İsveç'in Mülteci Politikası Danimarka'yı Kaygılandırıyor
Adalet Bakanı Haekkerup: "İsveçlilere kapımız sonuna kadar açık olmayacak"
İsveç'in gelecek yıllar için kapılarını Suriyeli mültecilere açarak oturum izni verecek olması, bu kişilerin kendi ülkelerine geçeceği endişesini taşıyan Danimarka'yı kaygılandırdı.
Danimarka basınına göre, İsveç, mültecilerle ilgili tasarı kapsamında gelecek 4 yılda çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturacağı 340 bin mülteciye oturum izni verecek.
Kuzey ülkeleri arasında en çok mülteci kabul eden ve yabancılara yönelik birtakım kısıtlama ve engellemelere gitmeyen İsveç'in Göç İdaresi'ne göre, 2011'den itibaren 40 bin Suriyeli iltica talebinde bulundu. 2014'ün ilk 7 ayında ise iltica için başvuranların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 80 artışla 41 bin oldu.
İsveç'in göç konusundaki olumlu tutumuna karşın gelecek yıl ülkeye 10 bin mülteci bekleyen Danimarka ise yabancılara yönelik kanunları daha da sıkı hale getirmeye çalışıyor.
İki ülke arasında çalışma ve dolaşım konusundaki anlaşmalar nedeniyle pek çok İsveçlinin Danimarka'da çalışmayı tercih ettiği bir dönemde, Danimarkalı siyasetçiler, komşu ülkede oturum alacak mültecilerin kendi ülkelerine akın etmesinden endişe ediyor.
-İki ülke siyasetçilerinin bakışı farklı -
İsveç'te iktidardaki Liberal Muhafazakar Parti'nin lideri Başbakan Fredrik Reinfeldt, her platformda göçün İsveç'in refahı için pozitif olduğu görüşünü dile getiriyor. Mültecilere kapılarını açan İsveç'i, dünyanın "insani süpergücü" olarak niteleyen Reinfeldt, göçmenler konusundaki tutumun geleceğe yatırım olduğunu kaydetti.
Reinfeldt, 15 Mayıs 2014 tarihinde Stockholm'de yapılan Küresel Göç ve Kalkınma Forumu'nda da göçün İsveç toplumuna çok şey kazandırdığını belirterek İsveç'te yaşayan Türklere topluma katkıları nedeniyle teşekkür etmişti. Söz konusu forumda Konya Kulu'dan 30 bine yakın insanın İsveç'te yaşadığını aktaran Başbakan Reinfeldt, gittiği Kulu'da vatandaşlara İsveççe hitap ettiğini anımsatmıştı.
İsveç'in bu politikası nedeniyle Danimarka'daki bazı siyasiler, İsveç'in intihar ettiğini savunurken, bazıları ise komşularının içişlerine karışmanın doğru olmayacağı kanısında.
Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi'nden Sören Espersen, Başbakan Helle Thorning-Schmidt'in İsveçli mevkidaşıyla bu konuyu görüşmesi, ileride İsveç vatandaşlığına geçecek olan bu mültecilerin Danimarka'ya gelmesinden çekindiklerini anlatması gerektiğini bildirdi.
Adalet Bakanı Karen Haekkerup ise "İsveçlilere kapımız sonuna kadar açık olmayacak. Eğer iş refah turizmine dönerse İsveçlilerle bir çare bulmaya çalışacağız. Zaten hem kuzey ülkeleriyle hem de AB ülkeleriyle bu konudaki sorunları tartışıyoruz" dedi. - Danimarka