoğalmasıyla gelen rekabet neticesinde aşılacağını söyledi.
İlk Ders Teknokratların Hocasından
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin 3. Akademik Yılı Açılış Dersini veren, Türkiye'de Çevre Mühendisliği konusunda önde gelen isimlerden olan Prof. Dr. Nevzat KOR ise öğrencilere ve akademisyenlere, akademik hayatlarıyla alakalı tavsiyelerde bulundu. KOR, "Kendinize daima üniversitenize adını veren Prof. Dr. Sabahattin Zaim hocanızı örnek alarak çalışın. Sabahattin Zaim çok yönlü bir akademisyendi" dedi. Öğrencilere, hangi meslekte olursa olsun, seçilen alanda zirvede olmalarını öğütleyen KOR, "Öğrenciler öncelikle hocalarını çok iyi dinlemeli meslekleriyle ilgili yayınları takip etmeli ve sosyal çevreleriyle iyi ilişkiler kurmalıdır. Çalışma hayatına başladığınızda da mesleki bilgileri toplamaya devam etmelisiniz. Genç akademisyenlerimize ise bilimsel çalışmalarında öncelikle yaşadıkları bölgenin sorunlarına eğilerek, bu sorunları tespit ederek ve çözüm yollarını arayarak, ülkelerine hizmet eden projeler geliştirmelerini tavsiye ediyorum" dedi.