İşte Felaket Kareleri!
Urumiye Gölü'nün yüzde 60'ı kuruyuca ortaya böyle içler açcısı manzaralar çıktı.
Ahmedinejat'a göre bu felaketin sorumlusu Avrupalılar…
İran'ın en büyük, dünyanın en büyük üçüncü tuzlu su gölü olan Urumiye Gölü'nün yüzde 60′ı kurudu ve kelimenin tam anlamıyla ortalık tuza boğuldu. Bir zamanlar flamingo, pelikan ve martı gibi su kuşlarının cenneti olan göl şimdi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Aynı zamanda İran'ın önemli turizm merkezlerinden olan gölün kuruması İran ekonomisini farklı şekilde de etkiliyor.
Bölgeye otel yatırımı yapmayı taahhüt eden Turizm firmaları, kuraklıktan dolayı projelerini iptal ediyor.
İran'ın enönemli turizm alanlarından biri olan gölün bugün tuzla kaplı bir toprak parçasına dönüşmüş olması, geçimini buralarda tekne turları düzenleyerek kazanan yöre halkına da büyük bir darbe vurmuş durumda.
Gölde, turist taşıyarak geçimini kazanan Kemal Sedat adlı İranlı vatandaş, pervanesi sürekli tuzla dolduğu için 10-15 dakikadan fazla kesintisiz seyahat edememekten şikayetçi. Sık sık pervanesindeki tuzları temizlemek zorunda kalan tekneci, bu durumun turistler için işkence olduğunu, zevk için çıktıkları turda çektikleri çilelerden dolayı isyan ettiklerini söylüyor… Turistlerin öfkesini kabartmamak için turlara son verdiğini belirten Kemal Sedat, gölün sularının tekrar yükselmesi için dua ediyor…
UZMANLAR KARAMSAR
Kemal Sedat suların tekrar kabarması için dua ediyor ama uzmanlar onun dualarının kabul olacağına ihtimal vermiyor… Gölün birkaç yıl içinde tamamen kuruyabileceğini belirten uzmanlar, kuraklık, yanlış sulama politikaları ve göle dökülen ırmaklar üzerine kurulan barajların bu manzaralara sebep olduğunu tahmin ediyorlar. Gölü besleyen ırmakların üzerine 30′u aşkın baraj yapılması ve gelecekte 10 kadar baraj protesi için çalışmaların devam ettiği gölün suları için yakın vadede umut görünmüyor…
Ancak Ahmedinejad'a göre gölü kurutan asıl sebep bu değil ve oldukça farklı.
AHMEDİNEJAT'A GÖRE SUÇLU AVRUPALILAR
Ahmedinejad, Avrupalılar sahip oldukları özel teknoloji ile yağmur bulutlarını boşaltarak aralarında İran'ın da bulunduğu bölge ülkelerine dolu ulaşmasını engelliyor. Bulutların seyir yönünün, batıdan doğuya doğru olması nedeniyle, bulutlar İran'a geldiğinde içlerinde yağmur damlası bile kalmıyor… Ahmedinejad, tezini batılı bir siyasetçinin yazdığı bilimsel makaleye dayandırıyor.
LİMANLAR BİR BİR DEVRE DIŞI KALIYOR
Gölün en derin yerinde su sığlığı 2 metre olarak ölçülürken, tekneler için tehlikeli olduğundan dolayı Gülmanhane, Şerefhane ve İslami limanları birbiri ardına kapatıldı.