Haberler

İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bozdağ: "Cezaevlerindeki her tutuklu ve hükümlü, sevdiklerinin, ailelerinin devlete emanetidir.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cezaevlerindeki her tutuklu ve hükümlünün, sevdiklerinin, ailelerinin devlete emaneti olduğunu belirterek, "Dışarıda çok farklı değerlendirmeler olabilir ama bizim nazarımızda onlar insandır. Öyle görüyor, öyle düşünüyoruz. Onların şerefine uygun hizmetleri yapmaya gayret ediyoruz" dedi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde, 102 ceza ve infaz kurumunun katılımıyla "İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı" açıldı.

Bakan Bozdağ, açılışta yaptığı konuşmada, cezaevlerindeki her tutuklu ve hükümlünün, sevdiklerinin, ailelerinin devlete emaneti olduğunu belirterek, kendilerine isnat edilen suçların onlara hizmet edenler bakımından öneminin olmadığını söyledi.

Onların canından, her türlü ihtiyacından, sağlığından birinci derecede sorumlu olduklarını ifade eden Bozdağ, "Dışarıda çok farklı değerlendirmeler olabilir ama bizim nazarımızda onlar insandır. Öyle görüyor, öyle düşünüyoruz. Onların şerefine uygun hizmetleri yapmaya gayret ediyoruz. Bu laflardan birileri rahatsız olabilir onu da biliyorum. 'Falan suçu işlemiş, filan suçu işlemiş' denebilir. Ama, Faruk Erem Hoca'nın dediği gibi, suçluyu kazı, altından insan çıkar" dedi.

Cezaevindeki insanlara sadece infaz eksenli yaklaşmadıklarını, cezaevindekileri, ailelerinin devlete emaneti olarak gördüklerini yineleyen Bozdağ, "Onların ihtiyaçlarını gidermeli, tahliye olduklarında da ailelilerine ve topluma kazandıracak bir infaz sistemini uygulamalıyız" diye konuştu.

Bozdağ, geçmişte cezaevleriyle ilgili çok eleştiriler yapıldığını, şu anda da zaman zaman eleştiriler geldiğini ifade ederek, bunların önemli kısmının temelinin olmadığını, aksama olan yerde hukuk neyi emrediyorsa yerine getirildiğini kaydetti.

-"Dışarı, 'açık cezaevine' dönüşmemeli"

Cezaevinden tahliye olan insanlar için dışarının, "açık cezaevine" dönüşmemesini de isteyen Bozdağ, bu insanların toplumun içine girmesi, iş hayatında, sivil toplumda, sosyal hayatta yerini alması gerektiğini vurguladı.

Bu kişilerin sabıkaları nedeniyle özel sektör ya da devlette iş bulamadıklarını, her kapının kapandığını söyleyen Bozdağ, şöyle devam etti:

"Dışarıyı açık cezaevine dönüştüren ilkel ve sakat anlayışları hep beraber terk etmemiz lazımdır. Eğer toplumsal barış, kamu düzeni, huzur, güven her şey tam olsun istiyorsak o zaman kapılarımızı herkese açmamız, cezaevinden tahliye olanlara da iş ve AŞ imkanı vermemiz lazım. Cezaevinden tahliye olanlara da her türlü imkandan yararlanma fırsatını vermeliyiz. Her insanın yeni bir fırsata ihtiyacı vardır. Cezaevinden tahliye olduktan sonra toplumun içinde var olmak isteyen insanlarımıza bu fırsatı tanımalıyız.

Buradan, iş dünyasına, toplumun her kesimine, sivil toplum örgütlerine, siyaset kurumuna herkese çağrıda bulunuyorum, cezaevinden çıktıktan sonra toplumun içine karışmak isteyen insanlara lütfen ayrı gözle bakmayın, onlara hep beraber kucağımızı açmalı, onlara iş ya da başka alanda yeni fırsatlar vermeliyiz. Yasalardaki kotalar tam olarak kullanılmıyor, kotaların kullanılması, kota dışında mutlaka iş dünyasının bu insanlara iş ve AŞ temin edecek adımları cesur şekilde atması lazımdır."

Bakan Bozdağ, işyurtlarının bir sanat, meslek öğretme açısından önemli olduğunu ifade ederek, buradaki kişilerin cezaevinden çıktıktan sonra da toplum içinde bilgisi, becerisi, sanatıyla var olma fırsatı bulacağını anlattı. İşyurtlarından daha fazla hükümlünün yararlanmasını amaçladıklarını belirten Bozdağ, buradan çıkanların, iş bulma imkanlarının diğerlerine göre daha fazla olduğunu kaydetti.

-Cezaevlerinin dış güvenliği

Adalet Bakanı Bozdağ, cezaevlerinin jandarma tarafından sağlanan dış güvenliğinin, Adalet Bakanlığına devredilmesiyle ilgili uzun süredir çalışma yapıldığını hatırlatarak, "Henüz netice alamadık. Yaptığımız çalışma sonucunda dış güvenliğin Adalet Bakanlığına devrini sağlayarak, hem içeride hem dışarıda, yönetimde, uygulamada birliği sağlamak, ekonomik tasarruf da sağlamak bakımından önemli bir adım attık" diye konuştu.

Cezaevlerinin dış güvenliğinin Adalet Bakanlığına devriyle ilgili Kanun Tasarısı'nın, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildiğini, TBMM Genel Kurulu'nda sırasını beklediğini anımsatan Bozdağ, "Ocak ayında Meclisimizin açılmasını müteakip ilk gündeme alacağımız kanunlardan birisi olacaktır. Tahmin ediyorum ocakta yasalaştırma imkanı bulacağız" dedi.

Bozdağ, önümüzdeki 5 yılda kademeli olarak, 15 bin civarında infaz koruma memuru ve yardımcı personel alınacağını bildirdi.

Açılışa Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, HSYK üyeleri, bazı yüksek yargı organı başkanları, Adalet Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Türkiye genelindeki 102 ceza ve infaz kurumundaki mahkumların el emeği mobilyadan havluya, zeytinyağından takıya kadar bine yakın ürünün sergilendiği fuar 30 Aralık'a kadar açık kalacak. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

title