Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

İstiklal Marşı Bugüne Ne Söyler" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, "İstiklal Marşı, temel değerleri anlatma özelliği ile eskimeyen bir yapıdadır.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, "İstiklal Marşı, temel değerleri anlatma özelliği ile eskimeyen bir yapıdadır. Millet, vatan, bayrak ve devlet kavramını en güzel şekilde öğrencilerimize aktarmaktadır. İstiklal Marşı, eğitimde kullanılabilecek en güçlü manifestodur." dedi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda düzenlenen "İstiklal Marşı Bugüne Ne Söyler" adlı panelde, kabul edilişinin 97. yılında her yönüyle İstiklal Marşı konuşuldu.

İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz'ın yönettiği panele araştırmacı-yazar Beşir Ayvazoğlu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Andı, konuşmacı olarak katıldı. Programı İstanbul Valisi Vasip Şahin, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak'ın yanı sıra çok sayıda katılımcı takip etti.

Açılış konuşmasını yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, panele ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu oldukların dile getirerek, "Üniversitemizin eğitim yanında, toplumumuzun temel kültür konuları incelemesi en başlıca sorumluluk alanımızdır. İstiklal Marşı'mızı geçmişimizi bize özlü sözlerle ifade eden, gelecek perspektifi sunan bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. İçinde bulunduğumuz şartlarda en büyük fikri, zihni güvencemizdir." dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, panelin açılışında günün önemine dair kısa bir konuşma yaptı. Vali Şahin, "Üzerinde en çok sohbet edilecek konuşulacak şey samimiyettir. Ben İstiklal Marşı'nı tek kelimeyle özetlemek gerekirse 'samimiyet' ile özetliyorum. Akif, yaşadıklarını, hissettiklerini aynen yaşamış. O şiiri kendi içinde mübalağaya hiç tevessül etmeden hissettiklerini yazmış. Bizim için en kıymetli tarafı bu." diye konuştu.

Panelde İstiklal Marşı'nın yazılışının tarihini anlatan Ayvazoğlu, şunları söyledi:

"Mili marşlar milli devletlere mahsustur. Osmanlı Devleti çok ulusluydu. Çeşitli marşları vardı ama milli marş özelliğini taşıyan bir marşı yoktu. Osmanlı'nın çöküşünü hızlandıran Balkan harbinden sonra, artan milliyetçilik duyguları ile milli marş yazım ihtiyacı doğdu. Ancak bunun için milli mücadelenin başlaması gerekiyordu. Bu amaçla Garp cephesi kumandanı İsmet Paşa, Fransızların marşına benzer askeri heyecanlandıracak bir marşın yazılması için yarışma yapılmasını istemiştir."

-"Akif, Balkan harbinden beri bu şiiri yazmakla meşguldü"

Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazmak için 1912 Balkan Harbi'nden bu yana beklediğini anlatan Ayvazoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Balkan harbi tarihimizin en önemli dönüm noktasıdır. Rumeli'yi kaybetmek son derece büyük bir travma idi. Bu travmayı en çok hissedenlerden biri de Akif'ti. Acısını bütün kalbinde hissediyordu. Balkan harbinden bu şiiri yazmakla meşguldü."

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Mehmed Akif'in eğitim anlayışı ve gençlikle ilişkisini anlattı. Akif'in eğitim anlayışının, kalkınma ve insanlığın barışını sağlamak olduğunu dile getiren Yelkenci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Akif'in eğitim düşüncesinde önemli olan nokta, insanlıktır. İnsanın eğitimini, insan olmayı öğretmenin önemini ortaya koyar. Onun eğitim düşüncesinde önemli olan nokta, hem dini bir temelde, hem de aynı zamanda muasır çağın gerektirdiği şartları da öngörürdü. Ona göre din, eğitimin yapılmasında engel değil yapılması gereken bir unsurdur. Akif, ilim ve fennin çok önemli, bununla beraber bunu kuşatacak unsurun da milli kültür olduğunu ifade eder. Akif, eğitimin disiplinli bir şekilde yapılması gerektiğine inanır. Akif, öğrencileri yetiştiren öğretmenlerin, Türk milletini istikbale taşıyacak bireyler olduğunu düşünür. Okulları toplumsal meseleleri aktaran kurumlar olarak görür."

-"İstiklal Marşı eğitimde kullanılabilecek en güçlü manifestodur."

İstiklal Marşı'nın eğitimdeki önemine değinen Yelkenci, "Bugün hala İstiklal Marşı okullarımızda öğrencilerimize ve bizi eğitmeye, çok şey söylemeye devam etmektedir. Bu eseri okullarda resmi törenlerde, büyük bir aşkla şevkle okuyoruz. İstiklal Marşı, temel değerleri anlatma özelliği ile eskimeyen bir yapıdadır. Millet, vatan, bayrak ve devlet kavramını en güzel şekilde öğrencilerimize aktarmaktadır. İstiklal Marşı, eğitimde kullanılabilecek en güçlü manifestodur." değerlendirmesinde bulundu.

-"Bizim marşımızın adı ulusal marş değil, 'İstiklal Marşı'dır."

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Andı da İstiklal Marşı'nın diğer milli marşlardan farklılığına değinerek, "Başka pek çok devletin marşı kuru birer ulusal marştır. Bizim marşımızın adı ulusal marş değil, 'İstiklal Marşı'dır. Modernleşme ile birlikte kurulan ulus devletlerde hemen bir ulusal marş yazdırma çabası içine girilmiştir. Başka devletlerin marşları, devlet mekanizması kurulduktan sonra oluşturulmuş siyasi projelerdir. Ancak bizim İstiklal Marşı'mız bir siyasal proje değildir. Dönemin kendi tarihi şartları içinde ortaya çıkmış tabii bir ifade mekanizmasıdır. Bir varlık, yokluk mücadelesini dile getiren bir metindir. Güzelliğini buradan alır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel
title