İşte İzmir’in Yeni Katı Atık Stratejisi
Minimum Gömü, Maksimum Geri Kazanım.
İzmir Büyükşehir Bel. tarafından Taşkesik'te kurulması planlanan entegre katı atık bertaraf tesisiyle ilgili örnekleri "yerinde görebilmek" için Almanya'ya giden heyet, değerlendirme toplantısında bir araya geldi.
Başkan Kocaoğlu, "Kuracağımız tesis, Almanya'da gördüğünüzden farklı olmayacak" dedi.
Torbalı Taşkesik Mevkii'nde 121 hektarlık alanda yapılması planlanan Torbalı Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi için örnek alınan tesisleri yerinde incelemek ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla geçtiğimiz ay sonunda Almanya'ya teknik gezi düzenleyen heyet, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı bir değerlendirme toplantısı yaptı.
Tarihi Asansör'de bir araya gelen heyet üyeleri, Almanya izlenimlerini Başkan Aziz Kocaoğlu'na anlatırken, merak ettikleri soruları da Başkan'la paylaşma şansı buldu. Heyete Almanya'daki incelemeleri için teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Önümüzdeki süreçte tesisle ilgili halk görüşü alacağız, ayrıca Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci de var. Bu aşamaların ardından sizin Almanya'da gördüğünüz modelle entegre katı atık bertaraf tesisini kuracağız. Kuracağımız tesis, Almanya'da gördüğünüzden farklı olmayacak. Sizler bu işin takipçisi ve öncüsü konumundasınız. Sadece teknoloji kurmak iş değil, çalışma ve işletim aşaması da çok önemli. Bunu sağlıklı bir şekilde kurup hep birlikte takip edeceğiz ve bu sorunu çözeceğiz" dedi.
Çöp ayrıştırma ve bertarafı konusunda teknolojinin sürekli yenilendiğini ve değiştiğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Hedefimiz, minimum gömü, maksimum fayda ve geri kazanım sağlamak. Akıl da bilim de bunu söylüyor" diye konuştu.
Yaptıkları ve yapacakları yatırım ve projelerle, İzmir'i çevreye saygı konusunda dünyanın sayılı metropollerinden birisi haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Çevre her şeyin önünde. Çevreye yatırım yapan şehirler, öne çıkıyor, cazibesi artıyor. Dolayısıyla vatandaşlarının yaşam standartı ve refah düzeyi de aynı oranda yükseliyor" dedi.
Başkan Kocaoğlu, Taşkesik'teki alanın sadece Büyükşehir Belediyesi'nin tespitiyle seçilmediğini, Devlet Su işleri (DSİ), Tarım İl Müdürlüğü, İl Çevre Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü gibi kuruluşların da Taşkesik Mevkii'ni uygun bulduklarını ve alanın jeolojik etüdünün yapıldığını hatırlattı.
Değerlendirme toplantısına katılan inceleme heyeti üyeleri, Almanya'daki tesislere yapılan teknik inceleme gezisinin oldukça verimli geçtiğini ve geziye katılmadan önceki olumsuz düşüncelerinin incelemenin ardından değiştiğini vurguladı.
Toplantıda kimler vardı?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tülay Azeri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Yıldız Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Katı İşletmeler Şube Müdürü Sibel Çoban, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Veli Kasap, Komisyon Üyeleri Tahsin Çuhadar, Sıddık Soysal, Torbalı Belediyesi Meclis Üyesi Ufuk Yörük, Bayındır Belediyesi Meclis Üyeleri Ali Saip Ermin ve Ruhi Aksan, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Alpaslan, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Doç. Dr. Selahattin Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Görkem Akıncı, TMMOB (Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği) İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Ferdan Çiftçi, Çevre Mühendisleri Odası'ndan Gülseren Dulkadiroğlu, İl Çevre Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdür Vekili Işın Özdemir, Orman Bölge Müdürlüğü Kadastro Şube Müdürü Naci Polat, Devlet Su İşleri Planlama Şube Müdürü Kemal Erol, Tarım İl Müdürlüğü'nden Mimar Gülbahar Güler, Torbalı Muhtarlar Derneği Başkanı Ata Tekin, Arslanlar Köyü Muhtarı Osman Kurtul, Havuzbaşı Köyü Muhtarı Arif Güven, Arıkbaşı Köyü Muhtar Azası Kamuran Tınaz.