Haberler

İstihbaratçı Polisler Hakkındaki Fetö Davasında 3 Tahliye

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Federal Soruşturma Bürosunun (FBI), Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) bazı üst düzey yöneticilerine ilişkin bilgi verilmesi talebiyle gönderdiği bir belgeyi yok ettikleri, birini mevzuata aykırı biçimde arşive kaldırdıkları gerekçesiyle eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire...

ABD Federal Soruşturma Bürosunun (FBI), Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) bazı üst düzey yöneticilerine ilişkin bilgi verilmesi talebiyle gönderdiği bir belgeyi yok ettikleri, birini mevzuata aykırı biçimde arşive kaldırdıkları gerekçesiyle eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de arasında yer aldığı 18 eski istihbarat görevlisinin yargılandığı davada, 3 polis memuru adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Davanın, kamuoyunda "FETÖ'nün VIP dinleme davası" olarak bilinen dosyayla birleştirilmesi kararlaştırıldı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklar Ali Osman Öztürk, Cemal Kalay, Ahmet Yavuz, Ali Madan, Ali Poyraz, Lokman Kırcılı, Yunus Hazar ile tutuklu bulundukları cezaevlerinden telekonferans sistemiyle bağlantı kurulan sanıklar Gökay Havabulut, Hasan Alperen, Adem Polat ve Mutlu Köseli'nin savunmaları alındı.

"Terör örgütü üyesi olmak" ve "resmi belgeyi bozmak, yok etmek ve gizlemek" suçlarından yargılanan sanıkların savunmalarının ardından, taraf avukatlarının talepleri ile duruşma savcısının mütalaasını alan mahkeme, ara kararını açıkladı.

Buna göre sanıklardan polis memurları Ahmet Yavuz, Ali Madan ve Cemal Kalay'ın "suç vasfının değişmesi ihtimali" ve "tutuldukları süre göz önüne alınarak" adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın "suçtan zarar görme ihtimaline karşı" davaya katılma talebini yerinde gören mahkeme, Avcı'nın bir sonraki duruşmada dinlenilmesine hükmetti.

Ayrıca mahkeme heyeti bu davanın, siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu birçok kişiyi usulsüz dinledikleri gerekçesiyle 43'ü tutuklu 185 kişinin yargılandığı "FETÖ'nün VIP dinleme" davasıyla birleştirilmesini kararlaştırdı.

İddianame

İddianamede, FETÖ'nün sözde "emniyet imamı" olan "Kozanlı Ömer" kod adlı Osman Hilmi Özdil ve "Sinan" kod adlı istihbarat teşkilatı sorumlusu Murat Karabulut'un 12-18 Nisan 2007'de ABD'ye giriş-çıkışları esnasında FBI görevlilerince sorgulandıkları, Ankara'daki FBI irtibat görevlisinin, 5 Kasım 2007'de, bu kişilerden çıkanları gösteren 14 sayfa belgeyi, sanıklardan dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerine elden verdiği, belgenin üst müdürler Recep Güven ve Ramazan Akyürek'in bilgisi dahilinde imha edildiği kaydedildi.

FBI'ın, 29 Ocak 2008'de de İstihbarat Daire Başkanlığından, Mustafa Özcan'ın yanı sıra örgütün 6 yöneticisi hakkında bilgi istediği belirtilen iddianamede, Şubat 2008'de FBI yetkilisiyle 2 toplantı yapıldığı, bu toplantılarla ilgili oluşturulan belgenin ise tarayıcıdan geçirilmeden, örgüt ve kişi irtibatı kurulmadan arşive yollandığı bildirildi.

İstihbarat personelince FBI'a, FETÖ yöneticileri Mustafa Özcan, Süleyman Tiftik, Şerif Ali Tekalan, Harun Tokak, Mehmet Hanefi Sözen ve Osman Hilmi Özdil'e ilişkin, "El Kaide, İBDA-C, Hizbullah ve PKK/KONGRA-GEL gibi terör örgütlerinin hedefi konumunda oldukları, bu kişilerin uluslararası ilişkilerinin yoğun olabileceği, mesleki pozisyonları itibarıyla zaman zaman yurt dışına çıktıkları, herhangi bir terör örgütü irtibatları olmadığı gibi ve herhangi bir terörizm soruşturmasında yer almalarının uygun olmayacağı" şeklinde görüş bildirildiğine yer verildi.

İddianameye göre, FBI, Osman Hilmi Özdil'in üst aramasında kişisel bazı evrakların yanı sıra, kısa notlar ve isimler, "birinci akabe biatına katılanların isimleri", psikolog, polis, avukatlar ve şirketlere ait bazı kartvizitler, Karabulut'ta ise kişisel evrak ile kartvizitler, ödeme belgeleri, bazı isimler ve telefon numaralarının yazılı olduğu notlar, konakladığı otele ilişkin ödeme belgesi ve biniş kartı ele geçirdi.

İddianamede, "Özdil ve Karabulut'un, bütün ülke gündemini derinden sarsacak operasyondan önce örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e bilgi vermek için ABD'ye gittikleri iddiasının doğruluğunun anlaşıldığı" kaydedildi.

Davanın 6 sanığı hakkında, yakalama kararı bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close